Κυριακή, 23η Ιουνίου 2024  2:54 πμ
 
wm small
Σάββατο, 24 Απριλίου 2021 00:09

Εστίαση Αγρινίου: Χωρίς ρευστό το restart

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
  • Με εκκρεμότητες το άνοιγμα της εστίασης

Το βεβιασμένο άνοιγμα της εστίασης πριν ανοίξει η πλατφόρμα για τα κεφάλαια κίνησης βάζει αστερίσκους στην επαναλειτουργία του κλάδου

Αισιοδοξία και επιφυλακτικότητα στους επιχειρηματίες του κλάδου στο Αγρίνιο

 Η πολυπόθητη επανεκκίνηση της εστίασης, μια μέρα μετά το Πάσχα, αν και έχει έναν θετικό συμβολισμό λόγω της Ανάστασης, συνδέεται με μια σειρά από δυσκολίες που αποτελούν τροχοπέδη στην δίκαιη και ομαλή επιστροφή της αγοράς στην κανονικότητα μετά από έξι μήνες «λουκέτου».

Η πιο μεγάλη δυσκολία φαίνεται να είναι η έλλειψη ρευστότητας, καθώς σύμφωνα με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, η επανεκκίνηση προσδιορίζεται για τις 3 Μαϊου, χωρίς όμως να έχει ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα για τη διάθεση των 330 εκατ. ευρώ, κονδύλι που εξασφαλίστηκε στο πλαίσιο δράσης του ΕΣΠΑ 2021 – 2027 για τη στήριξη των επιχειρήσεων εστίασης με κεφάλαια κίνησης κατά την επανεκκίνηση.

Στο Αγρίνιο οι επαγγελματίες του κλάδου ελπίζουν πως ο κόσμος θα βγει στις επιχειρήσεις τους και θα δημιουργηθεί τουλάχιστον ένα καλό κλίμα και καλή ψυχολογία σιγά – σιγά, που αποτελούν τα πρώτα βήματα για την σταδιακή επαναφορά και την σωστή επαναλειτουργία της τοπικής αγοράς και οικονομίας.

Ο Γιώργος Ναστούλης (Φωτο αρχείου)

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης και Αναψυχής Αγρινίου Κώστας Ναστούλης τόνισε: «Η ημερομηνία ανοίγματος, που ανακοινώθηκε ύστερα από έξι μήνες με κλειστά τα καταστήματα εστίασης ήταν κάτι που περιμέναμε με αγωνία. Δεν παύει όμως να μας ξαφνιάζει διότι ενώ είχε δοθεί η πεποίθηση ότι θα γίνει στις 10 Μαΐου, ξαφνικά ανακοινώθηκε ότι θα γίνει στις 3 Μαΐου. Τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα διότι είναι ένα άνοιγμα, που αφορά την υπολειτουργία της εστίασης με πολύ αυστηρούς περιορισμούς και μόνο σε εξωτερικούς χώρους. Περιμένουμε άμεσα να μας ανακοινώσουν τις προϋποθέσεις γιατί αφενός είναι αντιφατικό ότι θα προηγηθεί το άνοιγμα της εστίασης από την έναρξη του προγράμματος για το κεφάλαιο επανεκκίνησης ή κάποια άλλης μορφής κεφαλαίου επανεκκίνησης, όπως έχουμε ζητήσει για την αγορά πρώτων υλών και αφετέρου στο θέμα της απαγόρευσης κυκλοφορίας 23:00 το βράδυ, όπου επαναλαμβάνεται το ίδιο λάθος με την προηγούμενη υπολειτουργία μας, αφού ο κόσμος θα συνεχίσει να περιφέρεται σε πλατείες, πάρκα και ανοιχτούς χώρους ενώ τα καταστήματα θα μένουν χωρίς πελατολόγιο στην πιο ουσιαστική ώρα. Σε κάθε περίπτωση οι αυστηροί περιορισμοί υπολειτουργίας δεν θα επιτρέψουν σε κάποια καταστήματα την επανεκκίνηση τους ή και ακόμα ένα βιώσιμο άνοιγμα, όπως οι επιχειρήσεις με καθόλου ή περιορισμένο εξωτερικό χώρο, τα νυχτερινά μαγαζιά, τα κέντρα εκδηλώσεων και τα χειμερινά εποχιακά, όποτε θα πρέπει να δοθεί το δικαίωμα της επιλεγμένης αναστολής με πλήρη στήριξη τόσο των επιχειρήσεων, όσο και των ίδιων των συναδέλφων. Είναι αυτονόητο πως θα κρατήσουμε το ευχάριστο κομμάτι που αφορά το πολυπόθητο άνοιγμα, τονίζοντας όμως ότι θα πρέπει να υπάρξει συνέχιση της στήριξης των επιχειρήσεων με ένα πλέγμα μέτρων και για μετά το άνοιγμα. Επομένως, είμαστε σε αναμονή των ανακοινώσεων λειτουργίας και ελπίζουμε να επιστρέψουμε το συντομότερο στην κανονικότητα».

Ο Σοφοκλής Γκουρνέλος

Ο Σοφοκλής Γκουρνέλος ανέφερε: «Η επανεκκίνηση για εμάς σημαίνει πάρα πολλά, έπρεπε να έχουμε ανοίξει νωρίτερα. Πρέπει να προετοιμαστούμε για τις απολυμάνσεις στα μαγαζιά μας, να κάνουμε self test και γενικότερα να ακολουθήσουμε όλα τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ. Πρέπει να προφυλάξουμε τον κόσμο και να δουλέψουμε σωστά και με ασφάλεια, με αποστάσεις. Το βασικό είναι πως δεν θα μπορεί ο κόσμος να καθίσει μέσα στα καταστήματά μας, αλλά μόνο στους εξωτερικούς χώρους. Το βασικότερο είναι να βγει ο κόσμος και να ευχαριστηθεί, να μας βοηθήσει και να μπορέσουμε να τον εξυπηρετήσουμε με το παραπάνω. Είναι τρόπος ζωής να συνομιλήσεις με έναν καφέ και να χαλαρώσεις. Δεν πήραν όλοι επιστρεπτέα, δεν ήταν όλοι στις υποχρεώσεις τους όπως έπρεπε. Την πρώτη επιστρεπτέα έλαβαν πολλοί, από κει και μετά πήραν λιγότεροι, αλλά το γεγονός ότι δεν πληρώναμε το ενοίκιο ήταν καλή βοήθεια. Όσοι όμως είχαν μεγάλα ενοίκια στο κέντρο, στην πλατεία και σε πεζόδρομους πιστεύω πως δεν μπορούσαν να τα βγάλουν εύκολα πέρα στις υποχρεώσεις τους, καταστράφηκαν. Λίγοι είναι όσοι μπόρεσαν να επιβιώσουν».

Ο Γιώργος Ραμόπουλος

Ο Γιώργος Ραμόπουλος σχολίασε: «Μετά από τόσους μήνες η επανεκκίνηση θα γίνει με πάρα πολλές δυσκολίες. Δεν υπήρξε καμία ουσιαστική βοήθεια από την Πολιτεία, καθώς οι επιστρεπτέες είναι δάνεια, που θα πρέπει να επιστρέψουμε κάποια στιγμή. Πολλές επιχειρήσεις δεν θα ανοίξουν το Μάιο. Είναι πολλά τα έξοδα, τα οποία δεν έχουν καλυφθεί όλα. Ευελπιστούμε σε βοήθεια, όπως μας είπαν πει για την επανεκκίνηση, ώστε σιγά – σιγά να μπούμε σε ρυθμό και να διατηρήσουμε τις θέσεις εργασίας και τις δουλειές μας. Θέλω να πιστεύω πως ο κόσμος θα βγει για να πάρει ανάσα από τον εγκλεισμό και να δει όλα τα μαγαζιά, να ψωνίσει και να γίνει η επανεκκίνηση και της οικονομίας».

Ο Γιώργος Πολύζος

Ο Γιώργος Πολύζος δήλωσε: «Ξεκινάμε από την αρχή μια προσπάθεια με καινούργιες συνήθειες από τον κόσμο. Ας ελπίσουμε να βγει έξω και να καθίσει στις καφετέριες, να πάει για φαγητό και να περάσει ευχάριστα και άνετα κάποιες ώρες. Θεωρώ πως για τις επιχειρήσεις εστίασης πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα και όχι θεωρητικά, αλλά πρακτικά. Όσο αφορά τον δήμο θεωρώ για τα τραπεζοκαθίσματα θα πρέπει να μειώσει το ποσό που πληρώνουμε, αλλά και να υπάρχει μια τιμή για το χρονικό διάστημα που χρησιμοποιούνται λ.χ. το χειμώνα δεν χρησιμοποιούνται καθόλου, επομένως κάτι πρέπει να γίνει, όπως επίσης κάτι πρέπει να γίνει και για τα τέλη φωτισμού, καθαριότητας κλπ. Αυτά δηλαδή δεν πρέπει να πληρωθούν για το διάστημα που ήμασταν κλειστοί. Τα πληρώσαμε όμως επομένως πρέπει θεωρώ να υπάρξει μια λύση, να μας επιστραφούν. Η οικονομική πολιτική που ακολουθείται γενικότερα για την εστίαση θεωρώ πως η στήριξη θα είναι μέχρι τέλος του 2021, γιατί θεωρώ το χρονικό διάστημα αυτό θα είναι αδύνατο να διπλασιαστεί η δουλειά μας και να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας. Έχουν συσσωρευτεί χρέη των ασφαλιστικών εισφορών μας, εισφορές προς τους εργαζόμενους, ρεύμα κλπ κλπ. Αυτά κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να μη δοθούν ή κούρεμα. Το τρίτο και βασικότερο είναι ότι όλες οι επιστρεπτέες προκαταβολές που έχουν δοθεί είναι αδύνατον να επιστραφούν κατά 50% και μάλιστα έντοκα όπως λένε, γιατί απλούστατα η δουλειά δεν είναι τόση, ώστε να επιτρέπει να πληρωθούν τα χρήματα αυτά και μάλιστα έντοκα, αλλά και οι υποχρεώσεις μας. Αρκετές επιχειρήσεις δεν θα ανοίξουν φοβάμαι και στην πόλη και περιφερειακά, συνεπώς δεν θα αντέξουν, ο κλάδος θα έχει απώλειες».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 289 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News