Πέμπτη, 28η Ιανουαρίου 2021  12:46 μμ

 

SITE DESCRIPTION

Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2020 00:47

Για την Παγκόσμια Ημέρα Ελαιοκομίας

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Η βρώσιμη ελιά και το ελαιόλαδο δεν είναι μόνο ένα από τα κυρίαρχα αγροτικά προϊόντα της χώρας μας.

Είναι η σπουδαία πολιτιστική μας κληρονομιά, που αντανακλά χιλιάδες χρόνια Ελληνικής ιστορίας και παράδοσης. Το ιερό δέντρο της ελιάς είναι σύμβολο εθνικό απ’ τα πανάρχαια χρόνια.

Το 1992, οι χώρες μέλη του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (Δ.Σ.Ε.) αποφάσισαν να διαιωνίσουν την κοινή  πολιτιστική  τους κληρονομιά  με τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ελαιοκομίας.

♦Είναι μια πλούσια και ποικίλη κληρονομιά που έρχεται  από την αρχαιότητα, όταν η ελιά ήταν σύμβολο  ειρήνης,  αρμονίας, φιλίας και  δόξας.

♦Ως δένδρο που συσχετίζεται με την αρχαία ελληνική θεά Αθηνά, η ελιά παριστάνει την δύναμη και την νίκη, την σοφία και την πίστη, την αθανασία και την ελπίδα, τον πλούτο και την αφθονία.

♦Η ελιά είναι ιερό δέντρο ειρήνης και συμφιλίωσης. Συμβολίζει τις ανθρωπιστικές αξίες.

Από τη σημαία των Ηνωμένων Εθνών με τα κλαδιά ελιάς που περιβάλλουν τον κόσμο, έως το διάσημο περιστέρι του Πικάσο που φέρει ένα κλαδί ελιάς και πολλά άλλα έργα τέχνης, νομίσματα  και γραμματόσημα, το ελαιόδεντρο χρησιμοποιείται για να εκφράσει μηνύματα ελπίδας και καθησύχασης.

Για την καθιέρωση της αφιερωμένης στο Ελαιόδεντρο και στο Ελαιόλαδο Παγκόσμιας Ημέρας χρειάστηκε προσπάθεια ετών, συνέργειες και οργανωτική προετοιμασία.

Φέτος, η Παγκόσμια Ημέρα Ελαιοκομίας γιορτάζεται υπό τις συνθήκες της παγκόσμιας κρίσης που έχει δημιουργήσει η νόσος covid-19, με τον ελαιοκομικό τομέα να έχει βάναυσα πληγεί και με τους ελαιοπαραγωγούς στη χώρα μας και στην Αιτωλοακαρνανία ιδιαίτερα να προσπαθούν μεν να συλλέξουν τον καρπό, προσπαθώντας παράλληλα να βρουν αποκούμπι στις ευρωπαϊκές ενισχύσεις και στις αποφάσεις της ελληνικής πολιτείας για τη στήριξη της ίδιας πλέον της παραγωγικής διαδικασίας.

Παρά τα οξυμένα προβλήματα, η καλλιέργεια της ελιάς παραμένει ο μεγάλος πρωταγωνιστής στην οικονομία του τόπου, αφήνοντας εισοδήματα εκατομμυρίων ευρώ στην Αιτωλοακαρνανία. Η απόλυτη πλειοψηφία των κατοίκων του νομού, άμεσα ή έμμεσα, συνδέει την επιβίωση και την προκοπή της με την καλλιέργεια.

  • Η Ένωση Αγρινίου αναγνωρίζοντας τη σημασία της ελιάς για την Αιτωλοακαρνανία, συνεχίζει να επενδύει, όχι μόνο σε ότι αφορά τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων στο εργοστάσιό μας στη Σπολάϊτα, αλλά σε ανθρώπινο δυναμικό.

Επιδιώκουμε το μέγιστο και εργαζόμαστε για το καλύτερο δυνατό. Με μια σειρά από δράσεις και πρωτοβουλίες, σε ολόκληρη την Αιτωλοακαρνανία, αλλά και με παρεμβάσεις στα κέντρα λήψεις των αποφάσεων.

Μέχρι σήμερα έχουν γίνει πολλά. Και ακολουθούν πολλά περισσότερα, αφού η ελιά μας δίνει το θεμέλιο λίθο για να οικοδομήσουμε το μέλλον του τόπου.

Διαβάστηκε 252 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Τελευταία άρθρα στην ίδια κατηγορία

Τελευταία άρθρα