Τρίτη, 26η Οκτωμβρίου 2021  7:56 πμ
 
wm small
Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2021 18:49

ΘΟΡΥΒΟΣ – Ένα ελάττωμα της ανθρώπινης κρίσης

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Daniel Kahneman

Βραβείο Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών

Olivier Sibony

Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων HEC Paris

Cass R. Sunstein

Νομική Σχολή Πανεπιστημίου Harvard

Θόρυβος

Ένα ελάττωμα της ανθρώπινης κρίσης

Μετάφραση – επιστημονική επιμέλεια:
Αθ. Ι. Αναγνωστόπουλος, Φιλ. Κουιμτζή-Φιλαρέτου και Αλ. Μάμαλης

ISBN: 978-618-5493-06-6

Σκληρόδετο, Α/Μ, 464 σελ., 17 × 24 εκ., 29,00 € (χωρίς ΦΠΑ)

Δυο λόγια για το βιβλίο

Σκεφτείτε ότι δύο γιατροί στην ίδια πόλη καταλήγουν σε διαφορετικές διαγνώσεις για πανομοιότυπους ασθενείς ή ότι δύο δικαστές στο ίδιο δικαστήριο επιβάλλουν προδήλως διαφορετικές ποινές σε κατηγορουμένους που έχουν διαπράξει το ίδιο έγκλημα. Υποθέστε ότι διαφορετικοί συνεντευξιαστές στην ίδια εταιρεία λαμβάνουν διαφορετικές αποφάσεις για υποψήφιους εργαζομένους με τις ίδιες δεξιότητες ή ότι η αντιμετώπιση των παραπόνων των πελατών σε μια εταιρεία εξαρτάται από το άτομο που τυχαίνει να σηκώσει το τηλέφωνο. Φανταστείτε τώρα ότι κάποιος γιατρός, δικαστής ή συνεντευξιαστής λαμβάνει διαφορετικές αποφάσεις ανάλογα με το αν είναι πρωινή ή απογευματινή ώρα, ημέρα Δευτέρα ή Τετάρτη, κ.ο.κ. Όλα αυτά συνιστούν παραδείγματα θορύβου —παραδείγματα μεταβλητότητας και διακύμανσης σε κρίσεις που θα έπρεπε να είναι πανομοιότυπες.

Στο παρόν βιβλίο παρουσιάζονται οι βλαπτικές συνέπειες του θορύβου σε πολλά πεδία, συμπεριλαμβανομένων της ιατρικής, του δικαίου, των οικονομικών προγνώσεων, της αξιολόγησης επιδόσεων, της ιατροδικαστικής, της εγγυοδοσίας, της χορήγησης ασύλου, της ανάθεσης γονικής επιμέλειας, των επιχειρηματικών στρατηγικών και της επιλογής προσωπικού. Όπου υπάρχει ανθρώπινη κρίση, υπάρχει και θόρυβος. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ούτε τα άτομα ούτε οι οργανισμοί έχουν επίγνωση του προβλήματος. Εντούτοις, με λίγες απλές μεθόδους μπορούμε να μειώσουμε τόσο τον θόρυβο όσο και τις ψυχολογικές μεροληψίες, με σκοπό τη λήψη καλύτερων αποφάσεων.

Εφοδιασμένο με πρωτότυπες σκέψεις και τις αντλούμενες από την έρευνα ιδέες που χάρισαν στα πρωτοποριακά βιβλία Σκέψη, αργή και γρήγορη και Nudge τον τίτλο «μπεστ-σέλερ των New York Times», ο Θόρυβος εξηγεί πώς και γιατί οι άνθρωποι στις κρίσεις μας είμαστε τόσο επιρρεπείς στον θόρυβο και τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό.

Είπαν για το βιβλίο

«Ο Θόρυβος ίσως είναι το σημαντικότερο βιβλίο που έχω διαβάσει εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία. [...]. Κορυφαίο έργο.»

Angela Duckworth, καθηγήτρια ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνιας

«...Μια λαμπρή εξερεύνηση ενός σοβαρού κοινωνικού προβλήματος που κρύβεται σε κοινή θέα. [...]»

Steven Levitt, καθηγητής οικονομικών, Πανεπιστήμιο του Σικάγου

«...Αν ακούγαμε τις συμβουλές τους, θα είχαμε πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις, υγιέστερους πολίτες, δικαιότερο νομικό σύστημα και μια πιο ευτυχισμένη ζωή. [...]»

Jonathan Haidt, καθηγητής ηθικής ηγεσίας, Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης

«Η επίδραση του Θορύβου πρέπει να είναι συνταρακτική. Εκτός από βιβλίο που επιβάλλεται να διαβαστεί, συνιστά και εγχειρίδιο μεθόδων τις οποίες όλοι μπορούν να εφαρμόσουν για να ελαττώσουν τον κίνδυνο στις αποφάσεις τους.»

Robert Cialdini, καθηγητής ψυχολογίας και μάρκετινγκ, Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αριζόνας

«Ο χρυσός κανόνας για ένα βιβλίο συμπεριφορικής επιστήμης είναι να προσφέρει φρέσκιες ιδέες, ενδελεχή στοιχεία, γοητευτική γραφή και πρακτικές εφαρμογές. Αν και σπάνια κάποιο βιβλίο καλύπτει περισσότερους από δύο από αυτούς τους πυλώνες, ο Θόρυβος τα καταφέρνει και με τους τέσσερις. Τρεις από τις σπουδαιότερες διάνοιες παγκοσμίως θα σας βοηθήσουν να αναθεωρήσετε τον τρόπο με τον οποίο αξιολογείτε τους ανθρώπους, λαμβάνετε αποφάσεις και επιλύετε προβλήματα.»

Adam Grant, καθηγητής ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνιας

«Ένα πραγματικά συναρπαστικό και σημαντικό βιβλίο, με βαθιά έρευνα και σκέψη πίσω του, προσιτό σε όλους. Ξεκινά εξάπτοντάς μας την περιέργεια για αυτό που θα ακολουθήσει και καταλήγει με ένα μήνυμα αισιοδοξίας. Μπορούμε να κάνουμε καλύτερες επιλογές στις επιχειρήσεις, στην πολιτική και στην προσωπική μας ζωή. Και αυτό το βιβλίο μάς φωτίζει τον δρόμο. [...]»

Rita McGrath, καθηγήτρια διοίκησης επιχειρήσεων, Πανεπιστήμιο Columbia

«Στον Θόρυβο, οι συγγραφείς εφαρμόζουν με έξοχο τρόπο τις μοναδικές και πρωτοπόρες ιδέες τους για τα ελαττώματα της ανθρώπινης κρίσης σε κάθε ανθρώπινο εγχείρημα: από τους προπονητές του Moneyball και τους τραπεζίτες μέχρι τους αξιωματικούς του στρατού και τους επικεφαλής του κράτους. Ένα αριστούργημα και σημείο αναφοράς στην επιστήμη της ψυχολογίας. [...]»

Philip E. Tetlock, καθηγητής ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνιας

«...Ο Θόρυβος ολοκληρώνει την τριλογία που ξεκίνησε με τα βιβλία Σκέψη, αργή και γρήγορη και Νudge. Σας προτρέπω να το διαβάσετε σύντομα, προτού ο θόρυβος καταστρέψει και άλλες αποφάσεις στον οργανισμό όπου εργάζεστε.»

Max H. Bazerman, καθηγητής διοίκησης επιχειρήσεων, Πανεπιστήμιο Harvard

 
Διαβάστηκε 111 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Τελευταία άρθρα στην ίδια κατηγορία

Τελευταία άρθρα