Τετάρτη, 2η Οκτωμβρίου 2024  12:25 πμ
Τρίτη, 01 Οκτωβρίου 2024 23:07

Πολιτισμός Τα πολλά πρόσωπα του Φωτογραφικού Φεστιβάλ 2024 στο Αγρίνιο

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας

Το επίκαιρο πολιτιστικό γεγονός «τρέχει» αυτή την εβδομάδα στο Αγρίνιο και το συναντούν οι πολίτες σε πολλά σημεία της πόλης, που είναι τα «στέκια» του Πολιτισμού και τα μέρη που επισκέπτονται οι ντόπιοι και οι ξένοι που επισκέπτονται το Αγρίνιο.

Αυτά τα μέρη είναι η κεντρική πλατεία Δημοκρατίας, το Παπαστράτειο Μέγαρο, η Γκαλερί «Ταξιδεύουσα», το Πολιτιστικό κέντρο που στεγάζεται στην Παλιά Δημοτική Αγορά και το μοναδικό Μουσείο των γλυπτών του Αγρινιώτη Χρήστου Καπράλου.

Ένας περίπατος 1.200 μέτρων ενώνει αυτά τα πέντε σημεία στα οποία φιλοξενούνται 300 φωτογραφίες 86 φωτογράφων από 27 πατρίδες που ήρθαν στο Αγρίνιο, για να μεταφέρουν τα μηνύματα που ξεπροβάλλουν έντονα μέσα από τον φωτογραφικό φακό.

Το φεστιβάλ έχει τεθεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και του Δήμου Αγρινίου, έχει την συμπαράσταση του Σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ, ενώ συμμετέχει με ευγενική χορηγία η Fujifilm Hellas.

Συνεργάζεται για πρώτη φορά με το Αμερικανικό ίδρυμα Lucie Foundation (Σημ. 1η) το οποίο παραχώρησε βραβευμένες φωτογραφίες διάσημων φωτογράφων που έχουν σχέση με οικολογικά θέματα και κυρίως εστιάζουν στην μόλυνση του περιβάλλοντος.

Το ίδρυμα επιβραβεύει φωτογράφους επαγγελματίες ή όχι με το ειδικό αγαλματίδιο Lucie, όπως τα γνωστά Όσκαρ. (Το «Lucie» πήρε το όνομά του από την Λατινική λέξη «Lux» δηλαδή «φως», καθώς το φως έχει σχέση με την φωτογραφία).

Ο πολυτάλαντος  Πρόεδρος του ιδρύματος Mr. Hossein Farmani (Σημ. 2η), ήρθε στο Αγρίνιο με την σύζυγό του και συνεργάτες του που τον συνοδεύουν και παραβρέθηκε σε όλες τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ φωτογραφίας. Στην Δημοτική Αγορά και στο Παπαστράτειο Μέγαρο μίλησε για την φωτογραφία και την ανάδειξη μέσω αυτής των καυτών προβλημάτων της Ανθρωπότητας και του πλανήτη.

Είναι το 6ο φεστιβάλ στην σειρά που διοργανώνεται στο Αγρίνιο από την ομάδα της «Art-8», που έχουν με την πείρα των προηγούμενων διοργανώσεων και κάθε φορά το κάνουν πιο πλούσιο σε εκθέματα, ιδέες, συμμετοχές και διαπολιτισμικότητα.

Αυτό το είδος  εκδηλώσεων συμβάλει στην ειρήνη των λαών, στην εκπαίδευση, στην αλληλεγγύη, στον σεβασμό άλλων πολιτισμών και βασικά διαμορφώνουν οικουμενικές θετικές αντιλήψεις και πρακτικές.

Στο Αγρίνιο για μία εβδομάδα έχουν την ευκαιρία όλοι οι δημότες και επισκέπτες, ειδικά τα σχολεία και οι νέοι, να αντικρύσουν φωτογραφικά θέματα και πάνω απ’ όλα, μέσα από το σκεφτικό των δημιουργών τους. Τις ευαισθησίες τους, τις γνώσεις τους, τις αντιλήψεις τους, τα συναισθήματά τους. Και όλα αυτά συνυφασμένα με τους προβληματισμούς και  την επικαιρότητα της εποχής μας.

Αν και η τοποθέτηση φωτογραφιών στην Πλατεία Δημοκρατίας έγινε μέρες πριν τα εγκαίνια, σηματοδοτώντας την έκθεση, αυτά  πραγματοποιήθηκαν το βράδυ του Σαββάτου 28 Σεπτέμβρη στην Δημοτική Αγορά.

Εκεί οι 100 καρέκλες δεν έφθασαν για τους φιλότεχνους επισκέπτες και πολλοί παρακολούθησαν τους χαιρετισμούς και τις κατατοπιστικές ομιλίες των διοργανωτών όρθιοι.

Εκ μέρους του Δήμου Αγρινίου ο Αντιδήμαρχος κύριος Ανδρέας Σκαρτσάρης χαιρέτισε το Φωτογραφικό Φεστιβάλ του 2024 με τα λόγια:

«Καταρχήν να μεταφέρω τους χαιρετισμούς του Δημάρχου μας Γιώργου Παπαναστασίου που βρίσκεται εκτός Αγρινίου και δεν μπορούσε να παραβρεθεί στη σημερινή βραδιά. Να καλωσορίσουμε στην πόλη μας τους καλεσμένους φωτογράφους από το εξωτερικό αλλά και τους Έλληνες φωτογράφους που μας κάνουν την τιμή και βρίσκονται απόψε μαζί μας.

Το φεστιβάλ το παρακολουθώ πριν ακόμη τη δημιουργία του, από το 2013 όταν ήταν απλώς μια έκθεση φωτογραφίας.  Μάλιστα δεν κρύβω ότι έχω «ζηλέψει» πολλές από  φωτογραφίες ως λάτρης της φωτογραφίας.

Είχα  την ευκαιρία να βρεθώ ήδη στους 4 από τους 5 χώρους που αναπτύσσεται η φετινή διοργάνωση και με χαρά διαπιστώνω πόσο εξελίσσεται αλλά και πόσες σημαντικές εκθέσεις πραγματοποιούνται.

Η τέχνη πιστεύω είναι αυτοβιογραφική κατά κύριο λόγο οπότε σε κάθε φωτογραφία μπορεί κάποιος να ανακαλύψει και ένα κομμάτι του δημιουργού της.

Εύχομαι καλή επιτυχία στο φετινό Photopolis Festival και κάθε χρόνο να γίνεται καλύτερο. Πολλά συγχαρητήρια στους διοργανωτές.»

Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί και κατατοπιστικές ομιλίες του Διευθυντή του Φεστιβάλ «Photopolis» κυρίου Παναγιώτη Καλτσά και της Καλλιτεχνικής Διευθύντριας κυρίας Ελένης Μουζακίτη. (τις πλήρεις και πολύ διευκρινιστικές ομιλίες τους θα τις βρείτε πιο κάτω).

Ο κύριος Παναγιώτης Καλτσάς απένειμε το πρώτο βραβείο στον φωτογράφο Νικόλαο Ευστρατίου για την φωτογραφία του που δείχνει τι «ξεχνάει» ο κόσμος στις παραλίες…

Ο κ. Ευστρατίου το παρέλαβε ο ίδιος, καθώς ταξίδεψε από την Πάρο όπου ζει για την έκθεση στο Αγρίνιο. (σύντομο βιογραφικό του φωτογράφου Νίκου Ευστρατίου ακολουθεί πιο κάτω).

Το 2ο βραβείο κέρδισε η Πολωνέζα φωτογράφος Ewa laskowska και το 3ο η Ελένη Σαϊτανίδη.

Στον διαγωνισμό την κριτική επιτροπή αποτελούσαν οι: Νίνα Κασσιανού, Ρέα Παπαδοπούλου, Φωτεινή Παπαχατζή, Σπύρος Στάβερης, Πάνος Χαραμπίδης και Μαίρη Χαιρετάκη.

(Για τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες φωτογράφους, και άλλες  λεπτομέρειες διαβάστε στην ομιλία του Διευθυντή κ. Καλτσά πιο κάτω).

Με το πέρας των ομιλιών οι επισκέπτες περιηγήθηκαν στην αίθουσα της γλυπτοθήκης μελετώντας από κοντά τις φωτογραφίες και διαβάζοντας τα αναρτημένα πληροφοριακά στοιχεία.

Όλοι οι επισκέπτες μετά την γλυπτοθήκη επισκέφθηκαν και την διπλανή αίθουσα της βιβλιοθήκης, όπου μέσα σε προθήκες είναι τοποθετημένες οι φωτογραφίες της πολεμικής περιόδου, (Γερμανικής κατοχής) από την Κρήτη,  της Ελίζας Ταμουρiδου.

Στην ευρύχωρη στοά της Δημοτικής Αγοράς προσφέρθηκαν στους επισκέπτες νόστιμα εδέσματα, αναψυκτικά, νερά και κρασί σε γυάλινα ποτήρια!

———————o———————-

Την επόμενη ημέρα, Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου το ραντεβού Οργανωτών, φωτογράφων και άλλων καλλιτεχνών, στελεχών του Δήμου Αγρινίου, αντιπροσωπεία του Ιδρύματος από την Αμερική Lucie Foundation, και πολλών επισκεπτών ήταν στο Παπαστράτειο Μέγαρο.

Εκεί τους υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Γυμναστικής Εταιρείας Αγρινίου κύριος Ανδρέας Μπρέσιακας και όλοι μαζί επισκέφθηκαν την έκθεση των βραβευμένων από το ίδρυμα φωτογραφιών στις αίθουσες του μεγάρου.

Η έκθεση έχει τίτλο «Beyond the air we breathe. Addressing climate change». Συμμετέχουν 38  φωτογράφοι από όλο τον κόσμο.

Ο ίδιος ο Πρόεδρός του κύριος Φαρμάνι μίλησε για τα επιτεύγματα του ιδρύματος και μετέφερε άγνωστες πληροφορίες από τα πολιτιστικά δρώμενα στον Νέο Κόσμο.

Όπως για παράδειγμα την φωτογραφική παρέμβαση στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών στην Νέα Υόρκη, όπου συναντήθηκαν πριν λίγες ημέρες 193 ηγέτες κρατών, με κυρίαρχο θέμα, πέρα από την προσπάθεια για ειρήνη στα πολεμικά μέτωπα, την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, της απώλειας βιοποικιλότητας και της ρύπανσης. Δεσπόζουσα θέση στο κτήριο του Ο.Η.Ε. είχαν οι φωτογραφίες του ιδρύματος που αναδεικνύουν αυτό το θέμα. Και εδώ ισχύει αυτό που λέμε «μία φωτογραφία είναι χίλιες λέξεις».

—————-ο—————-

Όλοι μαζί μετά την ξενάγηση στις φωτογραφίες καταξιωμένων φωτογράφων από όλο τον κόσμο, μετέβησαν στην Γκαλερί «Ταξιδεύουσα» στην οδό Γρίβα όπου εκτίθενται φωτογραφίες 15 Ελλήνων και ξένων φωτογράφων. Με θέμα το «περιβαλλοντικές ανησυχίες». Εκεί βρίσκονται και οι τρεις βραβευμένες φωτογραφίες. ( Νίκου Ευστρατίου (GR), Ewa Laskowska (PL) και Ελένης Σαϊτανίδη (GR)).

—————–ο—————-

Η ομάδα των 50-60 ατόμων περπάτησε μέχρι την πλατεία Δημοκρατίας, όπου βρίσκονται τοποθετημένα σε μεγάλα πλαίσια 14 φωτογραφίες-πορτραίτα της Κατερίνας Καλογεράκη, με τίτλο «Γεφυρώνοντας Πολιτισμούς, Συνηθισμένοι άνθρωποι».

Η ίδια μίλησε για τα έργα της περιληπτικά, καθώς θα επακολουθούσε αναλυτική αναφορά της το απόγευμα στην Δημοτική Αγορά.

——————ο——————

Όλοι μαζί ανέβηκαν την Παπαστράτου μέχρι το Μουσείου του Χρήστου Καπράλου, όπου βρίσκονται σε μόνιμη έκθεση έργα του μεγαλύτερου Έλληνα γλύπτη του 20ου αιώνα.

Εκεί ξενάγησαν τους επισκέπτες-πάνω και κάτω-οι ίδιοι οι φωτογράφοι της ομάδας και οι κυρίες Ελένη Μουζακίτη και Λίλα Ζώτου.  Όλοι θαύμασαν τις όμορφες φωτογραφίες που είναι τοποθετημένες ανάμεσα στα μοναδικά γλυπτά έργα του Καπράλου.

Στο Μουσείο εκθέτουν η Φωτογραφική ομάδα «Αrt8» φωτογραφίες των μελών της με τίτλο «Strange Attractions».

Ακόμα στην έκθεση συμμετέχει το Φωτογραφικό τμήμα από το Εικαστικό Εργαστήρι του Δήμου Αγρινίου.

Και επειδή ήταν μεσημέρι και η ζέστη έντονη, ο Α.Σ. «πετάχτηκε», χωρίς να αντιληφθούμε την ολιγόλεπτη απουσία του, στο γειτονικό ζαχαροπλαστείο και έφερε κουτιά με γλυκά, κωκ και παστάκια, αλλά και πολλά κρύα νερά για όλους!

Τον ευχαρίστησαν όλοι για την χειρονομία του και εκθείασαν για άλλη μια φορά τον θαυμασμό τους για το Αγρίνιο και τους πολύ φιλόξενους κατοίκους του! Εμείς εδώ μπορεί να μην το αισθανόμαστε, αλλά όλοι αυτοί που είχαν έρθει από άλλες μεριές της Ελλάδας και του κόσμου, την φιλοξενία την βλέπουν παντού στο Αγρίνιο! Αν ρωτήσουν οι ξένοι έναν διαβάτη για κάποιο δρόμο, εκείνος κι ας μην τον ξέρει τον δρόμο, ρωτάει άλλους και προθυμοποιείται να πάει ο ίδιος τον «ξένο» στον προορισμό του! Έχουμε  αυτό το καλό! Και μια και οι πινακίδες οδών και νούμερα σπιτιών «απουσιάζουν», η βοήθεια των Αγρινιωτών είναι πολύτιμη στην κατατόπιση των επισκεπτών!

Η «βόλτα» της ομάδας διήρκησε  δυόμιση ώρες, πέρασαν από 4 διαφορετικά σημεία στο κέντρο της πόλης, εκεί που για λίγο ακόμα θα φιλοξενούνται οι σπάνιες φωτογραφίες, προϊόν κόπου και τέχνης τόσων φωτογράφων.

Το ραντεβού των φιλότεχνων ανανεώθηκε για τις επτά και μισή το βράδυ στην Δημοτική Αγορά.

——————-ο——————

Εκεί το βράδυ της Κυριακής, στην αίθουσα των βιβλιοπαρουσιάσεων, συνεδρίων και ομιλιών, η κυρία  Κατερίνα Καλογεράκη πρόβαλε σε οθόνη τα πορτραίτα που έφερε στο Αγρίνιο από το Λονδίνο όπου «κόλλησε» μετά τις εκεί σπουδές της. Τα πορτραίτα αυτά έχουν πολλές μοναδικότητες στο είδος τους. Είναι πορτραίτα ανθρώπων που για λόγους επιβίωσης αναγκάστηκαν να αλλάξουν τόπο κατοικίας, εθελοντικά αλλά και με πολύ βία…Η φωτογράφος μίλησε για την ζωή αυτών των ανθρώπων.

Η κυρία Καλογεράκη συνάντησε εκατοντάδες πρόσφυγες σε κέντρα παραμονής προσφύγων στην Αγγλία και επί δύο χρόνια, δυό μέρες την εβδομάδα, ασχολήθηκε μαζί τους. Της πήρε έξι μήνες για να γνωριστεί με τον καθένα και να αποκτήσει την εμπιστοσύνη τους. Και κάποια στιγμή με την δική τους θέληση δέχθηκαν να κοιτάξουν κατάματα τον φωτογραφικό της φακό. Υποθέτω ότι μια κάμερα διπλο-εστιακή, ίσως Rolleiflex ή Mamiya και φιλμ 6×6 χρησιμοποιήθηκαν για αυτά τα ασπρόμαυρα πορτραίτα με τα σοβαρά βασανισμένα πρόσωπα.

Στην ίδια αίθουσα παρουσίασε την εξαιρετική εργασία του ο Σπύρος Ζερβουδάκης που έχει τίτλο: «Terra Incognita». Πρόβαλε στην οθόνη τις φωτογραφίες του από ερημικά και εγκαταλειμμένα κυρίως τοπία, με παρουσία ενός το πολύ δύο ανθρώπων, και μίλησε με πολλές λεπτομέρειες για την προεργασία στην λήψη των εικόνων του.

Τους δύο φωτογράφους συνεχάρη ο Διευθυντής και υπεύθυνος του Φεστιβάλ Πάνος Καλτσάς, καθώς και αρκετοί από όσους παρακολούθησαν τις παρουσιάσεις.

——————–ο——————-

Ο κ. Καλτσάς υπενθύμισε ότι την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου στο Μουσείο Καπράλου θα  γίνει «Μουσικό δρώμενο» όπου ο Θόδωρος Κουτσουπιάς (φωνή και Λαούτο) και ο Σπύρος Σβερδίλας (βιολί) θα μας ταξιδέψουν στους δρόμους του έντεχνου τραγουδιού.

Και το Σάββατο 5 Οκτώβρη στις 21:00 στο Παπαστράτειο Μέγαρο θα γίνει ένα  DJ Party που θα μας ταξιδέψει στις δεκαετίας του 1980 και του 1990! Γνωστοί DJ και μουσικοί παραγωγοί θα παίξουν αγαπημένα κομμάτια από δίσκους βινυλίου. Η είσοδος ελεύθερη σε όλα τα δρώμενα.

Και ανακοίνωσε ότι λόγω πολλών σχολείων που εκδήλωσαν επιθυμία να επισκεφθούν την έκθεση, αυτή θα παραταθεί πέραν του προγραμματισμένου χρόνου, ίσως έως το τέλος Οκτωβρίου.

——————-ο——————-

Βιογραφικό φωτογράφου Νίκου Ευστρατίου (1ο βραβείο)

Ο Νίκος Ευστρατίου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1981. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών του Τμήματος Φωτογραφίας του Westminster University του Λονδίνου. Έχει ζήσει σε 8 διαφορετικές πόλεις. Tα τελευταία χρόνια ζει στην Πάρο, όπου εργάζεται ως φωτογράφος. Eίναι στη συντακτική και εκδοτική ομάδα τοπικού περιοδικού φωτογραφίας και λογοτεχνίας και μέλος της Φωτογραφικής Ομάδας Πάρου. Ασχολείται ενεργά με την πρακτική και τη θεωρία της φωτογραφίας πάνω από μια δεκαετία και το φωτογραφικό του έργο έχει εκτεθεί στη Μεγάλη Βρετανία, τη Γερμανία και την Ελλάδα.

——————-ο—————-

Σημ. 1η Το Ίδρυμα «Lucie Foundation», είναι ένα μη κερδοσκοπικό, φιλανθρωπικό ίδρυμα. Το οποίο υποστηρίζει τους  φωτογράφους. Χορηγεί τα βραβεία Lucie. Η απονομή τους γίνεται ετησίως σε μεγάλη τελετή. Επιδίδονται μαζί με χρηματικό έπαθλο πέντε χιάιάδων Δολαρίων σε κορυφαίους φωτογράφους που συμβάλουν  στον τομέα της φωτογραφίας.  Οι τιμώμενοι καθορίζονται κάθε χρόνο από τη συμβουλευτική επιτροπή των βραβείων Lucie.   Άλλα προγράμματα του ιδρύματος που περιλαμβάνουν συμμετοχή στη φωτογραφία είναι: The Lucie Technical Awards (LTA), The Lucie Impact Awards, The Lucie Photo Book Prize, The Story Behind the Image, Open Calls, εκθέσεις, ομιλίες φωτογράφων και εργαστήρια.   Η εστίαση του Ιδρύματος Lucie στους αναδυόμενους φωτογράφους είναι μέσω του προγράμματος υποτροφιών Lucie. Το House of Lucie είναι το φυσικό σπίτι για το Ίδρυμα Lucie και είναι ένας σύγχρονος φωτογραφικός χώρος που παρουσιάζει την εξαιρετική δουλειά των τιμώμενων του βραβείου Lucie, καθώς επίσης ανακαλύπτει και μοιράζεται το έργο τοπικών και διεθνών φωτογραφικών ταλέντων.

Το κέντρο φωτογραφίας House of Lucie, διαθέτει μόνιμη συλλογή από το φωτογραφικό έργο των τιμημένων με το Βραβείο Lucie. Καθώς και εκθέσεις σε δημόσιους χώρους, εργαστήρια, διαλέξεις και εκδηλώσεις για την προώθηση της φωτογραφίας σε όσο το δυνατόν πιο ευρύτερο κοινό. Επί του παρόντος, το House of Lucie βρίσκεται στη Βουδαπέστη, το Kashan και στην Αθήνα.

Η τριπλή αποστολή του ιδρύματος είναι:  Να τιμήσει τους κορυφαίους φωτογράφους, να ανακαλύψει και να καλλιεργήσει αναδυόμενα φωτογραφικά ταλέντα και να προωθήσουμε την εκτίμηση για την φωτογραφία παγκοσμίως.

——————-ο——————

Σημ. 2η Ο Hossein Farmani είναι διευθυντής, γκαλερίστας, επιμελητής εκθέσεων, φιλάνθρωπος και ιδρυτής και πρόεδρος των βραβείων Lucie στη Νέα Υόρκη, του Focus on AIDS Foundation και της Farmani Gallery.

Η καριέρα του ξεκίνησε το 1984 με το περιοδικό VUE, το οποίο κυκλοφόρησε παγκοσμίως. Ο Farmani συνεργάστηκε με την Susan Baraz, την Candace Falk, τον Robert Berman, τον Ron Bakal και τη Laura Hinds και ξεκίνησαν το «Focus on AIDS Foundation» για να βοηθήσει στη δημιουργία ευαισθητοποίησης και στη συγκέντρωση χρημάτων για τη χρηματοδότηση έρευνας και φροντίδας. Η εστίαση στο AIDS είναι μια 100% εθελοντική προσπάθεια της ομάδας.

Ο Farmani ξεκίνησε το φωτογραφικό περιοδικό «Foto-Folio». Το 2003, ίδρυσε το «The Lucie» και την γκαλερί «Farmani» Στην Νέα Υόρκη και στο Λος Άντζελες. Συνίδρυσε επίσης το «Palm Springs Photo Festival» και το «Month of Photography LA».

Το 2015, ο Farmani ίδρυσε τα Τεχνικά Βραβεία Lucie, για να τιμήσει τους ανθρώπους που είναι υπεύθυνοι για τη φωτογραφική τεχνολογία.

——————-ο——————–

Ομιλία Διευθυντή εκθέσεως Πάνου Καλτσά

«Κύριε Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου, κύριοι Αντιδήμαρχοι, Κυρία Πρόεδρε του Δη.Πε.Θε. κυρίες και κύριοι Δημοτικοί και Κοινοτικοί Σύμβουλοι, Εκλεκτοί καλεσμένοι, επιμελητές και φωτογράφοι, κυρίες και κύριοι, σας καλωσορίζουμε στα εγκαίνια του  Φωτογραφικού φεστιβάλ Αγρινίου Photopolis, το οποίο έρχεται για έκτη συνεχή χρονιά να δώσει χώρο και χρόνο στην τέχνη της φωτογραφίας. 

Έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε 23 φωτογραφικές εργασίες ατομικές και ομαδικές και να βρίσκονται κοντά μας πολλοί από τους φωτογράφους που εκθέτουν τις φωτογραφίες τους.

Το φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου πολιτισμού και αθλητισμού και του Δήμου Αγρινίου. 

Εφέτος οι εκθέσεις μας αναπτύσσονται  σε 5 χώρους της πόλης μας. Εκτός από τον παρόντα χώρο και την διπλανή αίθουσα,  το Μουσείο Καπράλου, το Παπαστράτειο Μέγαρο, η ΚΟΙΝΣΕΠ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΣΑ και Κεντρική πλατεία φιλοξενούν τις 300 φωτογραφίες των 85 φωτογράφων από 23 χώρες.

Στην αίθουσα που βρισκόμαστε, καθώς και στην αίθουσα της βιβλιοθήκης (η πρώτη αίθουσα όπως μπαίνουμε αριστερά) φιλοξενούμε τις εργασίας 9 φωτογράφων.  Στο Μουσειο Καπράλου φιλοξενούμε 9 ακόμη εργασίες κάτω από τον τίτλο Photofolios. 

Την επιμέλεια αυτών των εκθέσεων έκανε η κ. Ελένη Μουζακίτη η οποία είναι η καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ.

Είναι τιμή για το φεστιβάλ αλλά και για την πόλη μας νομίζω που έχουμε κοντά μας τον πρόεδρο του Lucie Foundation, τον κ. Hosein Farmani.

Στην κεντρική πλατεία θα έχετε ήδη δει τις φωτογραφίες της Κατερίνας Καλογεράκη, με θέμα: Γεφυρώνοντας Πολιτισμούς, Συνηθισμένοι  άνθρωποι».

Η Κατερίνα Καλογεράκη έχει έρθει από το Λονδίνο όπου ζει και αύριο θα την απολαύσουμε στην παρουσίαση του φωτογραφικού της έργου, όπως επίσης και τον Σπύρο Ζερβουδάκη που θα μας παρουσιάσει την εργασία του «Terra Incognita».

Αύριο λοιπόν στις 7 και μισή το απόγευμα σας καλούμε εδώ στο χώρο της Δημοτικής Αγοράς.

Να επανέλθω στο Μουσείο Καπράλου διότι εκεί έχουμε δύο ακόμη εκθέσεις.

Η πρώτη είναι η ετήσια έκθεση της φωτογραφικής ομάδας art8, της ομάδας μας, με τίτλο: «Παράξενα αξιοθέατα» σε επιμέλεια της Φωτεινής Παπαχατζή. Συμμετέχουν 10 μέλη της φωτογραφικής ομάδας. Συμμετέχουν: Γρηγορίου Δημήτρης, Δημητριάνου Αλέκα, Καλτσάς Πάνος, Καραχρήστου Γεωργία, Κούρτης Δημήτρης, Κουτρουμπά Δήμητρα, Λαμπρακόπουλος Νώντας, Λειβαδίτη Θεώνη, Λίτινα Ελένη, Τσόλκας Κώστας.

Στον ίδιο χώρο βρίσκεται και η έκθεση του φωτογραφικού τμήματος του Εικαστικού Εργαστηρίου του δήμου Αγρινίου στην οποία συμμετέχουν 4 μέλη. Οι: Γαλαζούλα Αλεξάνδρα, Ζαχρήστος Θέμης, Κουτρολού Χριστίνα, Σκαλίγκου Χριστιάνα.

Την Προσεχή Τετάρτη  στις 8 το βράδυ, στο χώρο του Μουσείου Καπράλου θα κάνουμε μια ωραία μουσική βραδιά με δύο νέα μεν, αλλά ταλαντούχα παιδιά. Τον Θόδωρο Κουτσουπιά  (φωνή και Λαούτο) και τον Σπύρο Σβερδίλα (βιολί) που θα μας ταξιδέψουν στους δρόμους του έντεχνου τραγουδιού.

Και ολοκληρώνουμε την εκδήλωσή μας με την έκθεση «Περιβαλλοντικές ανησυχίες»  η οποία βρίσκεται στην ΚΟΙΝΣΕΠ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΣΑ στην οδό Γρίβα.

Εκεί εκτίθενται οι  15 επιλεγμένες φωτογραφίες του αντίστοιχου διαγωνισμού.

Στον διαγωνισμό την κριτική επιτροπή αποτελούσαν οι:

Νίνα Κασσιανού, Ρέα Παπαδοπούλου, Φωτεινή Παπαχατζή, Σπύρος Στάβερης, Πάνος Χαραμπίδης και Μαίρη Χαιρετάκη.

Από τους συμμετέχοντες στις επιλεγμένες φωτογραφίες έχουν έρθει και είναι σήμερα μαζί μας η Φανή Βόικου την οποία ευχαριστούμε πολύ.

Στον διαγωνισμό αυτό την πρώτη θέση κατέλαβε ο Νίκος Ευστρατίου.

Τη δεύτερη θέση κατέλαβε η Ewa Laskowska από την  Πολωνία. Το αξιοπερίεργο είναι ότι και πέρυσι στον αντίστοιχο διαγωνισμό το 2ο βραβείο είχε κερδίσει φωτογράφος από την Πολωνία!

Και περνάμε στην τρίτη θέση που κέρδισε η κυρία Ελένη Σαϊτανίδη.

Συγχαρητήρια και στους τρεις νικητές!

Πριν κλείσω να αναφέρω ότι το Προσεχές Σάββατο 5 Οκτωβρίου στις 9 το βράδυ  γνωστοί ραδιοφωνικοί παραγωγοί και dj της πόλης μας θα συμμετάσχουν σε ένα πάρτι όπου θα ακουστούν αγαπημένα κομμάτια δεκαετίας 80 και 90 που θα τα παίξουν από δίσκους βινυλίου. Το πάρτυ αυτό θα διεξαχθεί στο Παπαστράτειο Μέγαρο.

Να θυμίσω την αυριανή  καταπληκτική παρουσίαση από τον Σπύρο Ζερβουδάκη και την Κατερίνα Καλογεράκη στις 7 και μισή το απόγευμα εδώ στην Παλαιά Δημοτική Αγορά, στην αίθουσα παρουσιάσεων.

Την Τετάρτη στο Μουσείο Καπράλου στις 8 το βράδυ η βραδιά έντεχνου τραγουδιού και το Σάββατο όπως είπα πριν το dj party στο Παπαστράτειο Μέγαρο.

ΘΑ ΚΛΕΙΣΩ ΜΕ ΤΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ.

Θέλω να ευχαριστήσω για την αιγίδα τους το Υπουργείο Πολιτισμού και τον δήμο Αγρινίου, το Σωματείο Διάζωμα, το μεγάλο μας χορηγό Fujifilm hellas και τους χορηγούς μας Οπτικά Φελώνης, Φάνκυ Μπούντα, Πράκτικα Χολέβας, την ΒΕΓΓΕΡΑ και το φροντιστήριο ΣΥΓΧΡΟΝΟ. Ευχαριστούμε και την Δήμητρα Κουτρουμπά που φροντίζει οι καλεσμένες μας να είναι λαμπερές! Ευχαριστούμε τα μέλη της ΑΡΤ8 που βοήθησαν στα στησίματα των εκθέσεων

Και βέβαια  ευχαριστούμε όλους εσάς που ήσασταν απόψε μαζί μας. Ελπίζουμε να απολαύσετε τις φωτογραφίες των εκθέσεων.

Έχουμε ετοιμάσει ένα μικρό μπουφέ, πιείτε κι ένα ποτήρι κρασί στην υγειά μας και να συνομιλήσετε με τους εκλεκτούς καλεσμένους μας.

Στις εκθέσεις συμμετέχουν με τα αντίστοιχα έργα τους οι φωτογράφοι:

Παλαιά Δημοτική Αγορά, Επιμέλεια: Ελένη Μουζακίτη.

Σπύρος Ζερβουδάκης (GR), “Terra Incognita”, Alex Kemman (NL), “The Greater Zab. The Last Free River of Mesopotamia”, Alessia Rollo (ΙΤ), “An endless day”, Ιωάννα Σακελλαράκη (GR), “Αειφορία”, Ορέστης Σεφέρογλου (GR), “Abtahaap – a big tree, a harbor and a pearl”, Ελίζα Ταμουρiδου (GR), “Little Square, Half Circle”, Jesper Thomsen (DK), “Black Ice”, Karin Fajersson (NO), “Nomad or Geysir”, Έφη Χαλιορή (GR), «Ρωγμές».

