Σάββατο, 20η Απριλίου 2024  12:47 μμ
 
wm small
Κυριακή, 12 Απριλίου 2020 23:52

Κορωνοϊός: Πώς να προστατεύσεις το κατοικίδιό σου;

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Μια από τις ερωτήσεις που έχουν οι περισσότεροι φιλόζωοι και κάτοχοι κατοικίδιων είναι το αν μπορούν τα ζώα να κολλήσουν κορωνοϊό και το πως μπορούν να τα προστατεύσουν. 

Επιστήμονες στη Γουχάν ανακάλυψαν αντισώματα ενάντια στον κορωνοϊό στο αίμα κάποιων κατοικίδιων. Σύμφωνα με τις μελέτες των ειδικών από το Γεωπονικό πανεπιστήμιο Huazhong και του Ινστιτούτου της ιολογίας της Γουχάν, σχεδόν το 25% των κατοικίδιων έχουν αντισώματα.

Αμέσως μετά τη δημοσίευση αυτών των στοιχείων, στα κοινωνικά δίκτυα ξεκίνησε ένας μεγάλος διάλογος με κάποιον πανικό, λόγω της πιθανότητας μετάδοσης του θανατηφόρου ιού από τα κατοικίδια στους ανθρώπους. Μερικοί, μάλιστα, πρότειναν να... εξαφανιστούν τα κατοικίδια. Ωστόσο, οι επιστήμονες της έρευνα παραδέχτηκαν ότι, προς το παρόν, δεν υπάρχουν ακόμη αξιόπιστα στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα κατοικίδια μπορούν να προσβληθούν από τον κορωνοϊό, ή αν μπορούν να μεταδώσουν τον ιό στους ανθρώπους.

Ο Βρετανός που κόλλησε κορωνοϊό στη Γουχάν και η επαφή του με ένα γατάκι

Απόψεις, δημοσιεύματα και αναφορές ότι η πανδημία του κορωνοϊού μπορεί να επηρεάσει, όχι μόνο τους ανθρώπους, αλλά και τα κατοικίδια, δημοσιεύτηκαν σε διάφορα μέσα ενημέρωσης και κυκλοφόρησαν ευρέως στο διαδίκτυο τις προηγούμενες ημέρες. Ένα από αυτά τα παραδείγματα, ήταν η περίπτωση του Κόνορ Ριντ, ενός καθηγητή αγγλικών από την Βόρεια Ουαλία, ο οποίος έμενε στην Γουχάν, η ιστορία του οποίου δημοσιεύτηκε στη Daily Mail.

Ο 25χρονος Βρετανός διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό τον περασμένο Νοέμβριο. Όταν εμφανίστηκαν τα πρώτα συμπτώματα, δεν έδωσε μεγάλη σημασία. Όμως, ήταν σοβαρά άρρωστος για αρκετό καιρό. Την κατάστασή του, την κατέγραφε στο ημερολόγιό του, προσθέτοντας πως ένα αδέσποτο γατάκι που ζούσε κοντά στο διαμέρισμά του αρρώστησε την ίδια περίοδο με εκείνον. Το γατάκι, το οποίο τάιζε, έδειχνε να μην είναι καλά και έχασε την όρεξή του. Μετά από μερικές εβδομάδες ο Ριντ ανάρρωσε, όμως το γατάκι δεν τα κατάφερε και πέθανε. Και πάλι, όμως, δεν είναι βέβαιο, εάν το γατάκι που τάιζε ο Κόνορ πέθανε από τον κορωνοϊό ή από κάποια άλλη αιτία.

Τι έδειξε έρευνα για τον κορωνοϊό στις γάτες

Πρόσφατα, οι επιστήμονες από τη Γουχάν ξεκίνησαν μια έρευνα και έκαναν τεστ για κορωνοϊό σε κατοικίδιες γάτες και σε κάποιες αδέσποτες. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στον ιστότοπο BioRxiv. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης στο 15% των γατών, βρέθηκαν αντισώματα έναντι του κορωνοϊού. Αυτό σημαίνει, ότι αυτά τα ζώα είχαν προσβληθεί από τον ιό.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στις κατοικίδιες γάτες, των οποίων οι ιδιοκτήτες είχαν προσβληθεί από τον κορωνοϊό, βρέθηκαν περισσότερα αντισώματα.

Με αυτά τα δεδομένα, οι επιστήμονες οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα ότι ο ιός ενδεχομένως να μεταδίδεται από τους ανθρώπους στα ζώα, αλλά και από τα ζώα σε άλλα ζώα.

Η αντίδραση στα social media και γενικότερα στο διαδίκτυο, ήταν άμεση και σφοδρή. Κινέζοι μπλόγκερς ξεκίνησαν να αναρωτιούνται τι θα γίνει με τα κατοικίδια. Παρά το γεγονός, ότι οι περισσότεροι χρήστες ανησυχούσαν για το πώς θα προστατέψουν τα κατοικίδιά τους, ορισμένοι άρχισαν να προτείνουν ακραία και σοκαριστικά μέτρα, όπως το να σκοτώσουν τουλάχιστον τις αδέσποτες γάτες για να αποτρέψουν την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού. Όπως, είπαν, έγινε με την αφρικανική πανώλη των χοίρων, όταν σε πολλές χώρες σφαγιάστηκαν τα περισσότερα γουρούνια στα εκτροφεία.

Πώς να προστατέψεις το κατοικίδιό σου

«Πρέπει να προσέχουμε τα κατοικίδιά μας, όπως προσέχουμε και τους εαυτούς μας εν μέσω πανδημίας», τονίζει υπάλληλος κτηνιατρικής κλινικής στο Τσέντο.

«Πρέπει να περιορίσουμε τις επαφές των κατοικίδιων μας με άλλα ζώα ή άλλους ανθρώπους. Παροτρύνουμε τους ιδιοκτήτες κατοικιδίων να μην πανικοβληθούν και να μην εγκαταλείψουν τα κατοικίδιά τους».

«Αν, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, δεν επιτρέπουμε στα κατοικίδια να βγουν έξω και περιορίσουμε όλες τις επαφές τους με άλλα άτομα, τότε θα μπορούμε να πούμε, σχεδόν με σιγουριά, ότι είναι ασφαλή. Ακόμα και αν γίνει ευρέως αποδεκτό ότι ο ιός μεταδόθηκε στα ζώα από τους ανθρώπους, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ισχύει και το αντίστροφο. Δεν υπάρχουν ακόμα δεδομένα που επιβεβαιώνουν ότι μπορεί να μεταδοθεί από τα ζώα στον άνθρωπο. Αν το κατοικίδιο παρουσιάσει κάποια ύποπτα συμπτώματα, πρέπει να το δει γιατρός και να ακολουθήσετε τις οδηγίες πουθα σας δοθούν».

Ταυτόχρονα, οι Κινέζοι χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, άρχισαν να μοιράζονται τις εμπειρίες τους και τρόπους με τους οποίους μπορεί κάποιος να προστατέψει το κατοικίδιό του κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Κάποια ηλεκτρονικά καταστήματα ξεκίνησαν πωλήσεις ειδικών μασκών και καπέλων. Ωστόσο, οι ιδιοκτήτες γνωρίζουν ότι είναι πολύ δύσκολο και σχεδόν αδύνατο να πιέζει κάποιος ένα ζώο να φορέσει μια μάσκα.

Έτσι, η απομόνωση και η καραντίνα, και στην περίπτωση των κατοικίδιων, είναι, ίσως, το πιο αποτελεσματικό μέτρο για την καταπολέμηση του κορωνοϊού. Και το πιο σημαντικό, όλο και περισσότεροι χρήστες του διαδικτύου καταναούν ότι οι άνθρωποι είναι εκείνοι που πρέπει να είναι «υπεύθυνοι τα πλάσματα που εξημέρωσαν». Στο κινεζικό κοινωνικό δίκτυο Weibo το δημοφιλές hashtag «Δεν θα εγκαταλείψουμε τα κατοικίδιά μας» έχει ήδη πάνω από εννέα εκατομμύρια χρήσεις!

pronews.gr

Διαβάστηκε 3891 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.