Πέμπτη, 3η Οκτωμβρίου 2024  11:19 μμ
Πέμπτη, 03 Οκτωβρίου 2024 23:56

Διαγωνισμός ταινιών μικρού μήκους με στόχο την προβολή της Δυτικής Ελλάδας

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
Όπως αναφέρει η εφημερίδα "Συνείδηση" είναι σε εξέλιξη διαγωνισμός ταινιών μικρού μήκους που ως στόχο έχει την προβολή των τριών νομών της Δυτικής Ελλάδας με απώτερο σκοπό την προσέλκυση επισκεπτών

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Με σκοπό την ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής παράδοσης και του τουρισμού της Περιφέρειας μέσα από τον κινηματογράφο πραγματοποιείται διαγωνισμός ταινιών μικρού μήκους, ο οποίος διοργανώνεται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Film Office Western Greece, με την υποστήριξη της Karan Creative Media, και σκοπός είναι επίσης οι κινηματογραφικές ταινίες να αποτελέσουν μέσο προσέλκυσης τουριστών!

Ο διαγωνισμός είναι ανοιχτός σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες κινηματογραφιστές που επιθυμούν να αναδείξουν τις φυσικές ομορφιές, την ιστορία και τον τρόπο ζωής της Δυτικής Ελλάδας, ενώ οι ταινίες μπορούν να καλύπτουν θέματα όπως η φύση, η ιστορία, η γαστρονομία και οι τοπικές παραδόσεις.

Η Αιτωλοακαρνανία όπως τόνισε στη «Σ» ο Αντιπεριφερειάρχης Τουριστικής Ανάπτυξης Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος: «με την σημαντική ιστορία και τα μαγευτικά τοπία της, προσφέρει μοναδικές ευκαιρίες για κινηματογραφικές δημιουργίες. Κάθε γωνιά του νομού είναι ιδανική για δημιουργικούς κινηματογραφιστές που θέλουν να προβάλουν την τέχνη τους και μέσα από την τέχνη και τον τόπο μας».

Διαγωνισμός ταινιών μικρού μήκους με στόχο την προβολή της Δυτικής Ελλάδας

Ο Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος

Ειδικότερα ο κ. Σακελλαρόπουλος περιγράφοντας όλα τα «βήματα» και το σκεπτικό πίσω από τον διαγωνισμό ταινιών μικρού μήκους, αλλά και που στοχεύει πραγματικά ο διαγωνισμός αυτός επεσήμανε: «με όπλο τη δημιουργία γραφείων Film Office οπτικοακουστικών παραγωγών, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας εισέρχεται δυναμικά στον χώρο διεκδίκησης μεριδίου αγοράς φιλοξενίας τοπικών, εθνικών και διεθνών παραγωγών κινηματογραφικών ταινιών. Ήδη, η Περιφέρεια έχει προχωρήσει στην ίδρυση του Film Office, μία εξέλιξη που μπορεί να αποτελέσει ισχυρό εργαλείο για την προσέλκυση τουριστών στον τόπο μας.

Είναι πλέον απόλυτα ξεκάθαρο σε όλους μας ότι η προβολή του πολιτισμού και του φυσικού κάλλους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, της Ολυμπιακής Γης, μέσω του κινηματογράφου καθιστούν πιο ελκυστικούς τους τουριστικούς μας προορισμούς, ενώ θετικές επιδράσεις έχει και η προβολή ενός σύγχρονου τρόπου ζωής και πολιτισμού, αναβαθμίζοντας ευρύτερα το brand name του τόπου μας. Η δύναμη της εικόνας, ο κινηματογράφος μπορούν να αποτελέσουν δυναμικό εργαλείο προβολής τουρισμού και πολιτισμού

Σημαντικός αριθμός ατόμων επισκέπτεται μια περιοχή έχοντας παρακινηθεί από την ομορφιά των τοπίων και των πολιτιστικών παραδόσεων που αποτυπώνονται σε μια κινηματογραφική ταινία. Η σχέση αυτή αποδίδεται με τον όρο κινηματογραφικά-προκαλούμενος τουρισμός (film-induced tourism).

Για αυτόν το λόγο, η τουριστική επικοινωνία σε ορισμένες χώρες περιλαμβάνει το προϊόν «κινηματογραφική ταινία» ως μέσο προώθησης και προβολής, είτε με την προώθηση της ταινίας αυτής καθαυτής, είτε με τη δημιουργία ενός ταξιδιωτικού οδηγού με αφορμή κάποια διεθνώς επιτυχημένης ταινίας, αποτέλεσαν το σκηνικό σε ξένες παραγωγές που γοήτευσαν το διεθνές κοινό.

118 ξένες ταινίες γυρίστηκαν στην Ελλάδα από το 1957 έως σήμερα, κάνοντας την Ελλάδα γνωστή σε όλο τον κόσμο. Το 1957 με «Το Παιδί και το δελφίνι», ένα παντελώς άγνωστο νησί, η Ύδρα, μάγεψε τους εστέτ και τους μποέμ της υφηλίου που έτρεξαν αμέσως να το επισκεφθούν. Το 1960 η γοητεία της Μελίνας Μερκούρη στο «Ποτέ την Κυριακή» ταυτίζεται με την γοητεία της ίδιας της Ελλάδας. Το 2001 «Το Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλλι» με τους Nicholas Cage και Penelope Cruz γυρίζεται στην Κεφαλονιά, το 2003 η ταινία «Lara Croft: Tomb Raider» με την Αντζελίνα Τζολί στην Σαντορίνη και το 2008 το «Mamma Mia», με την Μέριλ Στριπ στην Σκόπελο αποτελούν μεγάλες διεθνείς επιτυχίες, μεταφέροντας τη μοναδική εικόνα της Ελλάδας στα πέρατα του κόσμου αυξάνοντας ταυτόχρονα άμεσα την τουριστική κίνηση στις περιοχές που γυρίστηκαν.

Είναι φανερό ότι ο κινηματογράφος, μπορεί να κάνει ελκυστική την εικόνα της περιοχής μας, να ενισχύσει και να αναβαθμίσει το brand name της, να προσελκύσει επισκέπτες και να συμβάλλει καθοριστικά στην οικονομική της ανάπτυξη.

Την ίδια στιγμή ο διαγωνισμός ταινιών μικρού μήκους Δυτικής Ελλάδας θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα του είδους του, εξασφαλίζοντας στους διαγωνιζόμενους μια ευκαιρία να διεκδικήσουν μια οσκαρική υποψηφιότητα, ενώ ο διαγωνισμός αυτός είναι ένας ζωντανός οργανισμός που εξελίσσεται και ανανεώνεται.

Έτσι, εκτός από τον εθνικό διαγωνισμό τα τελευταία χρόνια διεξάγεται και ο διεθνής διαγωνισμός, όπου διαγωνίζονται παρουσιάζονται στα παράλληλα αφιερώματα ταινίες κινηματογραφιστών απ’ όλο τον κόσμο. Ήδη από τον πρώτο χρόνο, ο αριθμός των συμμετεχόντων στο διεθνές τμήμα είναι εντυπωσιακός.

Ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδουν στο διαγωνισμό ταινιών μικρού μήκους της Δυτικής Ελλάδας οι νέοι κινηματογραφιστές, πολλοί απ’ αυτούς θεωρούν πως η συμμετοχή και βράβευσή τους στο διαγωνισμό αυτό θα αποτελέσει ένα εφαλτήριο, τόσο για την αναγνώριση του έργου τους, όσο και για την περαιτέρω καλλιτεχνική πορεία τους. Ο διαγωνισμός ταινιών μικρού μήκους Δυτικής Ελλάδας, έχει εξελιχθεί σε έναν πολιτιστικό οργανισμό, τόσο τοπικής, εθνικής όσο και διεθνούς εμβέλειας».

Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των ταινιών είναι η 20η Οκτωβρίου, ενώ για να συμμετάσχετε επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: filmcall.karan-media.gr

Κωνσταντίνος Χονδρός - Εφημερίδα "Συνείδηση"

Διαγωνισμός ταινιών μικρού μήκους - Με στόχο την προβολή της Δυτικής Ελλάδας sinidisi.gr

Διαβάστηκε 60 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.