Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  11:15 πμ
 
wm small
Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2015 19:55

Με Volvo XC90 D5 AWD στη λίμνη Τριχωνίδα (www.4troxoi.gr)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Το μεγαλύτερο και σαφώς πιο προηγμένο τεχνολογικά Volvo σήμερα «φορτώνεται» με ό,τι μπορεί να ζητήσει κανείς και, με ατού του -έναντι του ανταγωνισμού- τους 2λιτρους κινητήρες, επιχειρεί για δεύτερη φορά στα μεγάλα σαλόνια. Θέμα μεγέθους, λοιπόν, οι ισορροπίες εδώ, εξού και η περιήγηση μαζί του στην... όλως τυχαίως μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας.

Πάνε δώδεκα ολόκληρα χρόνια από το λανσάρισμα του XC90, με το οποίο η Volvo μπήκε για πρώτη φορά σε ένα πεδίο που δημιούργησε η Mercedes με την M-Class, για να βρει άμεσα αντίσταση από την BMW με την X5. Με δύο μοντέλα, όμως, να παίζουν σε τεράστιο τερέν, οι Σουηδοί είδαν χώρο, και εισήλθαν με το XC90 μόλις ελάχιστους μήνες πριν οι έτεροι Γερμανοί, του Group VW, κάνουν την επανάστασή τους με το Touareg, που πρακτικά έχει χαθεί, αλλά βασικά με την Porsche Cayenne, που άνοιξε ένα νέο, χρυσό κεφάλαιο στην ιστορία της Porsche. Ακολούθησε η Audi με το Q7 και στο μεσοδιάστημα πολλές παραλλαγές των παραπάνω μοντέλων ήρθαν για να ανανεώσουν το ενδιαφέρον του κοινού, έχοντας προσαρμοστεί στα κατά περιόδους τεχνολογικά δεδομένα, ώσπου έφτασε και η ώρα για το XC90 να επανατοποθετηθεί με ό,τι πιο high tech έχει να δώσει η κατηγορία, συν πολυτέλεια, συν τετρακίνηση, συν χαμηλού κυβισμού κινητήρες σε πλήθος παραλλαγών, αλλά και plug-in hybrid έκδοση, εξαπολύοντας βέλη προς κάθε κατεύθυνση.

Ένας εναντίον όλων, λοιπόν, αφού η Volvo αποτολμά σε χώρο που τελεί υπό γερμανική κατοχή, και το θέμα ούτε λίγο ούτε πολύ είναι το αν θα καταφέρει ή, για να μην το κουράζουμε, αν μπορεί να πείσει ότι αξίζει να μπει σφήνα στα μεγαθήρια. Με κινητήρες αποκλειστικά και μόνο 2λιτρους, το -προς το παρόν- αποκλειστικά τετρακίνητο XC90 (θα ακολουθήσει η δικίνητη D4 μέσα στο έτος) διατίθεται στις εκδόσεις Τ6 (320 ίπποι), Τ8 (υβριδικό με 407 ίππους) και D5 (225 ίπποι) καλύπτοντας ιδανικά το τρίπτυχο οικονομία-επιδόσεις-περιβάλλον και, ενόσω έχουμε την περιέργεια να δούμε τι πραγματικά πρεσβεύει το υβριδικό, πορευόμαστε με το αντιπροσωπευτικότερο όλων, το πετρελαιοκίνητο D5, προς Αιτωλοακαρνανία μεριά, όπου η λίμνη Τριχωνίδα δημιουργεί μια οφθαλμαπάτη ανάμεσα στα όρη Παναιτωλικό και Αράκυνθο.

