Σάββατο, 20η Απριλίου 2024  3:45 πμ
 
wm small
Πέμπτη, 10 Δεκεμβρίου 2020 19:07

Αντιδρούν οι κρεοπώλες γιατί δεν εντάσσονται στους πληττόμενους – Με πτώση 80% στη χονδρική πώληση, έμειναν εκτός μέτρων

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Αντιδρούν γιατί δεν συμπεριλαμβάνονται στη λίστα με τις πληττόμενες επιχειρήσεις, τη στιγμή που περιλαμβάνεται το χονδρεμπόριο κρέατος, οι επιχειρήσεις επεξεργασίας κρέατος, τα ιχθυοπωλεία, τα αρτοποιεία κλπ

Θέμα χρόνου είναι η έναρξη  των εντατικών ελέγχων στην αγορά κρέατος στην Αιτωλοακαρνανία, ενόψει των Χριστουγέννων. Μεταξύ άλλων, έλεγχοι θα διενεργηθούν σε επιχειρήσεις εμπορίας ζώων, σφαγεία, μεταποιητικές επιχειρήσεις και κρεοπωλεία, από κλιμάκια της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ), του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) και του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ ή και μεικτά κλιμάκια, τα οποία θα ελέγχουν  εάν οι επιχειρήσεις συμβαδίζουν με όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη νομοθεσία (υποχρεωτική αναγραφή προέλευσης, εγγραφή στην ηλεκτρονική εφαρμογή «Άρτεμις» κ.ά.).

Ωστόσο, την ίδια στιγμή ο κλάδος των κρεοπωλών είναι σε «αναβρασμό», καθώς είναι εκτός της λίστας με τις πληττόμενες επιχειρήσεις! Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κρεοπωλών Αγρινίου και Περιχώρων, Βασίλης Παπαθανάσης, τονίζει επί του θέματος: «είναι ακατανόητος ο αποκλεισμός των κρεοπωλείων από τη λίστα των πληττόμενων επιχειρήσεων, καθώς κάθε κατάστημα, αλλά και σύσσωμος ο κλάδος του λιανεμπορίου κρέατος, των κρεοπωλείων δηλαδή, καταγράφει πτώση τζίρου. Αποστείλαμε και ως σύλλογος Αγρινίου, αλλά και ως ομοσπονδία επιστολές διαμαρτυρίας προς το υπουργείο, αλλά δεν εισακουστήκαμε. Είναι ακατανόητο τελείως, γιατί οι ΚΑΔ του χονδρεμπορίου κρέατος, των επιχειρήσεων επεξεργασίας κρέατος, των ιχθυοπωλείων, των αρτοποιείων κλπ  συμπεριλαμβάνονται στις πληττόμενες επιχειρήσεις, τις οποίες στηρίζει η κυβέρνηση, και τα κρεοπωλεία είναι εκτός».

Ο Βασίλης Παπαθανάσης Πρόεδρος του Συλλόγου Κρεοπωλών Αγρινίου και περιχώρων

Παράλληλα ο κ. Παπαθανάσης σχολίασε και την επικρατούσα κατάσταση στην αγορά εν μέσω του δεύτερου lockdown, η οποία «δένει» άρρηκτα με την διαμαρτυρία τους . «Η κίνηση στα κρεοπωλεία είναι υποτονική και αυτό οφείλεται στους περιορισμούς που ισχύουν για την μετακίνηση, αλλά και στην απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό. Η κατάσταση αυτή προκαλεί αναστάτωση στην αγορά, καθώς αδυνατούμε να προγραμματίσουμε τις παραγγελίες μας.  Η σημερινή κατάσταση δεν θυμίζει σε τίποτε άλλες αντίστοιχες περιόδους. Ωστόσο, το θετικό είναι πως μέσα από όλες αυτές τις δυσκολίες, που αντιμετωπίζει η αγορά κρέατος, διαπιστώνουμε πως τα ελληνικά προϊόντα αντέχουν και προτιμούνται από το καταναλωτικό κοινό. Το lockdown μας επηρέασε πάρα πολύ, καθώς διαπιστώνουμε πτώση της τάξεως του 80% στην χονδρική πώληση, καθώς δεν λειτουργούν ταβέρνες και εστιατόρια. Οι πωλήσεις αυτές ναι μεν για εμάς θεωρούνται  χονδρική, αλλά επί της ουσίας δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με την πραγματική χονδρική πώληση, συνεπώς δεν γίνεται να μην είναι τα κρεοπωλεία στην λίστα με τις πληττόμενες επιχειρήσεις. Στον αντίποδα, στο λιανεμπόριο βλέπουμε μια ελάχιστη αύξηση της ζήτησης σε μικρές βέβαια ποσότητες κρέατος» ανέφερε ο κ. Παπαθανάσης, ο οποίος συμπλήρωσε σχετικά με τους ελέγχους: «είναι θέμα χρόνου να ξεκινήσουν και όσο οι ημέρες περνούν εντατικοποιούνται και το τελευταίο χρονικό διάστημα πριν τα Χριστούγεννα είναι σχεδόν καθημερινοί».

Στην Αιτωλοακαρνανία, ως είθισται οι έλεγχοι θα ξεκινήσουν από σφαγεία και θα επεκταθούν σε όλες τις εγκαταστάσεις τροφίμων ζωικής προέλευσης και κυρίως σε χώρους επεξεργασίας και κοπής κρέατος. Στόχευση των υπηρεσιών που διεξάγουν τους ελέγχους είναι η προστασία της δημόσιας υγείας, της υγείας και της προστασίας των ζώων. Στο πλαίσιο της συνεργασίας με τον ΕΦΕΤ κατά την περίοδο αυτή γίνεται η συνεννόηση για το που θα κινηθούν και ποια κλιμάκια, για τους ελέγχους στην χονδρική και την λιανική.

Στην Αιτωλοακαρνανία διαπιστώνεται πως τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί τα υγειονομικά πιστοποιητικά από τους κτηνοτρόφους, κάτι που σημαίνει πως έχει μειωθεί ο αριθμός των ζώων που σφάζονται εκτός σφαγείων! Η εξέλιξη αυτή σημαίνει πως λαμβάνονται συνεχώς τα απαραίτητα μέτρα, ενώ παράλληλα έχει διαπιστωθεί πως υπάρχει θέληση βελτίωσης και γι’ αυτό τα πρόστιμα έχουν μειωθεί και είναι ως επί το πλείστον διοικητικά και όχι ποινικά!

Η εντατικοποίηση των επισήμων ελέγχων θα συμβάλει άμεσα:

1) στη διασφάλιση της υγιεινής και της ασφάλειας των τροφίμων

2) στην πάταξη των παράνομων ελληνοποιήσεων στην αγορά

3) στην προστασία του καταναλωτικού κοινού από την παραπλάνηση και

4) στην προστασία από τις αθέμιτες πρακτικές που, ιδιαίτερα τις περιόδους των γιορτών, έβρισκαν πρόσφορο έδαφος.

Κωνσταντίνος Χονδρός Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 418 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία