Παρασκευή, 29η Μαρτίου 2024  7:50 πμ
 
wm small
Πέμπτη, 23 Απριλίου 2020 11:14

Ο κατά το ήμισυ Αγρινιώτης Ιωάννης Μεταξάς. Ο γάμος των γονιών του στο Ιερό Ναό της Ζωοδόχου Πηγής στο Αγρίνιο.

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

φωτο: Η Αγρινιώτισσα Ελένη Τριγώνη μητέρα του Ιωάννη Μεταξά αριστερά μαζί με τον πατέρα του Παναγή Μεταξά σε οικογενειακή φωτογραφία με τον Ιωάννη Μεταξά. Πηγή: el.wikipedia.org, Iωάννα Φωκά-Μεταξά

Του Λίνου Υφαντή,

Ο Ιωάννης Μεταξάς ήταν ένα από τα πρόσωπα που σημάδεψε την ελληνική ιστορία. Συνδέθηκε με το δικτατορικό  καθεστώς της “4ης Αυγούστου” το 1936 και με το “Όχι” στους Ιταλούς την 28η Οκτωβρίου 1940.

Εκείνο όμως που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι ότι ο Μεταξάς ήταν κατά το ήμισυ Αγρινιώτης. Η μητέρα του ήταν η Ελένη Τριγώνη, η οποία ήταν κόρη του δεύτερου από την οριστική απελευθέρωση της πόλης Δημάρχου Αγρινίου Κωνσταντίνου Τριγώνη, ο οποίος διετέλεσε στο αξίωμα αυτό από το  1840 έως το 1846.

Η Ελένη Τριγώνη μάλιστα νυμφεύθηκε τον πατέρα του Ιωάννη Μεταξά Παναγή στο Αγρίνιο και συγκεκριμένα στον Ιερό Μητροπολιτικό   Ναό της Ζωοδόχου Πηγής που σήμερα είναι γνωστός ως” Παναγία”  την 1η Ιουνίου 1870. Την κρίσιμη αυτή πληροφορία μας διασώζει ο Κ. Δ.Μαραγιάννης στο περιοδικό Ρίζα Αγρινιωτών (τ. 59/2005).

Αφού οι γονείς του Μεταξά παντρεύτηκαν στο Αγρίνιο, στη συνέχεια μετακόμισαν στην Ιθάκη, όπου ο Παναγής Μεταξάς ήταν έπαρχος. Ένα  χρόνο αργότερα το 1871 γεννήθηκε ο γιός τους Ιωάννης.

Η Ελένη Τριγώνη είχε αστική καταγωγή και το σπίτι τους βρίσκονταν στο κέντρο του Αγρινίου στις αρχές περίπου της σημερινής Οδού Τσαλδάρη προς την πλευρά της σημερινής οδού Παπαστράτου. Το σπίτι με το οικόπεδο αυτό που έφτανε ως τη σημερινή Πλατεία Δημοκρατίας πωλήθηκε αργότερα το 1920 όπως διασώζεται σε σημείωμα της συμβολαιογράφου Μ. Θεοδωροπούλου στο βιβλίο “Αγρίνιο,Δήμαρχοι και Δημαρχίες”. Το αναφέρουμε διότι όπως αναφέρει ο Κ.Δ. Μαραγιάννης μέχρι το 1983 υπήρχε πλάκα που έγραφε “Εδώ γεννήθηκε και μεγάλωσε η μάνα του Ιωάννη Μεταξά”.

Τα παραπάνω στοιχεία σκιαγραφούν τη  σύνδεση της καταγωγής  Ι. Μεταξά με  το Αγρίνιο και τις ρίζες που είχε στην πόλη.

Πηγές:

Κ.Δ. Μαραγιάννη, το Αγρίνιο, 2011.

Κ.Δ.Μαραγιάννη, ο Δήμαρχος Αγρινίου Κ.Τρυγώνης

Μ.Μανικάρου, Χ. Σπυρέλη, Αγρίνιο: Δήμαρχοι και Δημαρχίες 1833-2007, εκδόσεις : Το Δόντι, 2009

https://el.wikipedia.org/wiki/Ιωάννης_Μεταξάς

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 2754 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.