Κυριακή, 25η Φεβρουαρίου 2024  9:25 πμ
 
wm small
Παρασκευή, 13 Απριλίου 2018 14:01

Ένωση Αγρινίου: Σταθερά στο πλευρό του αγρότη

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Η Ένωση Αγρινίου, με παρουσία σχεδόν ενός αιώνα στην ευρύτερη περιοχή δράσης της, έχει ήδη εξελιχθεί στον σημαντικότερο, αν όχι τον μοναδικό πυλώνα της τοπικής αγροτικής οικονομίας. Είναι ο πραγματικά, μεγάλος σύμμαχος των αγροτών, ιδιότητα που οι ίδιοι οι αγρότες αναγνωρίζουν, αφού για κάθε τους ανάγκη στην Ένωση Αγρινίου και στο καλά οργανωμένο Κέντρο Υποστήριξης Αγροτών απευθύνονται.


Η Ένωση Αγρινίου είναι από τους πλέον υγιείς και ισχυρούς Συνεταιρισμούς της χώρας. Ανήκει στα μέλη της, στους αγρότες. Ανήκει σε εσένα. Και σε εσένα επιστρέφει τα όποια κέρδη υπάρχουν, με επενδύσεις και ολοκληρωμένη διαχείριση.


Αυτή την περίοδο στην κορύφωσή της βρίσκεται η διαδικασία υποβολής Αιτήσεων Ενιαίας Ενίσχυσης (ΟΣΔΕ), με την Ένωση Αγρινίου να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο, απολαμβάνοντας την σχεδόν καθολική αποδοχή του παραγωγικού κόσμου στην περιοχή ευθύνης της και παρέχοντας συνδυασμένες υπηρεσίες ποιότητας.

Το γεγονός ότι οι χιλιάδες γεωργοί και κτηνοτρόφοι της περιοχής επιλέγουν ξανά την Ένωση Αγρινίου, ανανεώνοντας την εμπιστοσύνη τους στον Συνεταιρισμό, δεικνύει και την άρρηκτη σχέση που με συνέπεια έχει οικοδομηθεί σε θεμέλια αξιοπιστίας και φερεγγυότητας.

Εργαζόμαστε καθημερινά και επιδίωξή μας είναι να εξυπηρετήσουμε τους παραγωγούς με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Βασική μας επιδίωξη είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία χωρίς προβλήματα και χωρίς απώλειες για τους παραγωγούς και την οικονομία της Αιτωλοακαρνανίας.

Έχοντας στο δυναμικό μας εργοστάσια που δραστηριοποιούνται στην επεξεργασία των παραγόμενων αγροτικών προϊόντων της περιοχής και υποκαταστήματα έτσι κατανεμημένα, ώστε να εξυπηρετούνται οι ανάγκες των μελών μας, έχουμε τη δυνατότητα παρέμβασης στη διαμόρφωση των τιμών της αγοράς και συμβάλλουμε μέσω του ανταγωνισμού στην επίτευξη υψηλότερης οικονομικής προσόδου για τους παραγωγούς.

Προχωρήσαμε στον εκσυγχρονισμό των εργοστασίων: Επεξεργασίας βρώσιμης ελιάς, παραγωγής ζωοτροφών και παραγωγής αποξηραμένης μηδικής (pellets), επενδύοντας κεφάλαια ύψους εκατομμυρίων ευρώ, αυξάνοντας τη δυναμικότητα των γραμμών παραγωγής και βελτιώνοντας ακόμα πιο πολύ την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων.

Οι δραστηριότητες ωστόσο δεν εξαντλούνται εδώ.

Διαθέτουμε Ξηραντήρια αραβοσίτου, ενώ επ’ ωφελεία των αγροτών ασχολείται συστηματικά με την εμπορία Σπόρων και Λιπασμάτων, με την εμπορία Φυτοφαρμάκων, ακόμη και με την εμπορία Γεωργικών Εφοδίων και Μηχανημάτων, παρέχοντας έτσι ολοκληρωμένες υπηρεσίες στους αγρότες, που ενισχύονται ασφαλώς μέσω του γραφείου ενημέρωσης για την τεχνική υποστήριξη και την ολοκληρωμένη καθοδήγηση για τα προγράμματα ή οτιδήποτε άλλο απασχολεί τον αγρότη.

Όλα αυτά αποτελούν βέβαια την καθημερινή πρακτική του Συνεταιρισμού μας και των πλέον των 120 ανθρώπων που σταθερά εργάζονται σ’ αυτόν, αναδεικνύοντάς τον και σε σημαντικό εργοδότη με αξιοσημείωτη συνεισφορά στην αύξηση της απασχόλησης για την περιοχή.

