Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  12:33 μμ
 
wm small
Δευτέρα, 18 Σεπτεμβρίου 2017 17:49

Ο φάρος στον Άγιο Σώστη, μια νοσταλγική πινελιά μέσα στη λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Καταμεσής της λιμνοθάλασσας και στο μικρό νησάκι του Άη Σώστη δεσπόζουν το ομώνυμο ξωκλήσι και ο περίφημος φάρος που μετρά σχεδόν 160 χρόνια ζωής!

Ο Αγιος Σώστης είναι νησάκι και βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου. Την ονομασία του οφείλει στο ομώνυμο εκκλησάκι που εορτάζει την 7η Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για ένα εξωκλήσι με σημαντική ιστορία. Κατά τα Ορλωφικά (1770) ο πειρατικός στόλος των Δουλτινιωτών, ναυμάχισε με το στόλο του Μεσολογγίου και τον κατάστρεψε ολοκληρωτικά. Ήταν ένα βαρύ πλήγμα κατά της ακμάζουσας τότε πόλης.

Στον Αη Σώστη εξ άλλου αποβιβάστηκε στις 4 Γενάρη 1824, ο λόρδος Βύρωνας που κατευθυνόταν στο Μεσολόγγι. Στις 10 Γενάρη 1826 σ’ αυτό το χώρο έγινε ναυμαχία μεταξύ του ελληνικού στόλου με το ναύαρχο Μιαούλη και των Τούρκων. Αυτή έληξε με νίκη των Ελλήνων.

Ακόμα, το 1827, ο Αη Σώστης αποτέλεσε ορμητήριο του Άστιγγος εναντίον των Τούρκων που κατείχαν το Βασιλάδι. Σήμερα ο Αη Σώστης είναι ένα μικρό νησί, στο οποίο υπάρχει Φάρος, το σπίτι του φαροφύλακα (εγκατελελειμμένο), τα απομεινάρια του παλιού Τελωνείου και η εκκλησία του Αη Σώστη. Εξ άλλου στα δύο άκρα του νησιού υπάρχουν οι εγκαταστάσεις δύο ιβαριών. Αυτά είναι το Βασιλάδι και το Κόμμα.

Ο φάρος στον Αγιο Σώστη κατασκευάστηκε το 1859. Το ύψος του πέτρινου κυλινδρικού του πύργου είναι 11,5 μέτρα και το εστιακό του ύψος είναι 12 μέτρα.

Τέλος, με επίκεντρο των εκδηλώσεων το ιστορικό νησάκι του Βασιλαδίου και τον φημισμένο φάρο του Άη-Σώστη διοργανώνονται από τον σύλλογο «Οι Φίλοι της Λιμνοθάλασσας» κάθε χρόνο αρχές Σεπτεμβρίου, στο Μεσολόγγι, τα «Λιμνοθαλασσιώτικα 2010», εκδηλώσεις με λατρευτικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον που στοχεύουν στην ανάδειξη του φυσικού πλούτου της λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου.

 

Υλικό: Η ομορφιά των Φάρων-The beauty of Lighthouse

http://iaitoloakarnania.gr

Διαβάστηκε 5141 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία