mpetinos

Στο «ΔΥΤΙΚΑ FM 92.8» και την εκπομπή «Αλλαγογκολιές» με το Μπετίνο Αλαχούζο και τον Παντελή Χατζηστυλιανό φιλοξενήθηκε ο προπονητής του Vivechrom Α.Ο. Αγρινίου Χρήστος Μυριούνης. Ο τεχνικός του Α.Ο.Α. αναφέρθηκε στα δύο χρόνια που βρίσκεται στο Αγρίνιο, στους στόχους και τις φιλοδοξίες με την ομάδα και στη σχέση του με τον Περικλή Γερμανό και το Ντίνο Τσιαμάκη. Μίλησε επίσης για την εποχή που αγωνίζονταν, τη συνύπαρξη με «ιερά τέρατα» του μπάσκετ και τόνισε πως δικαιώθηκε με την επιλογή του να έρθει στο Αγρίνιο και πως πιστεύει ότι δικαίωσε και τους ανθρώπους της ομάδας.

Αναλυτικά:

Κόουτς ήταν μέσα στα πλάνα σας η μέχρι τώρα βαθμολογική συγκομιδή του Vivechrom Α.Ο. Αγρινίου;

Η φιλοσοφία μου από πέρσι ήταν να πάμε παιχνίδι με παιχνίδι. Έτσι ξεκινήσαμε και φέτος, όταν τελειώνει ένα παιχνίδι να κοιτάμε το επόμενο. Κάναμε μια πολύ κακή ήττα στο ξεκίνημα μέσα στη ΧΑΝΘ, η οποία ακόμα μας κυνηγάει και θα μας κυνηγάει όλη τη χρονιά. Έπρεπε να έχουμε ακόμα μία νίκη, αλλά είμαι ευχαριστημένος με τα αποτελέσματα που έχουμε κάνει. Έχουμε δύο εκτός έδρας διπλά, χάσαμε από την Καστοριά που σίγουρα την υπερεκτιμήσαμε, αλλά για μένα το στοίχημα φέτος είναι τα εκτός έδρας παιχνίδια. Φέτος έχουμε κερδίσει δύο από τα τρία ματς που δώσαμε εκτός και πιστεύω ότι αυτό θα είναι το «κλειδί» για την καλή πορεία της ομάδας.

Αυτή η ήττα από τη ΧΑΝΘ θα «στοιχειώνει» την ομάδα;

Αν είχαμε αυτή τη νίκη θα ήμασταν στην πρώτη θέση ισόβαθμοι με τις άλλες τρεις ομάδες. Είναι ακόμα φρέσκο το παιχνίδι με τη ΧΑΝΘ και πιστεύω θα το ξεπεράσουμε γρήγορα. Θεωρώ ότι θα κάνουμε μια μεγάλη εκτός έδρας νίκη και θα το ξεπεράσουμε. Μας χτυπάει όμως λίγο άσχημα γιατί κερδίζαμε με 20 πόντους και τελικά το χάσαμε.

Μπορεί αν ερχόταν η νίκη επί της ΧΑΝΘ να ήταν διαφορετική και η αντιμετώπιση και από εξωγενείς παράγοντες στο παιχνίδι με την Καστοριά;

Δε νομίζω. Η Καστοριά έχει το μεγαλύτερο μπάτζετ και πλησιάζει τα περσινά οικονομικά δεδομένα του Αστακού. Είναι μία ομάδα που πιστεύω ότι θα ανέβει. Οι διαιτητές εδώ δε μας άφησαν στο τέλος να διεκδικήσουμε το παιχνίδι και γι’ αυτό αντιδράσαμε και σαν ομάδα αλλά και εγώ προσωπικά. Νομίζω ότι δεν έχει σχέση με το αποτέλεσμα της ΧΑΝΘ.

Το φετινό πρωτάθλημα δείχνει ότι έχει ομάδες που η καθεμία έχει τα στοιχεία της και μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουν κατηγορίες δυναμικής ομάδων. Τι μπορεί να παίξει ρόλο σε ένα τέτοιο πρωτάθλημα;

Η διάρκεια που θα έχεις. Και το να μην υποτιμήσεις ένα παιχνίδι. Αν υποτιμήσεις ομάδα θα το πληρώσεις. Είδαμε τη νίκη του Πιερικού στον Πολύγυρο. Υποτίμησαν λίγο τον αντίπαλο και ήταν μια ήττα που μπορεί να την πληρώσουν. Πρέπει να αντιμετωπίζεις κάθε παιχνίδι με την ίδια σοβαρότητα.

Μπορούμε να πούμε ότι το παιχνίδι με τον Τρικούπη ήταν κομβικό στην πορεία;

Ήταν ένα ντέρμπι και είχε πολύ κόσμο. Νομίζω ότι ο Τρικούπης μπήκε λίγο «πετώντας στα σύννεφα» σε ένα πρωτάθλημα που δεν το ήξερε. Και συνδύαζε τα φιλικά με τα επίσημα. Εμείς ήμασταν διαβασμένοι και νομίζω ότι τους δώσαμε ένα καλό «μάθημα» ότι πρέπει να είσαι προσγειωμένος. Στην πορεία μπορεί η ήττα αυτή να κάνει καλό στην ομάδα.

Στα φιλικά όμως ο Τρικούπης ήταν πολύ καλός.

Τα φιλικά δεν παίζουν κανένα ρόλο. Το είχα αυτό και σαν παίκτης και τώρα σαν προπονητής. Δίνουν μια εικόνα, αλλά κάνεις και πολλούς πειραματισμούς. Εμείς πέρσι χάσαμε σε φιλικό από τη Νικόπολη, αλλά αυτό δε λέει κάτι. Είναι παιχνίδια που δοκιμάζεις σχήματα και βλέπει κάποια πράγματα.

Τώρα μπροστά σας έχετε το παιχνίδι με το Στρατώνι. Τι έχει αλλάξει σε αυτή την ομάδα και τι πιστεύετε ότι πρέπει να προσέξετε;

Βάσει αποτελεσμάτων δείχνει λίγο «μπερδεμένη» ομάδα. Φαίνεται αποδυναμωμένη, αλλά μέσα στο γήπεδό τους παίζουν πολύ καλά. Είναι ένα κομβικό παιχνίδι γιατί αλλάζουν τα πράγματα αν κάνουμε μια ακόμα εκτός έδρας νίκη. Το άγχος το έχουν αυτοί, εμείς θα πάμε να κάνουμε το παιχνίδι μας. Για αυτούς είναι σαν τελικός αυτό το παιχνίδι. Νομίζω ότι αν είμαστε σοβαροί και συγκεντρωμένοι μπορούμε να κάνουμε ένα μεγάλο διπλό, γιατί θεωρώ ότι λίγες ομάδες θα περάσουν από εκεί.

Μπορεί το άγχος που θα έχει το Στρατώνι να κάνει τους παίκτες του πιο αποφασισμένους;

Αυτό δεν το ξέρεις. Μπορεί να σου βγει θετικά, μπορεί και αρνητικά. Αν ξεκινήσουν βάζοντας δύο – τρία καλά σουτ αυτό θα τους βοηθήσει, αν όχι θα είναι πιο δύσκολα για αυτούς.

Αυτό που είπατε ότι θα αλλάξουν τα πράγματα με μία νίκη συμπεριλαμβάνει και υψηλότερους στόχους;

Αν πάρουμε μια τρίτη συνεχόμενη νίκη θα κοιτάμε αποκλειστικά τις ψηλότερες θέσεις. Σημαίνει πάρα πολλά σε συνδυασμό με την πολύ δυνατή μας έδρα. Επιβάλλεται να κοιτάξεις τις παραπάνω θέσεις. Βέβαια αυτό δεν αλλάζει τον αρχικό στόχο που είναι η όσο το δυνατόν πιο γρήγορη παραμονή.

Ποιο είναι το στοιχείο που οδηγεί μέχρι τώρα την ομάδα σας;

Έχουμε εξαιρετικό κλίμα. Έχουμε ξεκινήσει από τον Αύγουστο και δεν έχω διακόψει προπόνηση για θέμα συμπεριφοράς. Αυτό τα λέει όλα. Οι παίκτες είναι δυνατοί χαρακτήρες και έχουν τσαγανό. Και αυτό βοηθάει στα εκτός έδρας ματς.

Το εξαιρετικό κλίμα το βοηθάει το γεγονός ότι έχετε πολλούς ντόπιους παίκτες;

Παίζει ρόλο το ντόπιο στοιχείο και ήταν στόχος μας να έχουμε γηγενείς παίκτες. Και να μην παραλείψουμε να πούμε ότι τον τελευταίο μήνα έχουμε τη σημαντική απουσία του Χρήστου του Μπαρούχα. Είναι ο αρχηγός μας, είναι παιδί με πάθος και τσαγανό και μας λείπει. Με την Καστοριά μας έλειψε πολύ. Ευελπιστούμε σύντομα να επιστρέψει.

Πέρα από τους παίκτες που γνώριζε το ευρύ κοινό ποια είναι η συμβολή νεαρών παικτών που ήταν τόσο γνωστοί;

Ήταν όλοι οι παίκτες προσωπικές μου επιλογές. Ο Σταμούλης τα πάει πολύ καλά και είναι ένας παίκτης που έχει πολύ το σουτ, ενώ έχει εμπειρία από Εθνικές κατηγορίας. Ο Γκρέκας είναι ένα νεαρό πολύ ταλαντούχο παιδί, που δουλεύει στα «κόκκινα» στην προπόνηση. Εγώ θέλω να είμαι δίκαιος. Όποιος δείξει στην προπόνηση ότι μπορεί να προσφέρει θα μπει να παίξει. Πέρσι ο Σωκράτης ο Ναούμης πήρε την ευκαιρία και μεταγράφηκε σε ομάδα της Α1. Πέρσι έπαιξε και ο Σωκράτης και ο Δημήτρης ο Κυριλής και με δικαίωσαν. Ο Ζάχος ο Πουρνάρας επίσης έπαιξε.

Την περσινή χρονιά ποιος θεωρείτε ότι ήταν ο MVP της ομάδας σας;

Για μένα ο Γιώργος ο Μπερερής. Έπαιξε 38 με 39 λεπτά και ήταν μόνος του στη θέση του playmaker. Τον είχα πάρει στη Νικόπολη όταν ήταν 19 χρονών και πέρσι ήταν προσωπική μου επιλογή. Δεν έβγαινε ποτέ, ήταν σταθερός και έκανε εκπληκτική χρονιά.

Δείχνετε μια διαφορά ως προς τη διαχείριση του ρόστερ σε σχέση με το Γιάννη Διαμαντάκο. Είναι διαφορά φιλοσοφίας αυτή;

Είναι ακριβώς διαφορά φιλοσοφίας. Άλλοι προπονητές παίζουν με μικρό rotation εγώ με μεγαλύτερο. Πέρσι αν θυμάστε ξεκίνησε βασικό με τον Αστακό ο Ζάχος ο Πουρνάρας, ένας παίκτης που δεν είχε πολλά λεπτά συμμετοχής. Μου έδειξε όμως στην προπόνηση ότι ήταν έτοιμος. Δε χαρίζομαι σε κανέναν. Μου αρέσει να υπολογίζω όλα τα παιδιά από το ρόστερ. Είναι φιλοσοφία προπονητή.

Πως πήρατε πέρσι το καλοκαίρι την απόφαση να έρθετε στο Αγρίνιο;

Δεν το σκέφτηκα πολύ. Είχα μείνει λίγο έξω κυρίως για επαγγελματικούς λόγους, καθώς είχα ένα πρακτορείο ΟΠΑΠ και ήρθε η πρόταση με τη μεσολάβηση του Γιάννη Διαμαντάκου. Ήξερα ότι η ομάδα είχε μια καλή σειρά, γνώριζα ότι υπήρχαν δύο άνθρωποι ο Περικλής ο Γερμανός και ο Ντίνος ο Τσιαμάκης που ασχολούνται όλη τη μέρα με την ομάδα και σε συνδυασμό ότι ήθελα να δουλέψω στην επαρχία, καθώς θεωρώ ότι δουλεύεις καλύτερα, αποφάσισα να έρθω. Οι συνθήκες που βρήκα εδώ είναι ιδανικές, έχουμε ταιριάξει με το Ντίνο και τον Περικλή και πιστεύω ότι τους δικαίωσα για την επιλογή τους αλλά και δικαιώθηκα.

Ο κόσμος του Αγρινίου σας αντιμετώπισε σαν το μεγάλο όνομα που είστε;

Εγώ λέω τα πράγματα με το όνομά τους. Από το μπασκετικό κόσμο γνώρισα αμφισβήτηση από την πρώτη μέρα. Από τον υπόλοιπο κόσμο είμαι πολύ ευχαριστημένος. Με χαιρετάνε, μου δίνουν συγχαρητήρια και με ρωτάνε για την ομάδα. Φέτος από το μπασκετικό κόσμο κατηγορήθηκα για τις επιλογές που κάναμε. Όμως έχω μεγάλη πίστη στην ομάδα και μεγάλη στήριξη από τη διοίκηση. Αυτό είναι που θέλω. Έχω πικρία γιατί χωρίς λόγο ακούγονται διάφορα και υπάρχει αμφισβήτηση.

Έχετε στήριξη από τη διοίκηση μέχρι «εσχάτων»;

Έχουμε δέσει πολύ όχι μόνο στα μπασκετικά. Βέβαια πάει καλά και η ομάδα και νομίζω γίνεται καλή δουλειά. Είναι σημαντικό να στηρίζεται ένας προπονητής και αυτό συμβαίνει με μένα. Και πέρσι μετά από ήττες δεν υπήρξε ποτέ θέμα.

Σε κάθε παιχνίδι αναφέρεστε στον κόσμο που βρίσκεται στο γήπεδο. Τι είναι αυτό που συμβαίνει και στέκεστε τόσο πολύ σε αυτό το κομμάτι;

Αυτό που γίνεται με τον κόσμο «δεν υπάρχει». Αυτό δεν υπάρχει στην Α1. Και εμείς στη Β΄ Εθνική γεμίζουμε το γήπεδο. Το έχω δει στην Καστοριά, αλλά σε πολύ μικρότερο γήπεδο και φέτος στην Αγιά. Είναι συνέχεια γεμάτο και ο κόσμος δίνει «φτερά» στα πόδια των παιδιών. Είναι συγκλονιστική η βοήθεια του κόσμου.

Συνήθως λένε ότι μυστικό είναι η εκτός έδρας νίκη για να έρθει ο κόσμος στο παιχνίδι εντός έδρας. Πέρσι αυτό δε συνέβη σε μεγάλο βαθμό. Πως δικαιολογείται τη συνεχή παρουσία πολύ κόσμου στο γήπεδο;

Πέρσι ήταν φοβερό αυτό. Ήταν σε όλα τα παιχνίδια ο κόσμος. Είναι μια ποδοσφαιρική πόλη, ο Παναιτωλικός είναι ο «βασιλιάς» της πόλης, όμως η παρουσία του κόσμου είναι μόνιμη. Νομίζω ότι το Αγρίνιο αντέχει να έχει μια ομάδα σε υψηλό επίπεδο στο μπάσκετ και ο κόσμος το δείχνει.

Είναι σημαντικό ότι φέτος ήρθε νωρίς η πρώτη εκτός έδρας νίκη;

Ήταν μια πολύ μεγάλη νίκη απέναντι σε μια ομάδα που έχει περίπου το διπλάσιο μπάτζετ από εμάς. Και σίγουρα μας έδωσε ψυχολογία και τη δυνατότητα να πιστέψουμε στην ομάδα. Και μάλιστα στην Αγιά σε ένα γεμάτο γήπεδο. Πέρσι εκτός έδρας τρέμανε τα πόδια μας. Πηγαίναμε και όλοι πίστευαν ότι θα χάσουμε.

Υπήρχαν παιχνίδια πέρσι που παρά τις ήττες σας έδωσαν την ευκαιρία να σκεφτείτε ότι μπορείτε να αλλάξετε την εκτός έδρας εικόνα;

Πολλά παιχνίδι ήταν που μπορούσαμε να κερδίσουμε. Ήταν όμως θέμα ψυχολογίας. Μας είχε πάρει από κάτω. Σε ματς που μπορούσαμε κάτι γίνονταν και δεν τα καταφέρναμε.

Στο διάστημα που μείνατε εκτός μπάσκετ ήταν καθαρά για επαγγελματικούς λόγους ή υπήρχε και κάτι άλλο;

Το έχω πει. Δεν είμαι μέσα στο κύκλωμα των προπονητών και των μάνατζερ. Κάτι που βοηθάει πολύ. Προσπάθησα, βρήκα κλειστές πόρτες και πάντα λέω τα πράγματα με το όνομά τους.

Η εικόνα πλέον μετά την πορεία με τον Α.Ο.Α. έχει αλλάξει;

Πολύ. Υπήρχαν άνθρωποι που δε μου σήκωναν το τηλέφωνο και πλέον με παίρνουν μόνοι τους.

Προσπαθήσατε κάποια περίοδο να γίνετε πιο διαλλακτικός και πιο «διπλωμάτης»;

Το έχω προσπαθήσει. Είναι όμως δύσκολο. Έτσι έχω μεγαλώσει και αυτές είναι οι αρχές. Το προσπαθώ όμως γιατί δεν είναι πάντα καλό να λες τα πράγματα με το όνομά τους στην Ελλάδα και στο χώρο μας.

Ανήκετε σε μια γενιά που το μπάσκετ «εκτοξεύτηκε». Πως το ζήσατε όλο αυτό;

Εγώ εκεί ξεκίνησα ακριβώς. Το 1991 όταν μπήκαν και έβαλαν τα πολλά λεφτά οι αδερφοί Γιαννακόπουλοι. Η ομάδα μου τότε ο Κρόνος για να με δώσει στον Παναθηναϊκό πήρε 270.000.000 δραχμές. Νιώθω ευλογημένος και είμαι ευλογημένος που έπαιξα με Γκάλη, Γιαννάκη, Γκέκο, Ανδρίτσο, Ντέιβις, Βράνκοβιτς, Κόμαζετς, Πάσπαλι και Ντομινίκ. Ήμουνα με «ιερά τέρατα» του μπάσκετ μαζί στα αποδυτήρια. Είχα την τύχη να παίξω μαζί τους και θα είναι στιγμές που θα τις θυμάμαι σε όλη μου τη ζωή.

Σήμερα το ελληνικό μπάσκετ σε τι επίπεδο είναι;

Δεν υπάρχει ελληνικό μπάσκετ. Υπάρχουν ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός. Την εποχή που έπαιξα εγώ ο Σπόρτιγκ για παράδειγμα είχε φέρει το Μίτσελ Ουίγκινς έναν παίκτη NBA. Τώρα τα οικονομικά είναι αλλιώς. Τότε υπήρχαν δύο ξένοι και υπήρχε το ελληνικό στοιχείο έντονο. Οι υποδομές δουλεύουν σωστά όμως, η ΕΟΚ έχει καλό πρόγραμμα και υπάρχουν πολλές φουρνιές καλών παικτών. Μας πάει το μπάσκετ.

Το ότι χαρακτηρίζεστε ένας σύγχρονος παίκτης για την εποχή που παίξατε πως σας κάνει να νιώθετε;

Θυμάμαι ότι έβγαινα εκτός ρακέτας και έκανα τρίποντα. Με βοήθησε ότι δούλεψα σωστά σε μικρή ηλικία. Χαίρομαι για αυτό το χαρακτηρισμό, αλλά είχα ατυχίες με τραυματισμούς στη μέση και σταμάτησα νωρίς. Στα 29 όταν έπαιζα στο Ηράκλειο σταμάτησα. Νιώθω επίσης τυχερός που φόρεσα τη φανέλα του Άρη και αγωνίστηκα στο Αλεξάνδρειο. Ήταν όνειρο ζωής γιατί μεγάλωσα βλέποντας τον Άρη του Γκάλη και του Γιαννάκη.

Ο Κόμαζετς ήταν αγαπημένος σας παίκτης και πήρατε το Γκρέκα που του μοιάζει εμφανισιακά;

Ήταν δύσκολος παίκτης ο Κόμαζετς. Ο μικρός όντως του μοιάζει και τον πειράζουμε στις προπονήσεις. Πολύ μεγάλος παίκτης, αλλά πολύ ιδιόρρυθμος.

Δέχεστε τέτοιους παίκτες σε μια ομάδα σας;

Όλους τους δέχομαι. Και εγώ δεν ήμουν εύκολος χαρακτήρα. Αλλά μπορώ να το κουμαντάρω.

Πόσο εύκολο ήταν να είστε σα νεαρός παίκτης σε αποδυτήρια με τεράστιους παίκτες;

Ένιωθα δέος. Με το Γκάλη ήμασταν 2,5 χρόνια μαζί και ένιωθα όπως την πρώτη μέρα που τον είδα. Ήταν τρομερή προσωπικότητα. Πραγματικά νιώθω ευλογημένος. Όταν ήρθε ο Ντομινίκ μετά δεν το πιστεύαμε.

Έχετε παράπονο καθώς το είχατε αναφέρει για το ότι δεν επικοινώνησε κανείς να σας ρωτήσει για το πώς πήγε η προετοιμασία;

Νομίζω το είχα πει μετά το πρώτο εντός έδρας παιχνίδι. Δε με πήρε κανείς ένα τηλέφωνο να με ρωτήσει πως πήγε η προετοιμασία. Και το εξέφρασα αυτό. Σίγουρα ο Παναιτωλικός είναι το καμάρι της πόλης, αλλά υπάρχουν και άλλες ομάδες που κάνουν καλή δουλειά.

Θέλετε να συνδυάσετε την παρουσία σας εδώ με μία άνοδο;

Θα ήταν ευχής έργο. Δεν το συζητάμε αυτό. Θα είναι σημαντικό και για την πόλη και για μένα.

Θεωρείτε ότι υπάρχει η δυνατότητα συνενώσεων ομάδων;

Με αυτά που έχω δει και έχω ζήσει δε νομίζω ότι είναι πολύ εφικτό. Το θεωρώ πάρα πολύ δύσκολο. Βέβαια υπάρχουν πολλές ομάδες μπάσκετ. Θα πρέπει να υπάρχει μια καλή ομάδα και κάποιες από κάτω. Αυτό πρέπει να είναι το πλάνο. Με μια ευρύτερη συνένωση σίγουρα μια άνοδος μπορεί να φέρει και μετά μια καλύτερη πορεία στην Α2. Πρέπει όμως όλοι να βάλουν το εγώ τους σε δεύτερη μοίρα.

Συνήθως μια καλή πορεία φέρνει είτε σύμπνοια είτε εναντίωση. Το μεγαλύτερο κομμάτι εδώ είναι το πρώτο ή το δεύτερο;

Εγώ αυτό που εισπράττω στο πρόσωπό μου είναι εναντίωση και αμφισβήτηση. Πιστεύω ότι με τη δουλειά θα «κλείσουμε στόματα». Και θα αναγνωριστούν οι επιλογές μας. Δεν είναι φαινόμενο τοπικό. Στο Ηράκλειο υπήρχε ο Παπακαλιάτης που έβαζε πολλά λεφτά και υπήρχε κόσμος που πήγαινε στο γήπεδο και ήθελε η ομάδα να χάνει. Είναι στο χέρι μας να τους φέρουμε κοντά.

Σας πείσμωσε και δεθήκατε το ότι ακούγονταν ειδικά πέρσι ότι η ομάδα θα υποβιβαστεί;

Δε δώσαμε βάση σε αυτά. Υπήρχε πάντα πίστη και θα δείξουμε και φέτος με τα αποτελέσματα ότι έχουμε δυνατότητες.

Ποιο είναι το μήνυμά σας στον κόσμο;

Να συνεχίσει να μας στηρίζει και εμείς θα τον δικαιώσουμε με τη δουλειά μας και τα αποτελέσμα.

sinidisi.gr