Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  7:25 πμ
 
wm small
Πέμπτη, 05 Αυγούστου 2021 22:54

Δυτική Ελλάδα: Πρόγραμμα διαχείρισης κάθε είδους νεκρών ζώων: «Ανάσα» για Δήμους και κτηνοτρόφους

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
  • Λύση σε ένα πρόβλημα δημόσιας υγείας και περιβάλλοντος, αλλά και για την εφαρμογή σχετικής κοινοτικής οδηγίας δίνει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
  • Παρέχεται η δυνατότητα στους δήμους να διαχειρίζονται τα νεκρά αδέσποτα ζώα
  • «Ανάσα» για τους κτηνοτρόφους το πρόγραμμα, αφού χωρίς κόστος θα διαχειρίζονται τα νεκρά ζώα

Η Περιφέρεια Δυτική Ελλάδας ανέλαβε πρόσφατα να υλοποιήσει για λογαριασμό των κτηνοτρόφων, αλλά και των δήμων της περιοχής το πρόγραμμα διαχείρισης και αποτέφρωσης κάθε είδους νεκρών ζώων.

Βάσει κοινοτικής οδηγίας είναι υποχρεωτικό για λόγους υγειονομικούς, αλλά και γενικότερα βιοασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος να γίνεται συγκεκριμένη διαχείριση κατά βάση μέσω της αποτέφρωσης των πάσης φύσεως νεκρών ζώων. Είτε μιλάμε για ζώα σε οργανωμένες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, είτε για ελεύθερα αδέσποτα και άγρια ζώα.

Η συγκεκριμένη κοινοτική οδηγία, που ουσιαστικά θεωρεί το νεκρό ζώο επικίνδυνο απόβλητο και θέτει συγκεκριμένες προδιαγραφές για τη διαχείρισή του, για πολλά χρόνια στην Ελλάδα δεν εφαρμόζονταν και ένας από τους λόγους είναι το κόστος της διαχείρισης για ένα μεμονωμένο κτηνοτρόφο ή για ένα μικρό δήμο.

Έτσι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προχώρησε πρόσφατα σε σύμβαση με ιδιώτη ανάδοχο για το πρόγραμμα «περισυλλογής, διαχείρισης ή / και αποτέφρωσης κάθε είδους νεκρών ζώων και λήψη δειγμάτων εγκεφαλικού ιστού από νεκρά βοοειδή και αιγοπρόβατα για την τριετία 2021-2023».

Το ύψος του συγκεκριμένου προγράμματος ανέρχεται σε τρία εκατ. ευρώ και αφορά και τις τρεις περιφερειακές ενότητες της Δυτικής Ελλάδας καθώς επίσης και όλους του Δήμους.

Το γεγονός ότι θα μπορούν να εκμεταλλευτούν το πρόγραμμα αυτό και οι Δήμοι της περιοχής έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς ουσιαστικά οι δημοτικές υπηρεσίες καθαριότητας δεν έχουν τη δυνατότητα να διαχειριστούν νεκρά ζώα και μέσω της σύμβασης της Περιφέρειας οι Δήμοι της Δυτικής Ελλάδας αποκτούν πλέον αυτή τη δυνατότητα (διαφορετικά θα έπρεπε ο κάθε Δήμος να απευθυνθεί κατά μόνας σε ιδιώτη για τη διαχείριση και αποτέφρωση των νεκρών ζώων), αφού θα μπορούν να εκμεταλλευτούν τις υπηρεσίες του αναδόχου της Περιφέρειας και να απομακρύνουν νεκρά αδέσποτα ζώα από διάφορα σημεία του οδικού δικτύου της περιοχής τους.

Αυτό εξάλλου είναι το σύνηθες, σε διάφορα σημεία της εθνικής οδού ή του επαρχιακού οδικού δικτύου να υπάρχουν νεκρά ζώα, που χτυπήθηκαν από διερχόμενα αυτοκίνητα.

Είναι μάλιστα αξιοσημείωτο ότι για τους Δήμους δεν έχει υπάρξει ανάλογη δυνατότητα σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Πλέον οι δημοτικές υπηρεσίες ή και οι πολίτες που εντοπίζουν νεκρά αδέσποτα ζώα θα μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα μέσω του αναδόχου της Περιφέρειας. Πράγμα πολύ σημαντικό για τη βιοασφάλεια των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, αφού σε πολλές περιπτώσεις (π.χ. η αφρικανική πανώλη των χοίρων) μια ασθένεια μπορεί να μεταδοθεί ακόμη και από ένα νεκρό ζώο.

Το πρόγραμμα αυτό όμως έρχεται να καλύψει χωρίς κόστος για τους ίδιους την ανάγκη των κτηνοτρόφων για τη διαχείριση των νεκρών παραγωγικών ζώων (βοοειδή, χοίροι, αιγοπρόβατα) με τρόπο που προστατεύει την Υγεία των Ζώων, το Περιβάλλον, αλλά και τη Δημόσια Υγεία.

Ταυτόχρονα, ειδικά για τους κτηνοτρόφους το πρόγραμμα παρέχει τη δυνατότητα δειγματοληψίας από βοοειδή και αιγοπρόβατα (πάνω από 24 ή 48 μηνών για τα βοοειδή και 18 μηνών για τα αιγοπρόβατα) για μεταδοτικές σπογγώδεις εγκεφαλοπάθειες, η οποία συνεπάγεται ενίσχυση των κτηνοτρόφων με 90 και 25 ευρώ ανά ζώο, αντίστοιχα.

Οι κτηνοτρόφοι που διατηρούν βοοειδή, χοίρους και αιγοπρόβατα μπορούν, σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής, να απευθύνονται στο τηλέφωνο 210 89 60 100 προκειμένου να δηλώνουν την ύπαρξη νεκρού ζώου.

Η δήλωση πρέπει να γίνεται άμεσα και ο κτηνοτρόφος να διαθέτει πρόχειρο το μητρώο της εκτροφής του και το διαβατήριο (για τα βοοειδή) προκειμένου να τα επιδεικνύει στον οδηγό του αναδόχου κατά την παραλαβή.

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 462 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.