Σάββατο, 20η Απριλίου 2024  8:40 πμ
 
wm small
Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2021 11:28

«Φορολογικό διαζύγιο»: Μέχρι 28 Φεβρουαρίου οι αιτήσεις -Πότε δεν συμφέρει

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Παγίδες τεκμηρίων και άλλους κινδύνους για την πληρωμή αυξημένων φόρων κρύβει η υποβολή χωριστών φορολογικών δηλώσεων από παντρεμένους.

Η δυνατότητα του «φορολογικού διαζυγίου», δηλαδή να υποβάλουν χωριστές φορολογικές δηλώσεις τα ζευγάρια παρέχεται και φέτος, υπό την προϋπόθεση ότι οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλουν σχετική ηλεκτρονική αίτηση στην ΑΑΔΕ, μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2021.

Σύμφωνα με τον οδηγό που εξέδωσε η ΑΑΔΕ, η δήλωση αυτή δεν ανακαλείται, ενώ, όσοι παντρευτούν Φεβρουάριο ή Μάρτιο, μπορούν να υποβάλουν χωριστές δηλώσεις για τα εισοδήματα του 2020, αρκεί να το δηλώσουν στην εφαρμογή, η οποία θα είναι ανοιχτή και μετά τις 28/2/2021 μόνο για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι, όσοι υπέβαλαν πέρυσι, χωριστές φορολογικές δηλώσεις, θα πρέπει να επικαιροποιήσουν και φέτος την επιθυμία τους για χωριστές φορολογικές δηλώσεις.

Πέρυσι, επέλεξαν να υποβάλουν χωριστές φορολογικές δηλώσεις περίπου 24.000 φορολογούμενοι.

Οι κίνδυνοι του φορολογικού διαζυγίου

Όσα ζευγάρια επιλέξουν τελικά τις χωριστές φορολογικές δηλώσεις, θα πρέπει να μην αγνοήσουν τους κινδύνους των τεκμηρίων, το πρόβλημα με τις e-δαπάνες και το φορολογικό βάρος των παιδιών.

Ειδικότερα, σε ότι αφορά στο θέμα των τεκμηρίων, στις χωριστές δηλώσεις Φ.Ε. συζύγων δεν υφίσταται η έννοια του οικογενειακού εισοδήματος για την κάλυψη των επιμέρους τεκμηρίων καθενός εκ των συζύγων, καθώς τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης βαρύνουν τον κάθε σύζυγο ατομικά.

Οπότε αν ο ένας σύζυγος βαρύνεται με υψηλές τεκμαρτές δαπάνες, δεν έχει τη δυνατότητα να επικαλεστεί το Οικογενειακό εισόδημα.

Επίσης, δεν υπάρχει η δυνατότητα κάλυψης τεκμηρίων με ανάλωση κεφαλαίου, από τα εισοδήματα του άλλου συζύγου.

Δηλαδή ο Α σύζυγος, που δεν καλύπτει τις τεκμαρτές δαπάνες, δεν μπορεί να επικαλεστεί τα εισοδήματα των προηγουμένων οικονομικών που είχαν ως «φορολογικό ζευγάρι». Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει ο/η σύζυγος να καλύπτει μόνος του τα τεκμήρια διαφορετικά θα πληρώνει επιπλέον φόρο.

Πρόβλημα υπάρχει και στις περιπτώσεις των ηλεκτρονικών αποδείξεων των οικογενειακών δαπανών.

Στα ζευγάρια που υποβάλουν κοινές φορολογικές δηλώσεις, οι αποδείξεις των e-αγορών μετρούν συνολικά και για τους δύο και αν κάποιος σύζυγος έχει περίσσευμα, το ποσό μεταφέρεται στον άλλο σύζυγο εφόσον έχει έλλειμμα και αποφεύγεται έτσι η επιβολή του προστίμου ύψους 22% επί της διαφοράς των αποδείξεων που λείπουν.

Όμως, όπως διευκρινίζει η ΑΑΔΕ, στις χωριστές φορολογικές δηλώσεις ΔΕΝ υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς υπολειπόμενου ποσού αποδείξεων από τον ένα σύζυγο στον άλλο.

Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειωθεί ότι, για το 2020 και λόγω του κορονοϊού, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει την αναστολή της υποχρέωσης συλλογής ηλεκτρονικών αποδείξεων, αλλά και την πλήρη αλλαγή του μέτρου για το 2021.

Για τα παιδιά, όπως αναφέρει το sofokleousin.gr, που προέρχονται από κοινό γάμο καθώς και τα αναγνωρισμένα τέκνα, δηλώνονται ως εξαρτώμενα μέλη και από τους δύο συζύγους. Στην περίπτωση όμως, που το ανήλικο τέκνο έχει εισόδημα, αυτό προστίθεται στα εισοδήματα του γονέα που έχει το μεγαλύτερο εισόδημα και δηλώνεται μόνο από αυτόν τον γονέα.

Πηγή:aftodioikisi.gr
Διαβάστηκε 228 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.