Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  10:57 πμ
 
wm small
Παρασκευή, 02 Ιουλίου 2021 19:02

1943: Η διαδήλωση στην Πλατεία Στράτου κατά της επιστράτευσης. Πως τα ρέματα έσωσαν τους διαδηλωτές.

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Του Λίνου Υφαντή,

Το 1943 η Ναζιστική Γερμανία βλέποντας ότι κατέρεε στο Ανατολικό Μέτωπο από την αντεπίθεση των Σοβιετικών προέβη σε αναγκαστική επιστράτευση. Είχε προηγηθεί η απόπειρα σύστασης εθελοντικού σώματος από φιλοναζιστικά στοιχεία το οποίο βρήκε ελάχιστη ανταπόκριση, στα οποία σημειωτέον καταγράφεται και όνομα ενός Αγρινιώτη.

Τα σχέδια των Γερμανών να εξαναγκάσουν πατριώτες Έλληνες να πολεμήσουν στο πλευρό τους κατά των Σοβιετικών ματαιώθηκαν χάρις σε μεγαλειώδη συλλαλητήρια το 1943 . Το μεγαλύτερο έγινε στην Αθήνα όπου οι διαδηλωτές πλήρωσαν βαρύ φόρο αίματος καταφέρνοντας όμως να ματαιώσουν την επιστράτευση.

Συλλαλητήριο για τον ίδιο σκοπό δεν έγινε μόνο στην Αθήνα αλλά καταγράφεται και στο Αγρίνιο και συγκεκριμένα στην Πλατεία Στράτου. Η συμμετοχή των Αγρινιωτών ήταν μεγάλη και οι αρχές Κατοχής εξαναγκάστηκαν βίαια να το διαλύσουν όπως και στην Αθήνα με πυροβολισμούς. Χαρακτηριστικά είναι η μαρτυρία του Θανάση Τσαλαβρά στην εφημερίδα “Μαχητής” ο οποίος γλίτωσε από τους πυροβολισμούς των δυνάμεων καταστολής κρυβόμενος μέσα στα ξεσκέπαστα τότε ρέματα της πόλης και συγκεκριμένα εκείνο που βρίσκεται στο σημερινό Κέντρο Υγείας Αγρινίου ( πρώην ΙΚΑ) στην Πλατεία Δημάδη.

Μάλιστα ο ίδιος κατάφερε να διαφύγει από τον τόπο της συγκρούσεων στην Πλατεία Στράτου στα Καραπανέικα και να οδηγηθεί σε ασφαλέστερο σημείο της πόλης.

Δείτε μερικά βίντεο από τη δυναμική αντίδραση του Ελληνικού Λαού στην Αθήνα και το πόσο βίαιη καταστολή αντιμετώπιζαν από τις δυνάμεις Κατοχής.

Με πληροφορίες από:

Θανάσης Τσαλαβράς, το Αγρίνιο στο μεσοπόλεμο, 26-2-2002, εφημερίδα Μαχητής.

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 760 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 02 Ιουλίου 2021 19:06
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.