Παρασκευή, 3η Μαίου 2024  2:37 μμ
 
wm small
Τετάρτη, 01 Σεπτεμβρίου 2021 21:56

Αιτωλοακαρνανία: Βγαίνουν από το «lockdown» οι πλειστηριασμοί

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
  • Οι αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας φέρνουν επιτάχυνση των πλειστηριασμών αλλά και αντιδράσεις
  • Βγαίνουν από το «lockdown» οι πλειστηριασμοί
  • «Επιβάλλεται η ακύρωση σε επίπεδο Αγρινίου όλων των διαδικασιών για πλειστηριασμούς ακινήτων» αναφέρει ο Πρόεδρος του ΙΝΚΑ και της Ένωσης Καταναλωτών Αγρινίου Γιώργος  Λεχουρίτης

Εν αναμονή των εξελίξεων για τους πλειστηριασμούς είναι χιλιάδες πολίτες σε όλη τη χώρα, καθώς λήγει η περίοδος της διαβούλευσης του νέου κειμένου του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας , μέσω του οποίου προβλέπεται η αυτόματη μείωση της τιμής του ακινήτου μετά δύο άγονους πλειστηριασμούς, καθώς και την από κοινού διεκδίκηση ενός ακινήτου από πολλαπλούς αγοραστές.

Όπως ορίζει η αιτιολογική έκθεση η μείωση της εκκίνησης θα αγγίζει το 35% και αυτό βασίζεται στο γεγονός ότι συχνά παρατηρείται έλλειψη πλειοδοτών λόγω της υψηλής τιμής της προσφοράς του πλειστηριαζόμενου ακινήτου.

Η μείωση του 35% θα επέλθει μέσω σταδιακής μείωσης από την τιμή της πρώτης προσφοράς, αν και εφόσον προηγηθούν δύο ματαιώσεις του πλειστηριασμού που ήταν δηλαδή αρχικά προγραμματισμένος, όπως επίσης και εκείνου που επαναλαμβάνεται σε 40 ημέρες με την ίδια τιμή με αυτή του πρώτου πλειστηριασμού.

Σκοπός είναι ο πλειστηριασμός να πραγματοποιηθεί και η τιμή να είναι στο πλαίσιο της αγοράς, ώστε να υπάρχει και πλειοδοτικό ενδιαφέρον. Η αρχική μείωση μετά την άκαρπη παραπάνω διαδικασία είναι 20% και αν ακόμη δεν υπάρχει ανταπόκριση το ποσοστό της μείωσης θα αυξάνεται κατά 15%, συνεπώς θα φτάνει στο 35%, ενώ ο νέος Κώδικας αυξάνει επίσης από 5 σε 10 ημέρες την προθεσμία για την κατάθεση του πλειστηριάσματος.

Οι αλλαγές αυτές, που αποσκοπούν στην επιτάχυνση των πλειστηριασμών φέρνουν αρκετές αντιδράσεις τουλάχιστον ως προς το timing, καθώς η κοινωνία και η οικονομία δεν έχουν συνέλθει ακόμη από τις επιπτώσεις του lockdown.

Ο Πρόεδρος του ΙΝΚΑ και της Ένωσης Καταναλωτών Αιτωλοακαρνανίας Γιώργος Λεχουρίτης

Ο Πρόεδρος του ΙΝΚΑ και της Ένωσης Καταναλωτών Αιτωλοακαρνανίας Γιώργος Λεχουρίτης, μιλώντας στη «Σ» για το θέμα τόνισε: «ως ΙΝΚΑ είμαστε αντίθετοι σε fast track πλειστηριασμούς, είτε σε τοπικό, είτε σε πανελλαδικό επίπεδο. Ο κόσμος δεν έχει συνέλθει ακόμη από την πανδημία, ενώ η υγεία των ανθρώπων είναι ακόμη στην «κόψη του ξυραφιού». Δεν μπορούμε να συζητάμε για την έναρξη των διαδικασιών για τους πλειστηριασμούς κάτω από τις συνθήκες αυτές, είτε αφορούν φυσικά πρόσωπα, είτε επαγγελματίες.

Σε τοπικό επίπεδο, σε επίπεδο δηλαδή Αγρινίου, της περιοχής πέριξ της πόλης, αλλά και σε επίπεδο Αιτωλοακαρνανίας οι επαγγελματίες και ο κόσμος βρέθηκε για ένα εξάμηνο σε καραντίνα. Δεν είμαστε τουριστικός προορισμός, ώστε δουλεύοντας το καλοκαίρι να βγάζουμε τα «σπασμένα» του χειμώνα και κάπως έτσι να καλυφθούν οι έξι μήνες. Άρα επιβάλλεται η ακύρωση σε τοπικό επίπεδο όλων των διαδικασιών για πλειστηριασμούς ακινήτων, είτε αφορά πρώτη κατοικία, είτε αφορά κάθε είδους επαγγελματική στέγη».

Να σημειωθεί ότι οι πλειστηριασμοί ακινήτων επανέρχονται στο προσκήνιο από τις αρχές Σεπτεμβρίου έπειτα από μακρά περίοδο «παγώματος» λόγω της πανδημίας και έως και τα τέλη του χρόνου έχουν προγραμματιστεί να γίνουν ρευστοποιήσεις 2.700 ακινήτων.

Από τους πλειστηριασμούς εξαιρούνται όσοι είναι πυρόπληκτοι, καθώς και όσα νοικοκυριά θεωρούνται ευάλωτα, δηλαδή έχουν εισόδημα από 7.000 έως 21.000 ευρώ ανάλογα και με τα προστατευόμενα μέλη, καθώς και συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία, κινητά και ακίνητα. Προκειμένου να αποφύγουν τον πλειστηριασμό, τα ευάλωτα νοικοκυριά θα πρέπει να το δηλώσουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που έχει ενεργοποιήσει από τις αρχές Ιουλίου η Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους και να συναινέσουν στην απώλεια κυριότητας του ακινήτου τους, που θα περάσει στον φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων ο οποίος θα δημιουργηθεί εντός του 2022.

Δικαστικοί επιμελητές:  Έντονη αντίθεση για την επίσπευση της επαναληπτικής διαδικασίας του πλειστηριασμού

Εξετάζονται πρωτοβουλίες όπως η συνολική αποχή, στοχευμένες αποχές ή/και άλλες δυναμικές ενέργειες

Την ανάληψη δυναμικών ενεργειών εξετάζει η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδας για την απόσυρση των τροποποιούμενων άρθρων 966 και 973 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

Σε έκτακτη διαδικτυακή συνεδρίαση της Ολομέλειας των Αντιπροσώπων της ΟΔΕΕ την Παρασκευή 27 Αυγούστου 2021 και κατόπιν διεξοδικής συζήτησης, εκφράστηκε η έντονη αντίθεση του συνόλου των συμμετεχόντων σε τροποποιούμενες διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας για την επίσπευση της επαναληπτικής διαδικασίας του πλειστηριασμού, οι οποίες περιλαμβάνονται στο υπό δημόσια διαβούλευση Σχέδιο Νόμου με τίτλο «Ταχεία πολιτική δίκη, προσαρμογή των διατάξεων της πολιτικής δικονομίας για την ψηφιοποίηση της πολιτικής δικαιοσύνης και άλλες τροποποιήσεις στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας».

Η Ολομέλεια με ομόφωνη απόφασή της, εξουσιοδότησε την Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΔΕΕ να προσδιορίσει τις κατά την κρίση της απαιτούμενες ενέργειες για την απόσυρση και επανεξέταση των προτεινόμενων τροποποιήσεων και ειδικότερα των άρθρων 966 και 973 ΚΠολΔ.

Με αυτό το σκοπό η Εκτελεστική Γραμματεία εξετάζει την ανάληψη πρωτοβουλιών όπως η συνολική αποχή από τα καθήκοντα μας, στοχευμένες αποχές ή/και άλλες δυναμικές ενέργειες.

Η Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδας υποστηρίζει την επιτάχυνση και απλοποίηση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης και θα επιμείνει στην υιοθέτηση συγκεκριμένων προτάσεων προκειμένου να αντιμετωπιστούν με τον βέλτιστο τρόπο υφιστάμενες αστοχίες και παραλείψεις προς όφελος όλων των εμπλεκομένων μερών.

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 771 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.