Το μείζον, ωστόσο, δεν είναι ο αριθμός των εργαζομένων, αλλά η προσπάθεια της Ένωσης για την συγκράτηση του αγροτικού πληθυσμού. Η Ένωση Αγρινίου μετά από ένα ευρύ ερευνητικό πρόγραμμα για τις δενδρώδεις καλλιέργειες, σε συνεργασία με πανεπιστήμια της χώρας και του εξωτερικού, εγκατέστησε πειραματικούς πιλοτικούς αγρούς στην περιοχή της για την καλλιέργεια της δαμασκηνιάς, κερασιάς, αχλαδιάς και μηλιάς. Ιδιαίτερη δε έμφαση δόθηκε στην καλλιέργεια δαμασκηνιάς όπου φυτεύτηκαν δεκάδες χιλιάδες δέντρα σε εκατοντάδες στρέμματα.

Πρόσφατο παράδειγμα των αντανακλαστικών της Ένωσης Αγρινίου στις απαιτήσεις της αγοράς, ήταν η δημιουργία του τμήματος φωτοβολταϊκών συστημάτων. Με μεθοδικότητα και υπευθυνότητα το εν λόγω τμήμα κατάφερε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να εξελιχθεί σε πρωτοπόρο και να βρίσκεται σήμερα στην πρώτη θέση μεταξύ όλων των Ενώσεων σε Πανελλαδικό επίπεδο. Το αναμενόμενο ύψος επένδυσης για την περιοχή είναι της τάξης των 100.000.000 € περίπου, δίνοντας στους παραγωγούς ένα συμπληρωματικό εισόδημα με ορίζοντα εικοσιπενταετίας. Ήδη υπάρχουν τα πρώτα «καθαρά» κέρδη για τους αγρότες επενδυτές.

Στα τελευταία επενδυτικά σχέδια της Ένωσης Αγρινίου συγκαταλέγεται η ίδρυση σύγχρονης μονάδας επεξεργασίας γάλακτος με την επωνυμία ΑΜΦΙΓΑΛ Α.Ε.. Μία επένδυση ύψους 8.000.000 € που δημιουργήθηκε για να στηρίξει την προσπάθεια των κτηνοτρόφων της περιοχής, δίνοντας ταυτόχρονα κίνητρα για την δημιουργία και άλλων σύγχρονων κτηνοτροφικών μονάδων. Παράλληλα έχει τη δυνατότητα να προμηθεύσει την τοπική κοινωνία -και όχι μόνο- με υψηλής ποιότητας γαλακτοκομικά προϊόντα.

Στην Ένωση Αγρινίου έχουμε δημιουργήσει ένα πλέγμα ολοκληρωμένων υπηρεσιών, ακριβώς για να παρέχουμε στον αγρότη την ασφάλεια που έχει ανάγκη, απαλλάσσοντάς τον από δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες και άσκοπη ταλαιπωρία, προλαμβάνοντας, φυσικά, πιθανά λάθη και θεραπεύοντας καταστάσεις που σε κάθε άλλη περίπτωση θα είχαν εξαιρετικά μεγάλο κόστος.

Δημιουργήσαμε, για παράδειγμα, ένα από τα πλέον δραστήρια και παραγωγικά Τμήματα Βιολογικής Γεωργίας- Κτηνοτροφίας σε όλη τη χώρα. Με έμπειρα στελέχη, που προσφέρουν υπηρεσίες διοικητικής και τεχνικής φύσεως, λειτουργούμε κατά τρόπο το αποτέλεσμα του οποίου είναι οι αγρότες μας να απολαμβάνουν τη μέγιστη δυνατή λήψη επιδότησης, καθώς και τη αποφυγή προστίμων και κυρώσεων.

Παράλληλα, το Τμήμα Βιολογικής Γεωργίας-Κτηνοτροφίας παρεμβαίνει για λογαριασμό των παραγωγών, επιλύοντας συχνά ανυπέρβλητα προβλήματα. Το Τμήμα έχει συμβάλλει, με παρεμβάσεις του προς το υπουργείο και τον οργανισμό πληρωμών, ώστε να επιτευχθεί η εισροή σημαντικών κονδυλίων. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο το γεγονός ότι στη Βιολογική Κτηνοτροφία ο νομός μας κατέχει το 30% του συνόλου των αιτήσεων της χώρας...

Εξίσου σημαντική υπηρεσία είναι αυτή που αφορά στην Εξισωτική Αποζημίωση, για την οποία έχουμε οργανώσει παράλληλο Τμήμα αντικείμενο του οποίου είναι να διεκπεραιώνει τις πολλές εκκρεμότητες που κάθε φορά ανακύπτουν και να αποστέλλει τα σχετικά στοιχεία στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, όπως και στον ΟΠΕΚΕΠΕ, με κάθε λεπτομέρεια για το είδος της καλλιέργειας ή του ζωικού κεφαλαίου, ώστε να αποδίδονται οι αναλογούσες ενισχύσεις στους δικαιούχους. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό Τμήμα, καθώς εξίσου σημαντικό είναι και το συνολικό έσοδο για τους κτηνοτρόφους, τους οποίους και η Ένωση πιστώνει για την προμήθεια των ζωοτροφών που χρειάζονται.

Ανάλογη σημασία δίνουμε και στο Τμήμα που ασχολείται με την επιστροφή ΦΠΑ, αναλαμβάνοντας όλη τη σχετική διαδικασία για την επιστροφή του ποσού που δικαιούται κάθε παραγωγός.

Πρωταγωνιστικός είναι ο ρόλος μας και στο θέμα των Σχεδίων Βελτίωσης, όπου αναλαμβάνουμε όλη τη διαδικασία για την αίτηση ενίσχυσης – φάκελο υποψηφιότητας του υποψηφίου, τεκμηριώνουμε, κατά τα προβλεπόμενα, τη σκοπιμότητά των επενδύσεων και τη συμβολή τους στην βελτίωση της συνολικής επίδοσης της γεωργικής εκμετάλλευσης του αιτούντος παραγωγού (οικονομική βελτίωση, περιβαλλοντική, κλπ.) στην μελλοντική κατάσταση σε σχέση με την υφιστάμενη.

Υποστηρικτικά, οργανώσαμε κατάλληλα το Τμήμα Αγροτικών Μελετών, όπου απευθύνονται οι παραγωγοί για την ενημέρωση και την χορήγηση των αδειών εγκατάστασης κτηνοτροφικών μονάδων, ώστε να διεκπεραιώνει με ταχύτητα και ασφάλεια για τον κτηνοτρόφο το σύνολο των προβλεπόμενων διαδικασιών, μέχρι την τελική έκδοση της άδειας, η οποία και είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη των παραγωγών στις αγροπεριβαλλοντικές ενισχύσεις.

Αναλαμβάνουμε ακόμη την εκπόνηση μελετών και την υποβολή των σχετικών φακέλων για τη χορήγηση αδειών χρήσης νερού, διεκπεραιώνοντας την όλη διαδικασία στον συντομότερο δυνατό χρόνο. Με εμπειρία και άρτια οργάνωση, παρακολουθούμε την εξέλιξη κάθε αίτησης και παρεμβαίνουμε διορθωτικά, όπου χρειάζεται, προλαμβάνοντας πιθανά προβλήματα.

Επίσης:

Γεωργοτεχνικοοικονομικές μελέτες εκλογής γεωργικού ελκυστήρα, μελέτες ενεργειακών αναγκών αγροτικής εκμετάλλευσης φυτικής και ζωικής κατεύθυνσης, αλλά και μελέτες άρδευσης για τη βέλτιστη διαχείριση νερού, είναι υπόθεση της Ένωσης Αγρινίου και του σχετικού καλά οργανωμένου και πλήρως στελεχωμένου Τμήματος που έχουμε δημιουργήσει, ώστε οι παρεχόμενες υπηρεσίες μας να καλύπτουν κάθε πιθανή ανάγκη των παραγωγών μας.

Ακόμα και για το πρόγραμμα νέων αγροτών, κάθε φορά που προκηρύσσεται, ανα-γνωρίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα με ανθρώπινο δυναμικό και κυρίως με νέους ανθρώπους, παρέχουμε κάθε δυνατή υποστήριξη στους ενδιαφερομένους, αναλαμβάνοντας τη συμπλήρωση και υποβολή των σχετικών φακέλων.

Κατανοώντας τον ιδιαίτερο ρόλο και τη σημασία που έχει για τον παραγωγό η ολοκληρωμένη κτηνιατρική φροντίδα – πρόληψη, διάγνωση, θεραπεία– δημιουργήσαμε και λειτουργούμε Κτηνιατρικό Γραφείο Παραγωγικών Ζώων, προσφέροντας υπηρεσίες υψηλού επιπέδου στη μέριμνα για την προστασία του ζωικού κεφαλαίου σε όλη την περιοχή.

Λαμβάνοντας υπόψη την υποχρέωση τήρησης βιβλίων των αγροτών και τη γενικότερη δυσκολία που έχει πλέον η διαδικασία, φροντίζουμε ακόμη και για τη συμπλήρωση-υποβολή των φορολογικών δηλώσεων των αγροτών, την τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων για τους υπόχρεους, την καταχώρηση τιμολογίων και παραστατικών, παρέχοντας όλες τις υπηρεσίες που περιλαμβάνει ένα πλήρως οργανωμένο Γραφείο Λογιστικής Εξυπηρέτησης.

Επίσης, δημιουργήσαμε τον ιστότοπο e-ea.gr, μέσω του οποίου οι παραγωγοί ενημερώνονται για θέματα ενδιαφέροντός τους, μπορούν δε μέσω της ειδικής εφαρμογής «η φωνή του αγρότη» να θέσουν το ερώτημά τους και να λάβουν στη διεύθυνσή του ηλεκτρονικού τους ταχυδρομείου υπεύθυνη απάντηση.

Το πλέγμα ολοκληρωμένων, παράλληλων υπηρεσιών μας στηρίζει τον αγρότη της περιοχής σε κάθε του βήμα και αναδεικνύει την Αιτωλοακαρνανία σε σημαντικό παράγοντα της αγροτικής οικονομίας.

Διαβάστηκε 3574 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία