Σάββατο, 20η Απριλίου 2024  6:27 πμ
 
wm small
Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου 2020 18:54

Καταλανικός χάρτης της Αιτωλοακαρνανίας του 1375

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Του Λίνου Υφαντή,

Οι Καταλανοί είχαν στο μεσαίωνα ένα σύντομο πέρασμα από την Αιτωλοακαρνανία. Πέρα όμως από τοπωνύμια όπως Κατελάνος που άφησαν, χαρτογράφησαν και την περιοχή. Άλλωστε το έκαναν  με όλον το τότε γνωστό κόσμο δημιουργώντας τον Καταλανικό “Άτλαντα” το 1375. Ο εμπνευστής του ήταν ο χαρτογράφος εβραϊκής καταγωγής Cresques Abraham. Αναφέρουμε την καταγωγή του διότι μόνο έτσι μπορούμε να εξηγήσουμε κάποια τοπωνύμια στην Αιτωλοακαρνανία που βλέπουμε.

Συγκεκριμένα στον χάρτη αναγράφονται με τη σειρά τα εξής τοπωνύμια: Golfo di Arta (Κόλπος της Άρτας), Larta (Άρτα), ca_o figalo (δυσανάγνωστο), Ahillo ( Aphilo, μεσαιωνική πόλη κοντά στον Αχελώο), Anatolico (Αιτωλικό), traco (;) decoranto (δυσανάγνωστο), Lepanto (Ναύπακτος).

Η καταγωγή του Cresques Abraham έχει να κάνει με την ερμηνεία του “Ahillo”. Σε παλαιότερο άρθρο είχαμε αναφερθεί σε σημαντική Εβραϊκή κοινότητα καταγράφεται στη θέση “Aphilon” κοντά στον Αχελώο τη Βυζαντινή εποχή και συγκεκριμένα έτη 1161 μ.Χ. -1163 μ.Χ.  Η θέση αυτή προσδιορίζεται κοντά στο σημερινό Αγγελόκαστρο. Κατά άλλη εκδοχή, λιγότερο επικρατέστερη, προφέρεται “Άγχιλο” και προσδιορίζεται στις εκβολές του Αχελώου. Η αναφορά αυτή ανήκει στον Βενιαμήν εκ Τουδέλης και μιλά για κοινότητα 30 ατόμων με κοινοτικό αρχηγό τον ραββίνο Shabbetai ( Σαμπατάι ή Σαββατιανό). Ίσως ο Cresques ακολούθησε τις αναφορές του προγενέστερού του Βενιαμίν. ( Δείτε εδώ παλαιότερο άρθρο του agrinionews.gr).

H γλώσσα που αναγράφονται τα τοπωνύμια είναι η Καταλανική. Περισσότερες λεπτομέρειες για τον χάρτη και την αποκατάστασή του στο παρακάτω άρθρο της wikipedia:

https://en.wikipedia.org/wiki/Catalan_Atlas

Δείτε πως απεικονίζεται η Ευρώπη, η Βόρεια Αφρική και η Μέση Ανατολή στον Καταλανικό χάρτη:

agrinionews.gr
Διαβάστηκε 936 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.