Τετάρτη, 27η Ιανουαρίου 2021  6:41 πμ

 

SITE DESCRIPTION

Πέμπτη, 03 Δεκεμβρίου 2020 00:30

Πανεπιστήμιο Πατρών: Πινγκ – πονγκ πριν τις αποφάσεις για την αναδιάρθρωση

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Τις τελικές αποφάσεις θα τις πάρει το Υπουργείο, λέει ο Πρύτανης

«Θεωρούμε σκόπιμο να τοποθετηθεί το Πανεπιστήμιο Πατρών, να καταθέσει το σχέδιο του για τη διάρθρωση του Πανεπιστημίου, να το αξιολογήσει η Εθνική Αρχή, όπως προβλέπει το θεσμικό πλαίσιο και στη συνέχεια να προχωρήσουμε στις όποιες αλλαγές κριθούν σκόπιμες».

Αυτά είπε την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή ο υφυπουργός Παιδείας Β. Διγαλάκης αναφορικά με το αίτημα για επανίδρυση του Τμήματος ΔΠΠΝΤ στο Αγρίνιο και αίτημα για μετονομασία του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας και τη μεταφορά του στην Πάτρα.

Αιτήματα επί των οποίων τόσο το Υπουργείο, όσο και η ΕΘΑΑΕ αρνούνται να τοποθετηθούν επί του παρόντος. Έτσι το… μπαλάκι πάει στο Πανεπιστήμιο. Ωστόσο, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου την προηγούμενη ημέρα κατά την τοποθέτησή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο είπε ότι «η Σύγκλητος θα εισηγηθεί το Στρατηγικό Σχέδιο για την Ακαδημαϊκή και Ερευνητική Ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πατρών, αλλά τις τελικές αποφάσεις θα τις πάρει το Υπουργείο μετά από εισήγηση της ΕΘΑΑΕ». Δηλαδή με τη σειρά του και ο Πρύτανης πέταξε το μπαλάκι των τελικών αποφάσεων στο Υπουργείο…Πρόκειται σίγουρα για… δύσκολες αποφάσεις για να πετάει ο ένας το μπαλάκι στον άλλο. Μοιάζει όλο αυτό με ένα εντελώς παράδοξο και προκαταβολικό blame game… την ώρα μάλιστα που άπαντες ομνύουν στα ακαδημαϊκά κριτήρια!

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών,Χρήστος Μπούρας

Ο Πρύτανης Χρ. Μπούρας πάντως από την πλευρά του υπογράμμισε ότι «το Πανεπιστήμιο Πατρών θα θέσει υπόψη της κοινωνίας, του Υπουργείου και του Περιφερειακού Συμβουλίου την πρόταση αναδιάρθρωσης». «Δεν σκοπεύουμε να αιφνιδιάσουμε τις τοπικές κοινωνίες» είπε χαρακτηριστικά και κάλεσε τον Περιφερειάρχη και τους επικεφαλής των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου να παραβρεθούν στη Σύγκλητο, όταν συζητηθεί το συγκεκριμένο θέμα.

Η Κυβέρνηση πάντως και το Υπουργείο Παιδείας διατρανώνει σε κάθε ευκαιρία ότι δεν πρόκειται να πάρει αποφάσεις με μικροπολιτικά κριτήρια, αλλά με στενά ακαδημαϊκά σύμφωνα με τις εισηγήσεις της ΕΘΑΑΕ. Αποφάσεις που όμως μέχρι τώρα αρνείται να πάρει… Ας εισηγηθεί η ΕΘΑΑΕ για τα αιτήματα του Πανεπιστημίου που παραμένουν εδώ και μήνες σε εκκρεμότητα και ας ακολουθήσει η Κυβέρνηση τις εισηγήσεις της. Δεν κάνει όμως. Αρκετά παράδοξο αυτό.

Από την άλλη είναι παράδοξο ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου να λέει στο Περιφερειακό Συμβούλιο πως «η πορεία του Πανεπιστημίου Πατρών επλήγη το 2019 με το νόμο Γαβρόγλου και την συνεπακόλουθη καταπάτηση της ελεύθερης βούλησης της Πανεπιστημιακής Κοινότητας και της Συγκλήτου», να επικαλείται το συνταγματικό κατοχυρωμένο Αυτοδιοίκητο των Πανεπιστήμιων και από την άλλη να παραπέμπει στο Υπουργείο για τις αποφάσεις ιδρύσεων/καταργήσεων Τμημάτων.

Όλοι λοιπόν μιλούν για ακαδημαϊκά κριτήρια, αλλά επ’ αυτών δεν υπάρχουν ακόμη απαντήσεις… Π.χ Ποια ακαδημαϊκά κριτήρια θέλουν το Ιστορικό – Αρχαιολογικά στο Αγρίνιο και όχι στην Πάτρα; Ή με ποια κριτήρια ένα Τμήμα Πολιτισμικού Περιβάλλοντος καταργείται στο Αγρίνιο και ιδρύεται στο Βόλο;

Σε κάθε περίπτωση η ώρα των… δύσκολων αποφάσεων πλησιάζει. Το σχέδιο που θα καταρτίσει το ίδιο το Πανεπιστήμιο θα είναι έτοιμο εκτός απροόπτου πριν από τα Χριστούγεννα. Ενώ η θεσμοθέτηση των όποιων αλλαγών προκύψουν θα πρέπει σύμφωνα με το Υπουργείο να γίνει έως το Φεβρουάριο του 2021, ώστε να συμπεριληφθούν στα νέα μηχανογραφικά δελτία.

Δημήτρης Παπαδάκης-Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 249 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Τελευταία άρθρα στην ίδια κατηγορία

Τελευταία άρθρα