Πέμπτη, 2η Μαίου 2024  8:02 πμ
 
wm small
Κυριακή, 07 Μαρτίου 2021 21:43

1822: Η πρώτη φορά που το Αγρίνιο ήταν έδρα της σημερινής Αιτωλοακαρνανίας

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Του Λίνου Υφαντή,

Η επανάσταση του 1821 βρήκε την Αιτωλοακαρνανία να “παίρνει τα όπλα” μαζικά τον Μάϊο του ίδιου χρόνου. Είχε προηγηθεί βέβαια το πρώτο ουσιαστικά πολεμικό επεισόδιο στον Εύηνο και συγκεκριμένα στο “Περιθώρι” με την επίθεση του οπλαρχηγού Μακρή σε τούρκικη χρηματαποστολή. Αμέσως σχηματίστηκε διοικητικός μηχανισμός με την επωνυμία “Γερουσία της Δυτικής Χέρσου Ελλάδας”. Η περιοχή αρμοδιότητας του υπερέβαινε τα όρια της σημερινής Αιτωλοακαρνανίας και για ένα διάστημα το Αγρίνιο ( Βραχώρι) αποτέλεσε έδρα της.

Είχε προηγηθεί η καταστατική συνέλευση των οπλαρχηγών στο Μεσολόγγι στις 4-11-1821.Από 33 αντιπροσώπους οπλαρχηγούς από όλη τη Δυτική Στερεά ( Αιτωλοακαρνανία, Ευρυτανία, Κράββαρα) προέκυψε η Γερουσία. Το επόμενο όμως έτος βρίσκουμε τις εργασίες να γίνονται στο Βραχώρι ( Αγρίνιο). Εκεί εκδόθηκε και η εφημερίδα “Αχελώος” , όργανο του διοικητικού αυτού σχηματισμού που ως έδρα εμφανίζονταν το Βραχώρι. Οι λόγοι που η Γερουσία μετέφερε τις εργασίες της εκεί ποικίλουν. Αφενός η πλειοψηφία των οπλαρχηγών βρίσκονταν στο βόρειο μέρος της Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, αφετέρου η γεωγραφική θέση του λόγω της προστασίας που προσέφεραν οι γύρω ορεινοί όγκοι ενδείκνυνταν για συντονισμό πολεμικών επιχειρήσεων.

Τους πρώτους μήνες του 1822 λοιπόν το Βραχώρι αναδεικνύεται ως η έδρα της σημερινής Αιτωλοακαρνανίας. Αυτό όμως δεν κράτησε πολύ διότι η πίεση των Οθωμανών ιδίως η ήττα στο Πέτα της Άρτας κατέστησε επισφαλή την παρουσία της Γερουσίας στο Βραχώρι. Έτσι μεταφέρθηκε στο Μεσολόγγι με εντολή του Μαυροκορδάτου.

Το Βραχώρι ως έδρα επανήλθε στο προσκήνιο 10 χρόνια περίπου μετά, το 1833, όταν με βασιλικό διάταγμα καθορίστηκε το Αγρίνιο ως “μητρόπολη” της Αιτωλοακαρνανίας . (βλ epoxi.gr).

Απόσπασμα από το άρθρο του γράφοντα “Η Γερουσία της Δυτικής Χέρσου Ελλάδας-ο βραχύς βίος της στο Βραχώρι και το Μεσολόγγι” του νεοεκδοθέντος Συλλογικού Τόμου “Η επανάσταση του 1821 στο Χώρο της Δυτικής Στερεάς Ελλάδας”. Σύνδεσμος Φιλολόγων Αιτωλοακαρνανίας, Επιμέλεια Έκδοσης Αδάμης Ευθύμιος, Υφαντής Ηλίας ( Λίνος), Αγρίνιο: Εκδόσεις Γράμμα: 2021.

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 1049 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.