Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  7:46 μμ
 
wm small
Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου 2020 10:13

Φωτό από δημόσια εμφάνιση του Άρη Βελουχιώτη στην Αιτωλοακαρνανία

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Του Λίνου Υφαντή,

Ο Άρης Βελουχιώτης ήταν μία από τις σημαντικότερες μορφές της Εθνικής Αντίστασης. Ηγούνταν του ΕΛΑΣ, της μεγαλύτερης αντιστασιακής οργάνωσης στην Ελλάδα με αριστερό προσανατολισμό κατά την περίοδο της Κατοχής. Η δράση του εκτείνονταν σε όλη τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο .Πέρα από τη Φθιώτιδα και την Ευρυτανία όπου ο ΕΛΑΣ κράταγε τον κύριο όγκο των δυνάμεών του, λόγω της έντονης παρουσίας των Ιταλικών και Γερμανικών δυνάμεων κατοχής στις πόλεις, ο Βελουχιώτης έκανε εμφανίσεις και στην Αιτωλοακαρνανία. Καταγράφεται η παρουσία του σε ορεινές περιοχές μεταξύ αυτών το Θέρμο.

Το μοναδικό οπτικό τεκμήριο από Αιτωλοακαρνανία

Το μοναδικό οπτικό τεκμήριο είναι από παρουσία του στην Αιτωλοακαρνανία είναι η παραπάνω εικόνα. Αναδημοσιεύεται από την Ναυπακτιακή εφημερίδα “Εμπρός” στο βιβλίο του Ηλία Δημητρόπουλου “Μαρτυρίες 1942-1945”. Παρουσιάζει τον Βελουχιώτη να βγάζει λόγο σε πλήθος. Ο Δημητρόπουλος αναφέρει ότι ο Βελουχιώτης μιλάει στο λαό της Ναυπάκτου από το μπαλκόνι της οικίας Ταρκαζίκη στην πλατεία του λιμανιού τον Οκτώβρη του 1944. Διακρίνονται επίσης δεξιά του Άρη ο στρατηγός Λάμπρος Τζαβέλλας, ο καπετάνιος Παπαγερμανός και δεξιά ο Γ. Μπακόλας και ο καθηγητής Βασίλης Φούτζουλας από το Ανθόφυτο.

Η ίδια φωτογραφία έχει αμφισβητηθεί για το αν είναι στη Ναύπακτο διότι κυκλοφορεί σε παλαιότερη έκδοση με λεζάντα να αναφέρει ότι είναι στη Λαμία. Οι λεπτομέρειες όμως με τα πρόσωπα που βρίσκονται δίπλα από τον Βελουχιώτη  μας πείθει ότι οι πιθανότητες να υπάρχει τυπογραφικό λάθος για τη Ναύπακτο είναι ελάχιστες. Επίσης τα πρόσωπα που εμφανίζονται  στις πιστοποιημένες εικόνες από εμφανίσεις του στη Λαμία δεν συμπίπτουν με αυτά της  πρώτης εικόνας του άρθρου.

Όπως και να χει ο Βελουχιώτης πέρασε στην Ιτέα από την Πελοπόννησο στις 16 Οκτωβρίου 1944. Στη Λαμία μίλησε στις 22 Οκτωβρίου, άρα η ομιλία του στη Ναύπακτο έγινε το συγκεκριμένο μεσοδιάστημα. Κατά πάσα λοιπόν πιθανότητα η παραπάνω εικόνα  είναι από Ναύπακτο άρα και το μοναδικό σωζόμενο οπτικό τεκμήριο από εμφάνιση του Βελουχιώτη στην Αιτωλοακαρνανία.

Με πληροφορίες από:

Ηλίας Δημητρόπουλου “Μαρτυρίες 1942-1945, Aιχμάλωτοι στην Ελ-(Ν)ταμπά της Αφρικής”, Ναύπακτος 2002.

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 911 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.