Παρασκευή, 3η Μαίου 2024  6:14 μμ
 
wm small
Πέμπτη, 02 Σεπτεμβρίου 2021 22:42

Αιτωλοακαρνανία: Παράταση μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου για το κτηματολόγιο

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
  • Μετά από αίτημα των μηχανικών και παραγόντων της αγοράς το κτημοτολόγιο στην Αιτωλοακαρνανία πήρε παράταση μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου.
  • Τι  αναφέρει ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας Λίνος Μπλέτσας και ποιοι είναι οι λόγοι της παράτασης

Στα μέσα περίπου του Ιουνίου ξεκίνησε επίσημα η δεύτερη φάση του κτηματολογίου στην Αιτωλοακαρνανία, καθώς είχε εκδοθεί η ανακοίνωση από το «Εθνικό Κτηματολόγιο», η οποία προανήγγειλε την έναρξη της δεύτερης φάσης του, αυτή της ανάρτησης, η οποία προέβλεπε τον έλεγχο για την επιβεβαίωση ή την διόρθωση των περιουσιακών στοιχείων του εκάστοτε πολίτη, αποφεύγοντας έτσι δικαστικές επιλύσεις που κοστίζουν σε χρόνο, χρήμα και ταλαιπωρία.

Για την εν λόγω διαδικασία υπήρχε η επίσημη ενημέρωση πως θα διαρκούσε μέχρι και 30η Αυγούστου, (ή την 29η Οκτωβρίου αν κάποιος είναι κάτοικος εξωτερικού). Τότε, όπως και τώρα αφού είχε επικαιροποιήσει τα στοιχεία επικοινωνίας του στην ιστοσελίδα www.ktimatologio.gr, μπορούσε ο ενδιαφερόμενος να ελέγξει και να επιβεβαιώσει ή να διορθώσει την καταγραφή της ιδιοκτησίας του, αποφεύγοντας έτσι δικαστικές επιλύσεις.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας, Λίνος Μπλέτσας

Λόγω της μεγάλης προσέλευσης τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας, Λίνο Μπλέτσα, αλλά και λόγω των διακοπών ζητήθηκε από τους μηχανικούς και από παράγοντες της αγοράς η παράταση. Στο αίτημα αυτό υπήρξε ανταπόκριση και δόθηκε παράταση 1 μήνα, μέχρι δηλαδή το τέλος του Σεπτεμβρίου. «Πρόκειται για χρυσή ευκαιρία μέσω της οποίας όλοι καλούνται να ελέγξουν τις δηλώσεις και να δουν αν όλα είναι σωστά ή υπάρχει κάποιο λάθος. Στο ενδεχόμενο λάθους υπάρχουν δύο τρόπο διόρθωσης.

Ο πρώτος τρόπος είναι το πρόδηλο λάθος και ο δεύτερος τρόπος είναι η ένσταση. Στο πρόδηλο λάθος, τα λάθη που εντοπίζονται είναι λ.χ. λάθος διεύθυνση ή κάποιο στοιχείο επικοινωνίας να είναι λάθος. Στην δεύτερη περίπτωση της ένστασης τα λάθη που υπάρχουν στις περιπτώσεις αυτές είναι στο εμβαδό ή στο περίγραμμα του οικοπέδου. Σ’ αυτή την περίπτωση καταβάλλεται μαζί με την ένσταση παράβολό των 5 ευρώ. Αν περάσει η ημερομηνία της παράτασης (το τέλος Σεπτεμβρίου) ο μόνος δρόμος διεκδίκησης είναι ο δικαστικός που κοστίζει σε χρόνο και χρήμα» αναφέρει μιλώντας στη «Σ» ο Λίνος Μπλέτσας.

Τώρα και για το χρονικό διάστημα της παράτασης ο κάθε ένας θα έπρεπε να δει και να ελέγξει: α) την περιγραφή και τη νομική πληροφορία των ακινήτων του (κτηματολογικός πίνακας) β) τα όρια των γεωτεμαχίων του (κτηματολογικό διάγραμμα) και αν συμφωνήσει με τα στοιχεία της ανάρτησης, δεν χρειάζεται να προβεί σε άλλη ενέργεια.

Εάν δεν συμφωνήσει με κάποια από τα στοιχεία, θα πρέπει να υποβάλει αίτηση διόρθωσης ηλεκτρονικά στο www.ktimatologio.gr ή στο γραφείο κτηματογράφησης, κατόπιν ραντεβού. Επίσης, σε περίπτωση που δεν έχει δηλώσει στο κτηματολόγιο την ακίνητη περιουσία του έχει ακόμα περιθώριο να το κάνει ηλεκτρονικά. Πέραν όμως των διαδικασιών αυτών, σε γενικότερο πλαίσιο, να υπενθυμίσουμε πως στην Αιτωλοακαρνανία «έτρεχαν» και συνεχίζουν να «τρέχουν» δύο μελέτες ελέγχου και επιβεβαίωσης ή διόρθωσης των στοιχείων κτηματογράφησης ηλεκτρονικά μέσω ιστοσελίδας του κτηματολογίου από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες.

Η μια μελέτη αφορά τους δήμους Αγρινίου και Μεσολογγίου και η δεύτερη μελέτη αφορά όλο τον υπόλοιπο νομό!  Όσοι ήδη έχουν ολοκληρώσει την κτηματογράφηση θα πρέπει να «αναμένουν» την έναρξη ενός νέου σύγχρονου κτηματολογικού γραφείου που θα παρέχει πολλές νέες ψηφιακές υπηρεσίες.

Σχετικά με το δημοτικό διαμέρισμα του δήμου Μεσολογγίου (πρώην δήμος Μεσολογγίου) στο οποίο ήδη η κτηματογράφηση έχει ολοκληρωθεί, να υπενθυμίσουμε πως από το Μάιο του 2006 λειτουργεί κτηματολογικό γραφείο, καθώς το Μεσολόγγι ήταν από τις πόλεις που είχαν ενταχθεί στην πρώτη φάση του κτηματολογίου, η οποία λειτούργησε πιλοτικά σε ελάχιστες πόλεις της Ελλάδας, μεταξύ αυτών και η πρωτεύουσα της Αιτωλοακαρνανίας.

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 729 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.