Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  2:35 πμ
 
wm small
Δευτέρα, 01 Ιουνίου 2020 18:10

Η Μαρία Δημάδη των εφηβικών χρόνων ανάμεσα στους Αγρινιώτες παραθεριστές του Μεσοπολέμου.

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Πηγή εικόνας: Θ.Μ. Πολίτη, Ρίζα Αγρινιωτών, τεύχος 77-78 (2010), σελ. 16.

Του Λίνου Υφαντή,

Προ ημερών δημοσιεύτηκε φωτογραφία με τους πρώτους Αγρινιώτες παραθεριστές στην εποχή του Μεσοπολέμου στη θέση Καραμανέικα Αγίου Βλασίου. Στο συγκεκριμένο άρθρο αναφέρονται τα περισσότερα ονόματα όσων εμφανίζονται στην φωτογραφία και πράγματι ήταν επιφανείς Αγρινιώτες της εποχής. Δείτε το άρθρο ΕΔΩ.

Η σημαντικότερη όμως πληροφορία που έστειλε αναγνώστης του agrinionews.gr  είναι ότι μέσα στη φωτογραφία εμφανίζεται η μετέπειτα ηρωϊδα Μαρία Δημάδη. Πράγματι η πληροφορία αυτή επιβεβαιώνεται από αντίστοιχες μαρτυρίες ντόπιων της εποχής, οι οποίοι αναφέρουν ότι η Μαρία Δημάδη πράγματι παραθέριζε στον Άγιο Βλάση και μάλιστα στο σπίτι του πατέρα του διακριθέντος αεροπόρου Βασίλειου Κοντογεώργου με τον οποίον ήταν στενοί συγγενείς. Για τον Βασίλειο Κοντογεώργο πρόσφατα κατά σύμπτωση είχε γίνει αναφορά σε προηγούμενο άρθρο ΕΔΩ.

Η Μαρία Δημάδη είναι η εικονιζόμενη νεαρή κοπέλα που φοράει μαντήλι κάτω δεξιά που κρατάει τη μαγκούρα στους ώμους της. Είχε γεννηθεί το 1907 και η φωτογραφία αυτή υπολογίζεται στις αρχές του 1930. Η Μαρία Δημάδη διακρίθηκε μία δεκαετία αργότερα για την αντιστασιακή της δράση, πληρώνοντας το με τη ζωή της τον Αύγουστο του 1944.

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 3063 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.