Σάββατο, 5η Οκτωμβρίου 2024  10:24 μμ
Τρίτη, 24 Αυγούστου 2021 23:04

Νοσοκομεία Αγρινίου & Μεσολογγίου: Ανεμβολίαστος 1 στους 2 του λοιπού προσωπικού

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Νοσοκομεία Αγρινίου & Μεσολογγίου: Ανεμβολίαστος 1 στους 2 του λοιπού προσωπικού

  • Τα ποσοστά των ανεμβολίαστων στα Νοσοκομεία της Αιτωλοακαρνανίας
  • Προβληματισμός και για τους ανεμβολίαστους νοσηλευτές, καθώς αυξάνονται ξανά οι νοσηλείες covid ασθενών

Κανένα περιθώριο αναβολής, είτε επίσημης είτε άτυπης, του μέτρου της αναστολής καθηκόντων των υγειονομικών που δεν θα εμβολιαστούν δεν αφήνει το Υπουργείο Υγείας. Λίγες ημέρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία για τον εμβολιασμό έστω με μία δόση των εργαζομένων σε νοσοκομεία, πρωτοβάθμιες δομές υγείας, ΕΚΑΒ και ΕΟΔΥ, η Κυβέρνηση διαμηνύει ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί θα εφαρμοστεί στο ακέραιο.

Πάντως από τη μεριά τους οι συνδικαλιστικοί φορείς των υγειονομικών επιμένουν να επικρίνουν το μέτρο της υποχρεωτικότητας, χρησιμοποιώντας μάλιστα ως παράδειγμα το γεγονός ότι στην Ελλάδα έχει παρατηρηθεί ένα μικρό βέβαια ποσοστό εμβολιασμένων να νοσούν και ένα ακόμη πιο μικρό ποσοστό εμβολιασμένων να νοσούν και να χρειάζονται νοσηλεία. Από την άλλη όμως δεν φαίνεται ότι αυτό το αντεπιχείρημα αρκεί για να επικρίνει κανείς την υποχρεωτικότητα του μοναδικού «όπλου» κατά της πανδημίας στο ευαίσθητο χώρο των νοσοκομείων.

Τα ποσοστά των εμβολιασθέντων στα Νοσοκομεία Αγρινίου & Μεσολογγίου

Στα νοσοκομεία της Αιτωλοακαρνανίας η εικόνα που υπάρχει μια εβδομάδα πριν τεθεί σε ισχύ ο νόμος για το ανεμβολίαστο προσωπικό δεν είναι καλή ιδίως αναφορικά με το λοιπό προσωπικό των νοσοκομείων, αφού σύμφωνα με πληροφορίες της «Σ» περίπου ένας στους δύο παραμένει ανεμβολίαστος. Συγκεκριμένα στο Νοσοκομείο Αγρινίου έχει εμβολιαστεί το 98% του ιατρικού προσωπικού, το 78% του νοσηλευτικού, το 75% του διοικητικού προσωπικού και μόλις το 52% του λοιπού προσωπικού.

Στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου τα ποσοστά σε γενικές γραμμές είναι παρόμοια, αν και προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι ενώ στο Αγρίνιο έχει εμβολιαστεί σχεδόν το σύνολο του ιατρικού προσωπικού, στο Μεσολόγγι το αντίστοιχο ποσοστό είναι 87%. Από εκεί και πέρα εμβολιασμένο είναι το 76% του νοσηλευτικού προσωπικού, το 75% του διοικητικού και μόλις το 49% του λοιπού προσωπικού.

Προβληματίζουν οι ανεμβολίαστοι νοσηλευτές και το λοιπό προσωπικό

Σε κάθε περίπτωση υπάρχει η αισιοδοξία πως έστω και τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου κάποιοι από τους υγειονομικούς θα πάρουν την απόφαση να μπουν  στο club των εμβολιασμένων. Σε διαφορετική περίπτωση τα κενά που θα προκύψουν από όσους τεθούν σε αναστολή σίγουρα θα πολλά και δυσαναπλήρωτα. Ωστόσο και στην Αιτωλοακαρνανία προβληματίζουν ιδιαίτερα τα μεγάλα ποσοστά ανεμβολίαστων στο λοιπό προσωπικό, καθώς μιλάμε για προσωπικό που λόγω της φύσης της ειδικότητάς τους (τραυματιοφορείς, καθαρίστριες, φυλακές, βοηθοί θαλάμων κλπ ) έχουν πρόσβαση σχεδόν σε όλους τους νοσοκομειακούς χώρους με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πιθανότητα μετάδοσης του κορονοϊού. Ενώ σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί μικρό το ποσοστό των ανεμβολίαστων νοσηλευτών, όταν μιλάμε για ανθρώπους που έρχονται σε άμεση επαφή με τους ασθενείς και όταν το ποσοστό αυτό κυμαίνεται λίγο πάνω από το 20%. Σε μια εποχή μάλιστα που βιώνουμε ξανά έξαρση της πανδημίας, με αποτέλεσμα ήδη πριν από το 15Αυγουστο ο αριθμός των νοσηλευόμενων στην κλινική covid του Νοσοκομείου Αγρινίου να είναι ξανά διψήφιος και τα τελευταία 24ωρα υπάρχουν περίπου 14 με 15 νοσηλευόμενοι.

Καμία άδεια πριν την εφαρμογή του νόμου

Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες της «Σ» δεν διαφαίνονται στον ορίζοντα τρόποι παράκαμψης της νομοθεσίας για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, αφού τις τελευταίες ημέρες πριν την εφαρμογή του νόμου  κανένας ανεμβολίαστος δεν μπορεί να κάνει χρήση κανονικής ή οποιασδήποτε άλλης άδειας. Την 1η Σεπτεμβρίου θα τεθούν σε αναστολή εργασίας.

Στενεύει και νομικά ο κλοιός στους ανεμβολίαστους

Εντωμεταξύ τα περιθώρια να αποφύγει κάποιος υγειονομικός μέσω της  νομικής – δικαστικής οδού τον εμβολιασμό στενεύουν…. Και αυτό γιατί το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού έφτασε μετά από αίτηση δικηγόρου, με την οποία ζητούσε έκδοση γνωμοδότησης, στον Άρειο Πάγο. Κι ενώ ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Λάμπρος Σοφουλάκης, δηλώνει με γνωμοδότησή του πως το Ανώτατο Δικαστήριο είναι αναρμόδιο να πάρει θέση επί του συγκεκριμένου ζητήματοςπαραπέμπτοντας στο ΣτΕ, δια της πλαγίας οδού αναφέρεται ουσιαστικά στη νομιμότητα του μέτρου υποχρεωτικού εμβολιασμού,

Ειδικότερα, ο κ. Σοφουλάκης σπεύδει να υπενθυμίσει σχετικές αποφάσεις άλλων Ανωτάτων Δικαστηρίων. «Να υπομνησθεί συναφώς, ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει ήδη επιληφθεί επί σχετικών με το θιγόμενο ζήτημα περιπτώσεων και πριν την εφαρμογή του νεαρού νόμου 4820/23-7-2021 (άρθρα 205- 206), όπως, για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό υπαλλήλων που υπηρετούν στις Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ), και τη διαγραφή νηπίου από δημοτικό παιδικό σταθμό (ΣτΕ 133/2021 Ολ. και 2387/2020, αντίστοιχα), δεχόμενο, ότι ο εμβολιασμός ως απαραίτητο μέτρο για την πρόληψη της διάδοσης και την καταπολέμηση μεταδοτικών ασθενειών, που συνιστούν σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία είναι συνταγματικώς ανεκτή πράξη, χάριν του δημοσίου συμφέροντος» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Μεσολογγίου : «Νοσούν και οι εμβολιασθέντες…»

Δεν ισχύει το επιχείρημα της κυβέρνησης για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, σημειώνουν οι υγειονομικοί

Ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Μεσολογγίου με ανακοίνωσή του σημειώνει με νόημα ότι νοσούν οι εμβολιασθέντες άρα κατά τη γνώμη του δεν ισχύει το επιχείρημα της κυβέρνησης για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών. Έτσι επαναλαμβάνει ότι η υποχερωτικότητα πλήττει τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Αναλυτικά :

Από την αρχή της πανδημίας ο Σύλλογος μας και συνολικά το Συνδικαλιστικό κίνημα των Υγειονομικών είναι στη πρώτη γραμμή του αγώνα για την αντιμετώπισή της. Τηρώντας τις κατάλληλες προφυλάξεις, παρ’ όλες τις ελλείψεις σε προσωπικό και σε υλικά που παρουσιάστηκαν στη πορεία της πανδημίας, κατάφερε να μην υπάρξει ενδονοσοκομειακή διασπορά του ιού. Κάτι που συνέβη και σε όλη την Ελλάδα με ελάχιστες εξαιρέσεις. Ταυτόχρονα διεκδίκησε την καθολική εφαρμογή στους χώρους εργασίας των Μέτρων Ατομικής Προστασίας για την προάσπιση της υγείας των εργαζομένων και της κοινωνίας.

Επίσης από την πρώτη στιγμή που ήρθαν τα εμβόλια πρωτοστάτησε και με τη φυσική συμμετοχή και με ανακοινώσεις στη προτροπή για μαζικό εμβολιασμό. Μάλιστα κυρίαρχο αίτημα προς την κυβέρνηση ήταν η άμεση πρόσβαση σε όλα τα εμβόλια χωρίς πατέντες και ηλικιακούς περιορισμούς.

Όλο αυτό το διάστημα ακούγαμε από τους κυβερνώντες μεγάλες κουβέντες για «ήρωες», για «ανταμοιβή», και άλλες «εύηχες» υποσχέσεις.

Στη πράξη όμως είδαμε :

-Nα συζητιέται το αν θα κοπεί το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας και από πόσους από τους «ήρωες» των Νοσοκομείων.

-Να μην εντάσσονται οι Υγειονομικοί στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

-Να αναπτύσσονται κλινικές με μεταφορά προσωπικού από τμήμα σε τμήμα και από δομή σε δομή.

-Να αναστέλλονται οι άδειες του προσωπικού

-Να ακούμε λόγια για συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα ως υποτιθέμενη λύση στα προβλήματα του ΕΣΥ, την ώρα μάλιστα που ο ιδιωτικός τομέας απουσίαζε επιδεικτικά στην αντιμετώπιση της πανδημίας και η ελάχιστη συμμέτοχη του είχε αντιστρόφως ανάλογο κέρδος.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά ήρθε και το «κερασάκι στη τούρτα» με την ψήφιση νόμου για υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών μέχρι την πρώτη Σεπτέμβρη, αλλιώς ο εργαζόμενος θα τίθεται σε αναστολή εργασίας (παύση πληρωμών που οδηγεί σε οικονομική εξαθλίωση). Μάλιστα με επίκληση της ανάγκης προστασίας των ασθενών!!! από τους εργαζομένους ενώ την ίδια στιγμή βλέπουμε γύρω μας να νοσούν και οι έχοντες κάνει το εμβόλιο άρα να μην ισχύει και ο λόγος που επικαλείται η κυβέρνηση. Επίσης χωρίς να έχει υπάρξει καμιά οργανωμένη προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κόσμου αναφορικά με τις απορίες που έχει για τα εμβόλια ώστε να ξεπεραστούν δισταγμοί και να απαντηθούν ερωτήματα που υπάρχουν αναφορικά με τον εμβολιασμό, τόσο στους υγειονομικούς όσο και γενικά στη κοινωνία. Κάτι που έχει επισημανθεί και από την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας.

Επειδή σε 10 μέρες θα αρχίσει η εφαρμογή του νόμου και κατά συνέπεια συνάδελφοι με εμπειρία σε νευραλγικές θέσεις θα βρεθούν εκτός εργασίας, βάζοντας σε κίνδυνο τη λειτουργία τμημάτων αλλά και του Νοσοκομείου στο σύνολό του, ερχόμαστε και λέμε προς όλους ότι:

ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΚΑΘΟΛΙΚΟΥ ΜΑΖΙΚΟΥ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ ως μέτρο προφύλαξης της υγείας από τον κορονοϊό και τις επιπλοκές που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την ζωή .

ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΒΟΥΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ

ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΤΑ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗΣ ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΜΟΥ-ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΤΗΤΑΣ που προσβάλει τα δημοκρατικά δικαιώματα όλων μας και ανοίγει σκοτεινούς δρόμους μπροστά μας.

ΣΥΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ –ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ Ή ΝΟΣΗΣΗΣ.

Δημήτρης Παπαδάκης Εφημερίδα “Συνείδηση” 

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 652 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.