Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  2:44 πμ
 
wm small
Σάββατο, 13 Μαρτίου 2021 22:33

Γραμμική Β’: Η πρώτη ( ; ) γραπτή αναφορά σε πόλη της Αιτωλίας

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Του Λίνου Υφαντή,

Η Γραμμική Β είναι η πρώτη γραφή της ελληνικής γλώσσας, πριν έρθει το φοινικικό αλφάβητο που μοιάζει με τους σημερινούς γραφικούς χαρακτήρες της ελληνικής γλώσσας. Πρόκειται  μεταγενέστερη μορφή της Γραμμικής Α, και χρησιμοποιήθηκε στη Μυκηναϊκή Περίοδο, από το 17ο ως τον 13ο αι. π.Χ., κυρίως για την τήρηση λογιστικών αρχείων στα ανάκτορα. Ανακαλύφθηκε στις αρχές του εικοστού αιώνα στην Κνωσό από τον Άρθουρ Έβανς, που την ονόμασε έτσι επειδή χρησιμοποιούσε γραμμικούς χαρακτήρες (και όχι εικονιστικούς, όπως η μινωική ιερογλυφική γραφή) χαραγμένους σε πήλινες πινακίδες.

Συνολικά έχουν βρεθεί περί τα 5.000 κείμενα σε Γραμμική Β (κυρίως πινακίδες και δευτερευόντως αγγεία). Από αυτά γύρω στα 3.000 προέρχονται από την Κνωσό, γύρω στα 1.400 από την Πύλο, γύρω στα 300 από τη Θήβα, 90 από τις Μυκήνες και αλλού.

Μία λοιπόν από τις 1400 πινακίδες της Πύλου έχει την πρώτη αναφορά σε πόλη της Αιτωλίας και συγκεκριμένα στην Πλευρώνα. Αναφέρεται λοιπόν σε κάποιους κωπηλάτες της Πύλου. Τους αποκαλεί με την αρχαία ονομασία “Ερετες”. Σύμφωνα λοιπόν με την πινακίδα που βρέθηκε αυτοί οι παμπάλαιοι ερέτες της Πύλου πρέπει να πάνε στην Πλευρώνα της Αιτωλίας. Επειδή η γραφή είναι συλλαβική και δε διαβάζεται ανά ξεχωριστό χαρακτήρα όπως οι σημερινοί αποκρυπτογραφήθηκε ως εξής: οι e-re-ta, e-re-ta pe-re-u-ro-na-de i-jo-te, «ερέται Πλευρώναδε ιόντες», ερέτες, κωπηλάτες που πρέπει να πάνε στην Πλευρώνα (της Αιτωλίας).

Όσο για την πινακίδα της Πύλου που υπάρχει το πρώτο ίσως γραπτό τεκμήριο για πόλη της Αιτωλίας , ταξινομήθηκε με την ονομασία An 12.  Έτσι λοιπόν αποδεικνύεται ότι ο Μυκηναϊκός κόσμος είχε επικοινωνία με την Αιτωλία ήδη από τον 1600 -120ο π.Χ. σε σημείο μάλιστα να στέλνει και κωπηλάτες στην περιοχή μας. Κάπως έτσι συνδέεται και ιστορικά η συμμετοχή της Πλευρώνας και Αιτωλικών πόλεων στον Τρωϊκό πόλεμο.

Με πληροφορίες από:

Γιάννης Σακελαράκης, η ευτυχής ανωνυμία της ιστορίας, 2005, στο Ήρωες και Ανώνυμοι, Αφανείς και Επώνυμοι στις παρυφές της Ιστορίας της Τέχνης, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, 2006.

https://www.greek-language.gr/greekLang/studies/history/thema_05/01.html

https://el.wikipedia.org/wiki/Γραμμική_Β

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 640 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.