Το μέγεθος μετράει

Σχεδιαστικά το XC90 δεν περιμένει την κρίση ή την αίσθηση του απλού παρατηρητή για να πείσει. Τα σχετικά βραβεία διαδέχονται το ένα το άλλο, αρχής γενομένης από το καταξιωμένο Red Dot, που ξεχώρισε το σουηδικό SUV ανάμεσα σε 5.000 προϊόντα από 31 κατηγορίες ως ό,τι καλύτερο από πλευράς ντιζάιν, ενώ ακολούθησε ακόμα μία βράβευση, αυτήν τη φορά για το εσωτερικό και τον Αντιπρόεδρο Εσωτερικού Σχεδιασμού της μάρκας, Ρόμπιν Πέιτζ. Οπότε τι να προσθέσεις, πέρα από το ότι εξωτερικά το ογκώδες αμάξωμα διακρίνεται κυρίως για την απαράμιλλη κομψότητά του, που χάρη στις λιτές γραμμές και στην αποφυγή έντονων ακμών ή φλύαρων καμπών δείχνει όσο μοντέρνο «σηκώνει» η κατηγορία, αλλά και ικανό να μην μπαγιατέψει σύντομα. Σήμα κατατεθέν του τα στενόμακρα φωτιστικά σώματα εμπρός, τα οποία αποτελούνται από μία σειρά ενεργών LED που ακολουθούν τις κινήσεις του τιμονιού και τις κλίσεις του δρόμου, όπως και τα λεπτά κάθετα που αγκαλιάζουν την πέμπτη πόρτα, ενώ, ως είθισται στη Volvo, o... ανήσυχος αγοραστής μπορεί να επιλέξει και πακέτο R-Design με μεγαλύτερα μαρσπιέ, διαφορετικού σχεδιασμού ζάντες και χρωματισμό καθρεφτών, που δίνουν μια πιο σπορτίφ εικόνα στο σύνολο.

Το... κλου της υπόθεσης, πάντως, εντοπίζεται εντός, όπου η πληθώρα διακοπτών στην οποία μας έχει συνηθίσει η εταιρεία έχει δώσει τη θέση της σε μία τεράστια οθόνη αφής (9 ιντσών), η οποία λειτουργεί ως ταμπλέτα, με αποτέλεσμα οι εναπομείναντες διακόπτες να έχουν περιοριστεί στο τιμόνι και στην κεντρική κονσόλα. Σε ό,τι αφορά τους χώρους, προφανώς και ένα αυτοκίνητο με μήκος κοντά στα 5 μέτρα και πλάτος που ξεπερνά τα 2 είναι ό,τι πιο άνετο για πέντε επιβάτες, εδώ όμως διατίθεται και τρίτη σειρά καθισμάτων, στην οποία, αφού περάσεις από το ομολογουμένως μικρό άνοιγμα που αφήνει η δεύτερη, συρόμενη, θα καθίσεις σχετικά άνετα, ακόμα κι αν είσαι κανονικού αναστήματος ενήλικας. Όλα αυτά, βασισμένα στο νέο πλαίσιο SPA (Scalable Product Architecture), που σχεδιάστηκε έτσι ώστε να προσαρμόζεται στις ανάγκες της υβριδικής έκδοσης και με γνώμονα την άνεση των επιβατών, ενώ συνδυάζεται με διπλά ψαλίδια εμπρός και ανάρτηση πολλαπλών συνδέσμων πίσω, με μια διάταξη εγκάρσιων φύλλων σούστας από ελαφρά υλικά να παίζει το ρόλο των ελατηρίων. Τα της ανάρτησης υπό κανονικές συνθήκες, γιατί το «δικό μας» XC90 είναι εφοδιασμένο με αερόσουστες και με τέσσερα προγράμματα (Eco, Comfort, Offroad και Dynamic), που επεμβαίνουν όχι μόνο στη χαρτογράφηση του κινητήρα και του αυτόματου κιβωτίου των 8 σχέσεων, αλλά και στο ύψος του αμαξώματος, που μεταξύ του προγράμματος Dynamic και του Offroad μεταβάλλεται κατά 5,5 εκατοστά. Έχοντας την αερανάρτηση, το αμάξωμα μπορεί να χαμηλώσει έως και 5 εκ., για ευκολότερη φόρτωση, με το πάτημα ενός διακόπτη στον αχανή χώρο αποσκευών. Είπαμε, προσανατολισμένο στην άνεση...

Εξοικειωνόμαστε με τα της κεντρικής οθόνης, από όπου ελέγχονται τα πάντα όλα από το συγκλονιστικό, έξτρα ηχοσύστημα της Bowers & Wilkins με τον ενισχυτή κλάσης D 1.400 W και τα δεκαεννέα(!) ηχεία μέχρι το ελαφρώς δύσχρηστο σύστημα πλοήγησης και τις ατελείωτες επιλογές ρυθμίσεων των επίσης ατελείωτων συστημάτων ασφαλείας, επιλέγουμε τι θέλουμε να προβάλλει (υπολογιστή ταξιδίου για την ώρα) η δεύτερη τεράστια (8 ιντσών) οθόνη του κεντρικού πίνακα οργάνων και βολευόμαστε στα νέα καθίσματα με την εντυπωσιακά λεπτή πλάτη του XC90, βάζοντας ως πρώτο στόχο τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου. Λάθος μας! Χίλιες φορές τα επιπλέον χιλιόμετρα μέχρι τη Ναύπακτο, αν ταξιδεύεις ως εκδρομέας προς Μεσολόγγι, παρά ο υπανάπτυκτος δρόμος της υποτιθέμενης εθνικής Αθηνών-Πατρών. Το γεγονός ότι για περίπου 100 χιλιόμετρα είσαι αγκαλιά με το ατύχημα αρκεί για να σου χαλάσει τη διάθεση πριν καν φτάσεις στον προορισμό σου. Υπάρχουν σημεία, οριοθετημένα άλλοτε με κορύνες και άλλοτε με την πρωτόγονη λύση ζάντα-πάσσαλος-πινακίδα, όπου δίπλα σε ένα αυτοκίνητο με τον όγκο του XC90 δε χωράει ούτε μοτοσυκλέτα, με αποτέλεσμα να βλέπεις τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου σαν λύτρωση, παρά τα 13,20 ευρώ της τιμής των διοδίων.

Ευτυχώς, η κατάσταση αλλάζει άρδην από εκεί και μετά, κάτι που φαίνεται και στην κατανάλωση του XC90, το οποίο, ταξιδεύοντας στο ρελαντί νωρίτερα, με μόνο άγχος του οδηγού να το διατηρεί στη στενωπό μέσω του κάπως τεχνητού σε αίσθηση συστήματος διεύθυνσης, οριακά έφτασε στα 7,5 λίτρα/100 χλμ. Από εκεί και πέρα, όμως, μπαίνοντας σε ανηφορική διαδρομή, αλλού στριφτερή και αλλού πατημένη, αρχίζεις να εκμεταλλεύεσαι τα δεδομένα του D5. Όχι τόσο τους 225 ίππους του, όσο την πλούσια ροπή των 47,9 χλγμ./1.750-2.500 σ.α.λ., που τραβάει με χαρακτηριστική άνεση το αμάξωμα των 2 τόνων σε υψηλούς ρυθμούς. Το 8άρι κιβώτιο της Aisin, που στην εθνική λειτουργεί overdrive, εδώ αρχίζει ένα έξυπνο ανακάτεμα, ίσως όχι τόσο άμεσο όσο το αντίπαλο ZF, ωστόσο πάντα με τη δυνατότητα να το «πάρεις στο χέρι» μέσω του επιλογέα και να εκμεταλλευτείς τον κινητήρα, που πρακτικά αποδεικνύεται πρόθυμος μέχρι και τις 4.500 σ.α.λ.

Σημειώνουμε την αύξηση της κατανάλωσης κατά 1,0 λίτρο σε τέτοιες συνθήκες και, έχοντας φτάσει στο Αγρίνιο, βγάζουμε φλας αριστερά, με στόχο να κυκλώσουμε τη λίμνη με αφετηρία το Παναιτώλιο, πατρίδα του γλύπτη Χρήστου Καπράλου, στις βορειοανατολικές της όχθες. Το Παναιτώλιο «τελειώνει» σύντομα, και το ίδιο σύντομα συνειδητοποιείς πως ο δρόμος που κυκλώνει τη λίμνη δεν είναι ακριβώς παράκτιος. Τη μία στιγμή είσαι σε απόσταση αναπνοής από τις καλαμιές που φύονται στις όχθες της, και την άλλη βρίσκεσαι να ανηφορίζεις στους πρόποδες του Αράκυνθου, όπου και τα περισσότερα -σχήμα λόγου- παραλίμνια χωριά. Κάπως έτσι, και νιώθοντας τις γνωστές από κάθε αερανάρτηση κάπως ξερές αντιδράσεις όπου το οδόστρωμα είναι κατσαρό, φτάνεις στην Παραβόλα, με το κάστρο που χρησιμοποίησε ως ορμητήριο ο Οδυσσέας Ανδρούτσος για να αντισταθεί στον Ομέρ Βρυώνη το 1821.

Κάνοντας μια μικρή παράκαμψη και επιλέγοντας τη ρύθμιση Dynamic, αφού στις διαδοχικές στροφές που ακολουθούν οι κλίσεις του αμαξώματος είναι αναπόφευκτες, βρισκόμαστε στο εγκαταλειμμένο μοναστήρι του Βλοχού, απ' όπου, χάρη στην απροσπέλαστη θέα, συνειδητοποιούμε γιατί πολλοί συνηθίζουν να αποκαλούν την Τριχωνίδα «Θάλασσα»: απλώς γιατί έως εκεί που φτάνει το μάτι βλέπεις νερό! Επόμενος προορισμός μας η Μυρτιά, την οποία αξίζει να επισκεφθεί κανείς κυρίως καλοκαίρι, αφού έχει και παραλία στη λίμνη. Σε κάθε περίπτωση, είναι από τα χωριά που αποτελούν παραθεριστικό κέντρο, όντας γνωστή για τα λουτρά και το νερόμυλό της. Όσον αφορά το νερόμυλο, την εποχή που την επισκεφθήκαμε δυστυχώς δεν ήταν προσβάσιμος, τα δε λουτρά, όπως και μία ιαματική πηγή κοντά τους, παρουσιάζουν στοιχεία εγκατάλειψης...

Εντυπωσιακή στην ευρύτερη περιοχή είναι η πληθώρα ναών, πολλοί εκ των οποίων του 13ου αιώνα, αλλά και η... καθαρότητα της εικόνας σε κάθε χωριό. Ακόμα και το κεφαλοχώρι της Τριχωνίδας, το παραδοσιακό Θέρμο, σε υψόμετρο 360 μ., που προσελκύει το μεγαλύτερο ποσοστό των επισκεπτών της περιοχής, διατηρεί τη γνησιότητά του, σε αντίθεση με άλλα, αναρίθμητα χωριά στην Ελλάδα, που στο βωμό του τουρισμού έχουν γεμίσει με πανομοιότυπους ξενώνες μιας δήθεν παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Το Θέρμο μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει ορμητήριο για όσους επιλέξουν την ευρύτερη περιοχή, οι οποίοι αξίζει να επισκεφθούν το αρχαίο Θέρμο, σε απόσταση αναπνοής, όπου και πολλά αρχαιολογικά ευρήματα αλλά και εντυπωσιακές στοές, καθώς και τη γενέτειρα του Κοσμά του Αιτωλού, το Μέγα Δένδρο, αλλά και τη Χρυσοβίτσα και το Πετροχώρι.

Μια τυπική βόλτα στη λίμνη περιλαμβάνει και τα νότια χωριά της, με πιο γνωστό ανάμεσά τους τη Γαβαλού, ωστόσο εμείς επιλέγουμε πια να σταματήσουμε τα μπες-βγες στα χωριά, που δεν αποτελούν και το πλέον πρόσφορο έδαφος για το ογκώδες XC90, και να κινηθούμε προς τον Εύηνο ποταμό, και συγκεκριμένα τη γέφυρα Μπανιά, όπου και το ορμητήριο για όσους θέλουν κάτι πιο... δραστικό από το θαλάσσιο ποδήλατο ή τις ήρεμες βόλτες με βάρκες, για τις οποίες ενδείκνυται η λίμνη.

Στα βαθιά

Ο δρόμος του νέου Volvo XC90 δε θα είναι εύκολος, ούτε στρωμένος με ροδοπέταλα. Aπέναντι στην κορυφαία σήμερα BMW X5, μόλις ρίχτηκε το νέο Audi Q7, ενώ το Σεπτέμβριο αναμένεται και η Mercedes GLE, που θα αντικαταστήσει την ML. Κάπου εκεί ανάμεσα στοχεύει το σουηδικό SUV, και η αλήθεια είναι πως του αξίζει μία θέση στην κλειστή κάστα των πολυτελών τετρακίνητων. Τουλάχιστον όσον αφορά την πολυτέλεια, όχι απλώς δεν έχει να ζηλέψει τίποτα, αλλά μεμονωμένα δείχνει και το δρόμο στον ανταγωνισμό, τη στιγμή που σε επίπεδο απτής ποιότητας πλέον αγγίζει τα όρια που από χρόνια έχουν θέσει οι ανταγωνιστές του. Από εκεί και πέρα, σαφώς και δεν μπορεί να ρίξει την Χ5 από το θρόνο της αναφορικά με την οδική συμπεριφορά, ενώ θα πρέπει να ζήσουμε επί ελληνικού εδάφους το Q7, που μας εντυπωσίασε στην πρώτη μας επαφή στις ελβετικές Άλπεις. Το βέβαιο είναι πως, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, το XC90, χωρίς να υστερεί σημαντικά σε κάποιον τομέα, φέρνει μια νέα εικόνα από πλευράς τεχνολογίας και αισθητικής στην κατηγορία, στην οποία, όσο κι αν αυτό δείχνει δευτερεύον, «παίζει» δυνατά χάρη στα 2λιτρα σύνολά του._ Ε. Ξ.

Η Λίμνη 

Η Τριχωνίδα, που βρίσκεται στο νομό Αιτωλοακαρνανίας, με επιφάνεια 95,8 τετραγωνικά χιλιόμετρα, μέγιστο μήκος 21,5 χλμ. και μέγιστο βάθος 58 μ., είναι η μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας. Η Τριχωνίδα διαθέτει ιδιαίτερα πλούσια ορνιθοπανίδα, με περισσότερα από 200 είδη πουλιών και 25 παρατηρημένα είδη ψαριών, 11 από τα οποία είναι ενδημικά στην Ελλάδα. Στις όχθες της, όπως και στην ευρύτερη περιοχή, υπάρχουν δάση από πλατάνια, λεύκες, ιτιές και πικροδάφνες.

Αναγέννηση

Το high-tech σχήμα, που αναμφίβολα κερδίζει τις εντυπώσεις στο πέρασμά του, κρύβει άλλη τόση υψηλή τεχνολογία κάτω από το αμάξωμά του.

ΑΥΤΟ είναι και το μεγάλο στοίχημα του ολοκαίνουργιου XC90, αφού σε κάθε περίπτωση, όταν η αγορά ενός αυτοκινήτου φτάσει στα δυσθεώρητα ύψη που ορίζει η κατηγορία, η ποιότητα και η πολυτέλεια θεωρούνται δεδομένες. Το στοίχημα κερδίζεται από εκεί και πέρα. Και εδώ είναι που οι Σουηδοί τα έχουν δώσει όλα. Το XC90 είναι φορτωμένο με ό,τι πιο εξεζητημένο έχει να επιδείξει η ψηφιακή εποχή, και άρα με ό,τι μπορεί να ονειρευτεί ο υποψήφιος κάτοχός του.

H έκδοση D5 της δοκιμής μπορεί να είναι η μικρότερη τετρακίνητη, αλλά είναι σίγουρα πιο συμφέρουσα οικονομικά από τη βενζινοκίνητη Τ6 - με τον παρεμφερή τιμοκατάλογο. Ο μικρός στα χαρτιά κινητήρας ταιριάζει γάντι στο βαρύ αμάξωμα, με την κατανάλωση να μην ξεφεύγει ποτέ από το πλαίσιο της λογικής (δύσκολα ξεπερνά τα 10 λίτρα/100 χλμ.) και το 8άρι κιβώτιο να συντελεί τα μέγιστα και στον τομέα της άνεσης.

Από εκεί και πέρα, τη διαφορά με τον ανταγωνισμό σε αυτήν τη φάση κάνουν τα τέσσερα προγράμματα λειτουργίας, αν και, τουλάχιστον όσον αφορά το Offroad, θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι θα ανταποκριθεί σε πραγματικές εκτός δρόμου αναζητήσεις... Πώς, άλλωστε, όταν το XC90 διατίθεται με 20άρες ζάντες; Ωστόσο, παιχνίδια εντυπωσιασμού είναι αυτά, και ορθώς υπάρχουν, αφού κάθε σύγχρονος μάνατζερ που θα βρεθεί πίσω από το τιμόνι του θα μένει με την... πρόθεση να ταξιδέψει κάποια στιγμή και εκτός δρόμου.

Αυτό που σίγουρα δεν έχει να κάνει με εντυπωσιασμό αλλά που κερδίζει τις εντυπώσεις είναι το πάθος και η πίστη της φίρμας είτε στην εξέλιξη είτε στην υιοθέτηση τεχνολογίας συνυφασμένης με την ασφάλεια. Έτσι, στο πλαίσιο του προγράμματος της εταιρείας Vision 2020, η Volvo φιλοδοξεί έπειτα από πέντε χρόνια να μην υπάρχει καμία απώλεια ζωής ή σοβαρός τραυματισμός από ατύχημα με ένα καινούργιο Volvo. Έτσι, το νέο XC90, πέραν των γνωστών, φέρει και το σύστημα Intellisafe, που μπορεί να διακρίνει μέρα ή νύχτα, τυχόν πεζούς, ποδηλάτες ή δικυκλιστές και αυτοκίνητα που παρεμβάλλονται στην πορεία του και να φρενάρει αν το επιβάλλει η περίσταση ή αν ο οδηγός αγνοήσει τη σχετική ηχητική προειδοποίηση. Αντίστοιχα, αυτόματα φρενάρει και σε διασταυρώσεις, αν ανιχνεύσει πιθανότητα σύγκρουσης με ένα αντίθετα κινούμενο όχημα, σε περίπτωση που ο οδηγός πραγματοποιεί αριστερή στροφή σε μια διασταύρωση.

Κάπως έτσι οι Σουηδοί έρχονται να βάλουν τη δική τους σφραγίδα στην κατηγορία, που, κατά τη γνώμη μας, δικαιωματικά τους δίνει μία θέση ανάμεσα στο γερμανικό ανταγωνισμό._ 4Τ

ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ

Το Volvo XC90 διατίθεται σε τέσσερις εκδόσεις (Kinetic, Momentum, Inscription και R-Design), με τη βασική μεταξύ άλλων να διαθέτει το σύστημα αποφυγής εμπρόσθιας σύγκρουσης City Safety, το αντίστοιχο για έλεγχο επιβράδυνσης (VDC), σύστημα επαγρύπνησης οδηγού (DAC) με προειδοποίηση αλλαγής λωρίδας (LDW), σύστημα πληροφόρησης οδικής σήμανσης (RSI), προβολείς αλογόνου με αυτόματη ρύθμιση υψηλής δέσμης φώτων, ψηφιακό πίνακα οργάνων (TFT Crystal Display) με έγχρωμη οθόνη 8 ιντσών (προαιρετικά αναβαθμίζεται στις 12,3 ίντσες), το Sensus Connect High Performance με χειριστήρια του ηχοσυστήματος στο τιμόνι, έγχρωμη οθόνη αφής 9 ιντσών κ.ά., με κόστος με όφελος απόσυρσης 64.150 ευρώ. Ενδεικτικά σημειώνουμε ότι η τρίτη σειρά καθισμάτων κοστίζει 1.600 ευρώ, το ηχοσύστημα της B&W 3.745 ευρώ(!), το σύστημα Intellisafe Pro Pack που περιγράφεται στην προηγούμενη σελίδα 1.985 ευρώ, ενώ όλα τα παραπάνω -και περισσότερα- περιλαμβάνονται στην έκδοση Inscription αυτής της δοκιμής, που κοστίζει 77.544 ευρώ.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΘΑΝΟΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ

πηγή: http://www.4troxoi.gr/

 
Διαβάστηκε 5910 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 17 Μαρτίου 2016 14:54
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία