Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  1:26 μμ
 
wm small
Τρίτη, 20 Απριλίου 2021 20:29

«Πρεμιέρα» για τα self tests στους εργαζόμενους: «Κλειδωμένο» το ΑΜΚΑ για τους ιδιοκτήτες

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
  • Σύγχυση με τους αυτοαπασχολούμενους, καθώς πολλοί πίστευαν ότι δικαιούνται self-test
  • Αναμένεται… διευκρινιστική εγκύκλιος

«Πρεμιέρα» έκανε χθες η χρήση των selftests σε μία σειρά δραστηριοτήτων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα. Η «πρεμιέρα» όμως των selftests συνοδεύτηκε με πολλές καταγγελίες από την πλευρά των ιδιοκτητών επιχειρήσεων που είδαν «κλειδωμένο» το AMKA τους στη σχετική πλατφόρμα. Οι εργαζόμενοι – υπάλληλοι μετέβησαν στα φαρμακεία, έδωσαν το ΑΜΚΑ τους και παρέλαβαν τα selftestτους, χωρίς κανένα πρόβλημα. Όταν όμως ο ιδιοκτήτης και ταυτόχρονα εργαζόμενος στην επιχείρηση θέλησε να παραλάβει και αυτός το selftest του, ενημερώνοντας πως η πλατφόρμα δεν έχει πρόβλεψη για το συγκεκριμένο ΑΜΚΑ.

Τι αναφέρει η ΚΥΑ

Στην ΚΥΑ που εκδόθηκε και περιέχει τον «οδικό χάρτη» με 18 οδηγίες για τα υποχρεωτικά selftests εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, αναφέρεται μεταξύ άλλων «Εφόσον οι εργοδότες προσφέρουν προσωπική εργασία στην επιχείρησή τους ή παρευρίσκονται στους χώρους εργασίας, με ατομική τους ευθύνη οφείλουν να κάνουν selftest και να λαμβάνουν όλα τα ατομικά μέτρα προστασίας για τον COVID-19. Ειδικά για το θέμα αυτό θα εκδοθεί άμεσα διευκρινιστική εγκύκλιος…»

Αναμένεται… διευκρινιστική εγκύκλιος

Ωστόσο μέχρι χθες αργά το απόγευμα δεν εκδόθηκε καμία διευκρινιστική εγκύκλιος και οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες, ιδιοκτήτες κυρίως μικρών καταστημάτων βρίσκονται στον αέρα, μη γνωρίζοντας τι πρέπει να κάνουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι επίσημη ενημέρωση για το θέμα δεν είχαν ούτε οι φαρμακοποιοί, με αποτέλεσμα πολλοί ιδιοκτήτες επιχειρήσεων να φεύγουν από τα φαρμακεία χωρίς self – test και χωρίς απαντήσεις…

«Κλειδωμένο» ακόμη και το ΑΜΚΑ των φαρμακοποιών

Για να λάβει κάποιος το selftest θα πρέπει να έχει έμμισθη σχέση με τον εργοδότη, που να επιβεβαιώνεται με το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, κάτι που τελικά δεν ισχύει για τους αυτοαπασχολούμενους. Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρόβλημα που ανέκυψε, όπως πληροφορείται η «Σ», αφορούσε και τους ίδιους τους φαρμακοποιούς… Οι υπάλληλοι των φαρμακείων μπόρεσαν κανονικά να πάρουν το self-test από την πλατφόρμα, ωστόσο οι φαρμακοποιοί, ως αυτοαπασχολούμενοι, είδαν και αυτοί με τη σειρά τους το προσωπικό τους ΑΜΚΑ «κλειδωμένο» στην πλατφόρμα…

Πολυκοσμία στα φαρμακεία : 150 ημερησίως η διαθεσιμότητα του κάθε φαρμακείου

Η χορήγηση των self-test σε εργαζομένους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέακαι ταυτόχρονα τη συνέχιση της χορήγησης στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς των Λυκείων, έφερε τόσο χθες, όσο και την Κυριακή,  πολύ κόσμο στα φαρμακεία του Αγρινίου. Όπως πληροφορείται η «Σ» όμως η διαθεσιμότητα του κάθε φαρμακείου σε self-testδεν ξεπερνά τα 150 ημερησίως. Με αποτέλεσμα σε αρκετές περιπτώσεις στα εφημερεύοντα φαρμακεία –ιδίως στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου- να παρατηρηθούν ουρές και ενίοτε κάποιοι να φεύγουν χωρίς self–test… Μάλιστα η εικόνα αυτή ίσως να συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες καθώς φαίνεται ότι ανακύπτει ζήτημα με την προμήθεια των self-testσε κεντρικό επίπεδο, από τη στιγμή που μία από τις εταιρείες, που συμμετείχαν στο διαγωνισμό κηρύχθηκε έκπτωτη, αφού δεν κατάφερε να είναι συνεπής στις παραδόσεις.

Σε ποιους κλάδους είναι υποχρεωτικά

Tα selftests είναι υποχρεωτικά για τους εργαζόμενους, προκειμένου να παρέχουν την εργασία τους με φυσική παρουσία σε εργοδότες με επιχειρηματικές δραστηριότητες στους ακόλουθους κλάδους:

Λιανεμπόριο, (συμπεριλαμβανομένων των σούπερ μάρκετ και των καταστημάτων πώλησης τροφίμων και ποτών)
Εστίαση
Χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες
Μεταφορές (χερσαίες, θαλάσσιες, αεροπορικές)
Υπηρεσίες καθαρισμού
Κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής
Υπηρεσίεςτυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων
Τι ισχύει στο Δημόσιο

Υποχρεωτικό θα είναι στο εξή το τεστ αυτοδιάγνωσης (selftest) για τους υπαλλήλους του Δημοσίου οι οποίοι παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία στον τόπο εργασίας τους σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών.

Το συγκεκριμένο μέτρο εφαρμόζεται στους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς, τους στρατιωτικούς δικαστές, καθώς και στις παρακάτω κατηγορίες προσωπικού του Δημοσίου:

·         υπάλληλοι των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) α΄ βαθμού που απασχολούνται στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»

·         απασχολούμενοι στις πάσης φύσεως υπηρεσίες καθαριότητας των φορέων του δημοσίου τομέα

·         υπάλληλοι των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.)

·         δικαστικοί υπάλληλοι

Επισημαίνεται ότι κατά την πρώτη εφαρμογή, ήτοι κατά το χρονικό διάστημα από 19 έως 25 Απριλίου, οι υπόχρεοι μπορούν να υποβάλλονται στον αυτοδιαγνωστικό έλεγχο νόσησης και να δηλώνουν το αποτέλεσμα αυτού καθ’όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

SwissMed: Κηρύχθηκε έκπτωτη η εταιρεία που είχε αναλάβει την προμήθεια 3.000.000 selftest
Έκπτωτη από τον πρώτο δημόσιο διαγωνισμό για την προμήθεια self-tests κρίθηκε η εταιρεία SwissMed, σύμφωνα με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας. Η απόφαση προβλέπει επίσης την κατάπτωση υπέρ του Δημοσίου της εγγυητικής επιστολής ύψους 504.000 ευρώ, που αφορούσε τη συμμετοχή της SwissMed στον διαγωνισμό.

Πριν από λίγες ημέρες, η SwissMed ενημέρωσε ότι αδυνατεί να εκπληρώσει τη συμφωνία παράδοσης 3.000.000 τεστ και ζήτησε την παράταση της χρονικής προθεσμίας που όριζε η σύμβαση.

Η νομική υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας αντέτεινε ότι η σύμβαση ορίζει αυστηρά πως οι ανάδοχοι οφείλουν να παραδώσουν τα self-tests που τους αναλογούν εντός επτά ημερών από την υπογραφή της συμφωνίας. Μάλιστα, η σύμβαση προβλέπει ότι, λόγω του κατεπείγοντος της διαδικασίας που επιβάλλουν λόγοι δημόσιας υγείας, οι συμβατικοί χρόνοι παράδοσης δεν είναι δυνατόν να επιμηκυνθούν.

Στην απόφαση του ΓΓΠΠ επισημαίνεται ακόμα πως τυχόν παράταση της προθεσμίας θα συνιστούσε ουσιώδη τροποποίηση των όρων της σύμβασης και του διαγωνισμού, τους οποίους είχε αποδεχτεί η SwissMed.

Τονίζεται ακόμα ότι στο αίτημά της η εταιρεία δεν αναφέρει λόγους ανωτέρας βίας που θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν την καθυστέρηση, ούτε παρέχονται αποδεικτικά έγγραφα για τους ισχυρισμούς της, γεγονός που καθιστά το αίτημά της «αόριστο, ασαφές και αναιτιολόγητο».Κατόπιν τούτου κηρύχθηκε έκπτωτη και η εγγυητική καταπίπτει υπέρ του Δημοσίου.

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 461 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία