Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  1:10 πμ
 
wm small
Τρίτη, 18 Μαϊος 2021 12:40

Αγρίνιο: μια ιστορία στο Νοσοκομείο που πρέπει να διαβάσει ο Κικίλιας…

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Για τέσσερις ημέρες στο Νοσοκομείο Αγρινίου ένας non covid ασθενής παρέμενε διασωληνωμένος  σε δωμάτιο της Παθολογικής Κλινικής ελπίζοντας να βρεθεί κλίνη σε κάποια ΜΕΘ της χώρας.

Το ζήτημα αποκαλύπτει στο facebook εργαζόμενος στο Νοσοκομείο και δημοσιεύεται σε μέσο ενημέρωσης το βράδυ του Σαββάτου. Αμέσως μετά αγωνιωδώς ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ αναζητά κλίνη ΜΕΘ σε νοσοκομεία άλλων νομών και εν τέλει βρίσκει μια στον Πύργο.

Το επόμενο πρωί διαρρέει πως κατόπιν ενεργειών του βρέθηκε λύση. Εύλογα προκύπτουν το συμπέρασμα πως μεταξύ νοσοκομείου Αγρινίου και 6ης ΥΠΕ δεν υπάρχει στοιχειώδης συννενόηση και πως άμεσα ο Υπουργός Βασίλης Κικίλιας  όφειλε να ζητήσει εξηγήσεις . Και παραιτήσεις…. Εύλογη και η διαπίστωση πως αποτελεί  ντροπή το «κατόπιν ενεργειών μου» στην Υγεία.

Σήμερα ωστόσο έρχεται η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αιτωλοακαρνανίας να δώσει σφαιρικότερη ενημέρωση μιας και προκλήθηκε η  εντύπωση ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε είχε κάποια κενά και το νοσοκομείο δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων,

Σύμφωνα λοιπόν με την ανακοίνωση, οι υπεύθυνοι για αυτόν τον ασθενή ιατροί του νοσοκομείου  , οι παθολόγοι στην προκειμένη περίπτωση, όπως όφειλαν έδωσαν τα στοιχεία του στην πλατφόρμα του ΕΚΑΒ-ΕΚΕΠΥ προκειμένου αυτό να αναλάβει την διακίνηση του περιστατικού σε κάποια κενή κλίνη εντατικής που θα βρεθεί στην επικράτεια και ανανέωναν το αίτημα καθημερινά.

Στη λίστα δε που υπήρχε τη μέρα που δηλώθηκε το περιστατικό, την Δευτέρα 10 Μάη, ήταν 90 ασθενείς στην αναμονή για εύρεση κάποιας κλίνης σε ΜΕΘ. Εκεί τελειώνει και η δυνατότητα των γιατρών για διαχείριση του περιστατικού. Και αρχίζει το πολύ δύσκολο έργο τους να παρέχουν την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση σε έναν ασθενή που χρήζει ΜΕΘ, εκτός ΜΕΘ.Σε αυτή την διαδικασία δεν εμπλέκονται ο Διοικητής της ΥΠΕ ή αλλά πολιτικά πρόσωπα.

Σύμφωνα με τους ιατρούς « δεν είναι προς τιμήν  του Συστήματος  Υγείας που ενώ διαθέτει μια συγκεκριμένη διαδικασία για την διαχείριση των διασωληνωμένων ασθενών,  χρόνιες παθογένειες, δημιουργούν ορισμένες φορές την  ανάγκη παρεμβάσεων για την διακίνηση αυτών των ασθενών». 

Και αυτές η διαπιστώσεις πρέπει να τεθούν υπόψιν του Βασίλη Κικίλια. Γιατί η ζωή ενός ανθρώπου κινδύνευε και εν προκειμένω κάποιο γρανάζι στου συστήματος υγείας δεν λειτούργησε σωστά.

Η ανακοίνωση της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αιτωλοακαρνανίας:

Με μεγάλη έκπληξη διαβάσαμε το περασμένο Σάββατο  ρεπορτάζ  τοπικών ΜΜΕ τα οποία αφορούσαν την διαχείριση ενός διασωληνωμένου, non covid ασθενούς, ο οποίος για τέταρτη μέρα παρέμενε εκτός ΜΕΘ σε δωμάτιο της Παθολογικής Κλινικής.

Τα ρεπορτάζ αναφέρουν ότι ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ αγνοούσε το περιστατικό μιας και δεν φρόντισε κανένας από το νοσοκομείο να τον ενημερώσει και ότι μετά την γνώση που έλαβε  από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κινητοποιήθηκε και σε λίγες ώρες  βρέθηκε κενή κλίνη στη ΜΕΘ του νοσοκομείου του Πύργου όπου και μεταφέρθηκε ο εν λόγο ασθενής.

Επειδή από τα δημοσιεύματα μπαίνουν ερωτήματα που πιθανόν να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε είχε κάποια κενά και το νοσοκομείο δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων,  οφείλουμε ως γιατροί και αποκλειστικά υπεύθυνοι από την πολιτεία για την διακίνηση αυτών των ασθενών να δώσουμε ακριβή και ξεκάθαρη ενημέρωση-πληροφόρηση στους πολίτες, που δεν είναι υποχρεωμένοι να γνωρίζουν τις διαδικασίες που ακολουθούνται σε τέτοιες περιπτώσεις.

Το νοσοκομείο Αγρίνιου, όπως και πολλά αλλά νοσοκομεία, με απόφαση της πολιτείας έχει αναστείλει την πλειονότητα των υπηρεσιών του αφού έχουν κλείσει τόσο τα χειρουργεία του όσο και τα εξωτερικά του ιατρεία εδώ και 5 μήνες. Η μοναδική ΜΕΘ του νομού με τις 5 κλίνες που διαθέτει είναι αποκλειστικά για περίθαλψη ασθενών που νοσούν από την νόσο covid- 19

Έτσι ήταν θέμα χρόνου να προκύψει περιστατικό που θα χρειαζόταν διασωλήνωση για κάποιο άλλο λόγο πέρα της νόσου covid -19.

Σε αυτή τη περίπτωση οι υπεύθυνοι για αυτόν τον ασθενή ιατροί του νοσοκομείου μας, οι παθολόγοι στη προκειμένη περίπτωση, όπως όφειλαν έδωσαν τα στοιχεία του στην πλατφόρμα του ΕΚΑΒ-ΕΚΕΠΥ προκειμένου αυτό να αναλάβει την διακίνηση του περιστατικού σε κάποια κενή κλίνη εντατικής που θα βρεθεί στην επικράτεια και ανανέωναν το αίτημα καθημερινά. Στη λίστα δε που υπήρχε τη μέρα που δηλώθηκε το περιστατικό, την Δευτέρα 10 Μάη, ήταν 90 ασθενείς στην αναμονή για εύρεση κάποιας κλίνης σε ΜΕΘ. Εκεί τελειώνει και η δυνατότητα των γιατρών για διαχείριση του περιστατικού. Και αρχίζει το πολύ δύσκολο έργο τους να παρέχουν την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση σε έναν ασθενή που χρήζει ΜΕΘ, εκτός ΜΕΘ.

Σε αυτή την διαδικασία δεν εμπλέκονται ο Διοικητής της ΥΠΕ ή αλλά πολιτικά πρόσωπα.

Αν κάτι έχει αλλάξει προς αυτή την κατεύθυνση στη διαχείρισης τέτοιων ασθενών και δεν το γνωρίζουμε  καλό θα ήτανε να μας γίνει γνωστό με υπηρεσιακό τρόπο.

Φυσικά είναι αυτονόητο ότι για το συγκεκριμένο περιστατικό είναι προς τιμήν του Διοικητή της 6ης ΥΠΕ που όταν το πληροφορήθηκε, παρότι νύχτα, προσπάθησε και κατάφερε να βρεθεί κρεβάτι σε ΜΕΘ και να  αποσυμφορήσει και το νοσοκομείο.

Όμως δεν είναι προς τιμήν  του Συστήματος  Υγείας που ενώ διαθέτει μια συγκεκριμένη διαδικασία για την διαχείριση των διασωληνωμένων ασθενών,  χρόνιες παθογένειες, δημιουργούν ορισμένες φορές την  ανάγκη παρεμβάσεων για την διακίνηση αυτών των ασθενών.

Το ΔΣ της ΕΙΝΝΑΑ

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 673 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.