Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  9:17 πμ
 
wm small
Τετάρτη, 01 Ιουλίου 2020 17:09

“Απαγορεύεται η είσοδος στο Πάρκο. Οι παραβάτες θα τουφεκίζονται αυθωρεί”

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Πάρκο Αγρινίου. Χρονολογία εικόνας 1938. Πηγή εικόνας: Nicourt, ebay από ομάδα Αγρίνιο Γλυκές Μνήμες.

Του Λίνου Υφαντή,

Το Πάρκο Αγρινίου εκτός από όαση  ψυχαγωγίας και ξεγνοιασιάς υπήρξε και απαγορευμένος χώρος. Τούτο συνέβη στην περίοδο της Κατοχής. Στην είσοδο του είχε τοποθετηθεί μια μεγάλη ταμπέλα που έγραφε “Απαγορεύεται η είσοδος στο Πάρκο. Οι παραβάτες θα τουφεκίζονται αυθωρεί. Την πληροφορία αυτή μας διασώζει άρθρο του Θανάση Τσαλαβρά στην εφημερίδα “Μαχητής” στο φύλλο της  29-01-2003.

Αφορμή για αυτό ήταν η δράση του Εφεδρικού ΕΛΑΣ. Συγκεκριμένα είχε κρυφτεί στις φυλλωσιές του δένδρου αρχές του 1944 και επιτέθηκε σε Γερμανική περίπολο που βρίσκονταν μέσα σε αυτό.  Στην ουσία βέβαια ήταν απαγορευμένος χώρος μόνο για τις δυνάμεις κατοχής, οι οποίες και τοποθέτησαν την παραπάνω πινακίδα. Πολύ συχνά γίνονταν σε αυτό τη νύχτα συναντήσεις αντιστασιακών οργανώσεων. Μεταξύ άλλων έριχναν στα δρομάκια του τις προκηρύξεις που πέταγαν τη νύχτα τα συμμαχικά αεροπλάνα της RAF ( Αγγλίας) και USAF ( ΗΠΑ), τις οποίες περιμάζευαν τελευταία από το συγκεκριμένο χώρο οι δυνάμεις κατοχής.

Έτσι το Πάρκο από χώρο ρομαντικού περίπατου μετατράπηκε σε απαγορευμένο καρπό για το κοινό της πόλης, συνάμα όμως και εστία συνάντησης και όσμωσης ιδεών. Αυτό τελείωσε κατά την απελευθέρωση, όταν άνοιξε διάπλατα τις πόρτες του στο κοινό και έγιναν σημαντικές παρεμβάσεις όπως δενδροφύτευση, ανακατασκευή του περιπτέρου κ.α.

Με πληροφορίες από

Θανάσης Τσαλαβράς, Το Πάρκο και η Ιστορία του, εφημερίδα Μαχητής, φύλλο 29-01-2003.

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 2991 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.