Δευτέρα, 17η Ιουνίου 2024  12:53 μμ
 
wm small
Τρίτη, 24 Αυγούστου 2021 14:56

ΚΕΠΑ: Πρόσκληση για χορηγίες με σκοπό τη φύτευση δέντρων

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Με ανοιχτή επιστολή το Κέντρο Ενεργειακής Πολιτικής και Ανάπτυξης (ΚΕΠΑ) του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) προσκαλεί δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, καθώς και Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να γίνουν χορηγοί στο πρόγραμμα αναφύτευσης δασών της περιόδου 2021-2022. H επιστολή-πρόσκληση:

Οι πρόσφατες πυρκαγιές στη χώρα μας και στην περιοχή της Μεσογείου, ανέδειξαν με τον πλέον τραγικό τρόπο την ανάγκη για την διαφύλαξη, αναδάσωση και επέκταση του δασικού πλούτου όχι μόνο της χώρας, αλλά ολόκληρου του πλανήτη.

Είναι πλέον φανερό, ότι η αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης δεν είναι δυνατόν να περιορισθεί μόνον στα όποια κυβερνητικά μέτρα και προγράμματα αναδάσωσης και φύτευσης δένδρων.

Όπως σε επανειλημμένες δηλώσεις του ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Antonio Guterres επισημαίνει, είναι ανάγκη στη προσπάθεια αυτή να συμμετάσχουν επί πλέον οι τοπικές κοινωνίες, νομικές οντότητες κάθε μορφής και απλοί άνθρωποι που προσφέρονται να φυτεύσουν και να προστατεύσουν νέες δασικές εκτάσεις.

Αυτές οι προσπάθειες μπορούν να έχουν οικονομικά οφέλη για αυτούς, που φροντίζουν τα δένδρα, να συνδράμουν στις προσπάθειες δέσμευσης εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, και κυρίως να αποτελέσουν αφετηρία περιφερειακών και διεθνών πρωτοβουλιών.

Ο ακαδημαϊκός κόμβος του ΟΗΕ για τον 7ο Στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης (UNAI Hub SDG7) έχει αναλάβει από το 2020 την πρωτοβουλία “75 UN – 75 Trees UNAI SDG7” για την φύτευση δένδρων σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Τουλάχιστον 11 εκ. δένδρα φυτεύθηκαν το 2020 στις χώρες, που ανταποκρίθηκαν και η πρωτοβουλία συνεχίζεται.

Από την Ελλάδα, με την ενθάρρυνση της ΚΕΔΕ, συμμετέχουν 46 Δήμοι, ενώ ένας αυξανόμενος αριθμός Αποκεντρωμένων Διοικήσεων (1. Κρήτης, 2. Στερεάς Ελλάδος και Θεσσαλίας, 3. Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, 4. Αττικής και 5. Μακεδονίας και Θράκης) και Περιφερειών (1. Δυτική Μακεδονία, 2. Αττικής) έχουν εκφράσει την πρόθεση προμήθειας δένδρων προς τους Δήμους της αρμοδιότητας τους.

Τέλος το Πράσινο Ταμείο χρηματοδοτεί μέσω του ΚΕΠΑ με την ιδιότητα του ως UNAI Hub SDG7, φύτευση δένδρων σε ενδιαφερόμενους Δήμους, που μετέχουν στην ως άνω πρωτοβουλία.

Σε αυτό το πλαίσιο, το ΚΕΠΑ καλεί ενδεχόμενους χορηγούς να συνδράμουν τις προσπάθειες, που αναπτύσσονται σε Δήμους σε ολόκληρη την επικράτεια για φύτευση δένδρων στην τρέχουσα φυτευτική περίοδο 2021-2022 και να συμμετάσχουν στην διεθνή συνάντηση στο Μπουραζάνι (Κόνιτσα) στις 11-12.11.21 για ανταλλαγή απόψεων και παρουσίαση καλών πρακτικών.

Το ΚΕΠΑ έχει τη δυνατότητα αποδοχής χορηγιών μέσω του ΕΛΚΕ του ΕΚΠΑ ή της απ’ ευθείας χρηματοδότησης ενδιαφερομένων Δήμων στο πλαίσιο των διαδικασιών της ως άνω πρωτοβουλίας.

Πληροφορίες παρέχονται στο 210-727 5732, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 676 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.