Σάββατο, 28η Σεπτεμβρίου 2024  10:41 μμ
Τετάρτη, 26 Ιουνίου 2024 13:40

Καλοκαίρι! Ωρα για άσκηση!!!

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Η άνοδος της θερμοκρασίας τώρα το καλοκαίρι είναι αποτρεπτικός παράγοντας για άσκηση για αρκετό κόσμο. Σκοπός  αυτού του άρθρου είναι να σας παραθέσω όσα έχετε να κερδίσετε από την αύξηση της φυσικής σας δραστηριότητας και φυσικά να αντιληφθείτε ότι η άσκηση καλό θα ήταν να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής σας, ως ένα «μαγικό χάπι υγείας».

 Σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα σε ευρωπαϊκό πληθυσμό (2015), το 7,3% των θανάτων ανδρών και γυναικών, δηλ. 676.000 θάνατοι από το σύνολο των 9,2 εκατομμυρίων σε ένα έτος, θα μπορούσαν  να αποδοθούν στην έλλειψη σωματικής δραστηριότητας!!! Παγκοσμίως εκτιμάται ότι η έλλειψη τακτικής άσκησης είναι ο βασικότερος παράγοντας θνητότητας, ξεπερνώντας το κάπνισμα και την υπέρταση. Ακόμη συνδέεται με το 6% των περιπτώσεων στεφανιαίας νόσου, 7% των περιπτώσεων διαβήτη τύπου ΙΙ, 10% των περιπτώσεων καρκίνου του στήθους και του παχέος εντέρου.

Στην Ελλάδα μόνο το 3% του πληθυσμού κάνει  τακτική άσκηση!

Η σωματική δραστηριότητα είναι μια εξελικτική αναγκαιότητα οπότε ας ξεκινήσουμε από το προφανές, το σώμα μας! Όλοι θέλουμε να αισθανόμαστε καλά με το σώμα μας, η άσκηση οποιασδήποτε μορφής θα βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση ενώ είναι και ένα μέτρο πρόληψης της παχυσαρκίας.

Η παχυσαρκία δεν είναι ζήτημα αισθητικής, αλλά πάθηση που επιβαρύνει σε τεράστιο βαθμό την ποιότητα ζωής των ατόμων. Για να αποτρέψουμε ή να αντιστρέψουμε την επιδημία της παχυσαρκίας θα πρέπει να τροποποιήσουμε τη διατροφή μας και να αυξήσουμε τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας. 

Ας περάσω τώρα στο «μαγικό χάπι υγείας» . Αν σου έλεγαν ότι υπάρχει κάτι που αν το πάρεις θα έχεις πιο δυνατή καρδιά και ανοσοποιητικό σύστημα, καλύτερη ποιότητα ύπνου, μειωμένο κίνδυνο για πολλές μορφές καρκίνου, μειωμένα επίπεδα στρες, ενίσχυση της σεξουαλικής διάθεσης, τεράστια οφέλη στις γνωστικές λειτουργίες και καλύτερη μνήμη, βελτίωση της οστικής πυκνότητας, μείωση της θνησιμότητας και του κινδύνου για επανεμφάνιση καρκίνου του μαστού περίπου κατά 50%, ελάττωση του κινδύνου εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ, θετική επίδραση στην κατάθλιψη και καλύτερη ψυχική υγεία, τότε είμαι σίγουρη ότι θα έψαχνες να το βρεις και θα έδινες όσα χρήματα και αν κόστιζε. Όλα τα παραπάνω λοιπόν έχουν αποδειχτεί πολλάκις ερευνητικά ότι είναι τα οφέλη της συστηματικής άσκησης. Το «μαγικό χάπι υγείας» λοιπόν δεν είναι άλλο από την υιοθέτηση της άσκησης στη ζωή μας. Η άσκηση είναι το καλύτερο και πιο υγιές φάρμακο!

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά στους ενήλικες να ασκούνται τουλάχιστον για 150 λεπτά σε μέτρια ένταση ή 75 λεπτά σε υψηλή ένταση την εβδομάδα, να εφαρμόζουν δραστηριότητες μυϊκής ενδυνάμωσης δύο φορές την εβδομάδα και να ελαχιστοποιούν το χρόνο καθιστικής ζωής. Χωρισμένο σε μικρά τμήματα, πχ. 20 λεπτά άσκηση την ημέρα, είναι πιο εφικτό. Ακόμη και μικρές αλλαγές όπως το περπάτημα στη δουλειά, η χρήση της σκάλας αντί του ανελκυστήρα και το παρκάρισμα πιο μακριά από τον προορισμό μας μπορεί να έχουν κάποιο θετικό αντίκτυπο.

Ας είναι καλοκαίρι λοιπόν, ξεκίνα, κάνε τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και ξεκίνα άσκηση για εσένα! Προτίμησε πρωινές ή βραδινές ώρες που η θερμοκρασία είναι σε καλά επίπεδα για άσκηση, μη ξεχνάς την συχνή ενυδάτωση σου και φυσικά η άσκηση να γίνεται με την αρχή της προοδευτικής επιβάρυνσης . Και να θυμάσαι ότι ο λόγος που γυμνάζεσαι δεν είναι για να κατακτήσεις κάποιο μη ρεαλιστικό πρότυπο ή να εμφανιστείς στην παραλία, αλλά να βελτιώσεις τη σωματική και ψυχική σου υγεία. Ένα υγιές σώμα οδηγεί σε ένα υγιές μυαλό και μια θετική προσέγγιση της συνολικής σωματικής και ψυχικής ευεξίας και ευδαιμονίας που προσφέρει τελικά μια καλύτερη ποιότητα στη ζωή.

 

Ελένη Νικολοπούλου
Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, MSc στην Άσκηση και Υγεία, Προπονήτρια Στίβου
 
askisi gia to kalokairi
 

 

Διαβάστηκε 186 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News