Κεντρική πλατεία Αγρινίου,  Επιμέλεια: Πάνος Καλτσάς

Κατερίνα Καλογεράκη (GR), “Γεφυρώνοντας Πολιτισμούς /Απλοί άνθρωποι”.

Μουσείο Καπράλου,  Επιμέλεια: Ελένη Μουζακίτη

«Photofolios:24”:

Συμμετέχουν: Γρηγόρης Δίγκας (GR), “Σύνορα”, Αλέξανδρος Ζαφειρίδης (GR), “So Much Love”, Adrienn Jozan (HU), “Summer Cancelled”, Michaela Nagyidaiova (SK), “Transient ties”, Onnis Luque Rodriguez (ME), “Undercover”, Alain Schroeder (BE), “Rising Water”, Alnis Stakle (LV), “Not even something”, Tim Smith (CA), “In the world but not of it”, Valentin Valette (FR), “Ashes of the Arabian’s Pearl”.

Παπαστράτειο Μέγαρο  Επιμέλεια: Hossein Farmani

Έκθεση του Lucie Foundation: “Beyond The Air We Breathe, Addressing Climate Change”

Συμμετέχουν:

Garth Lenz , “The true cost of oil”

Andrea Alessio , “Unnatural bestiary, Bronx Zoo, New York, 1998”

Andrea Bruce , “Farmers Committing Suicide in India”

Benedikt Partenheimer , ” Air Quality Index 360, Partivulate4 Matter, Shijiazhuang, China”

Bernhard Lang, “Aerial Views – Mar del Plastivo, Andalusia, Spain, 2014”

Braschler/Fischer , “Cow herdsman Gouro Modi (36) with his son, Dao (6), Korientze, Mali”

Bruno Tamiozzo, “Agbogbloshie, Accra, Ghana”

Cameron Davidson , “Mountain Top Removal in Southern West Virginia, USA”

Chang Kim , “Los Angeles River from above, 2015”

Christian Aslund , “Dead End – Oil Exploration in the Arctic”

Colin Finlay, “Antarctica “

Ed Kashi, “A cracked glass, New Mexico, July 29, 2013”

Espen Rasmussen , “Enakievo. Ukraine, 2010”

GMB Akash , “Hell for Leather, Dhaka, Bangladesh”

Gu Shiyin, “Future Tourism, Today, USA”

Henry Dallal , “Remmandts of a 1000 year-old Glasier, Aconcagua, Argentina”

James Balog , “Stein Gletscer, Switzerland, 2006”

Jamey Stillings , “110 MW Crescent Dunes Solar project, Nevada, USA”

Joao Canziani

Johannes Frank , “Aurora at Mosfell Mountain, Iceland”

Kensuke Suzuki , “Lucid Drteam, Japan”

Lisa Kristine, “Price of Gold, Ghana”

Marie Wilkinson & Cyril Christo, “Convergence of the Tribes, Amboseli, Kenya, 2017”

Matthew Turley, “Home Interiors, Kolmashkop, Namib Desert, Namibia”

Meghan Kirkwood, “Oil in a Shifting Ground, USA”

Pablo Ernesto Piovano, “Monte Maiz, province of Cordoba, Argentina”

Parker Pfister, “Superior Power, USA”

Paul Souders, “The Ice Bear, Svalbard, Norway”

Petrut Calinescu, “The Floating Nightmares of Makoko, Lagos, Nigeria”

Probal Rashid, “Climate Change E ects, Bangladesh”

Sean Gallagher, “Beijing – The Masked City, Beijing, China”

Sebastian Copeland, “The Vanishing North, 2010”

Simon Butterworth, “Blue Fields, Australia”

Simon Harsent, “Melt, Newfoundland”

Steve McCurry, “Dust Storm, Rajasthan, India, 1983”

Stuart Chape, “Coral reel lattice, Pacific Ocean”

Tom Jacobi, “Zen, Namibia”

Yvonne De Rosa, “Terra Mia, Campania, Italy”

ΚΟΙΝΣΕΠ ΤΑΞΙΔΕΟΥΣΑ, Επιμέλεια: Πάνος Καλτσάς

Οι 15 επιλεγμένες φωτογραφίες του διαγωνισμού «Περιβαλλοντικές Ανησυχίες»

Συμμετέχουν:

Νίκος Ευστρατίου (GR), Ewa Laskowska (PL), Ελένη Σαϊτανίδη (GR), Sandipani Chattopadhyay, Μάντυ Λυκερίδου (GR), Mayank Makhija (IN), Ιφιγένεια Σάκκου (GR), Φανή Βόικου (GR), Halyna Bezverkhnia (UA), Irina Vosgerau (GR), Σωτήρης Κουσουλός (GR), Σωτήρης Τσίρος (GR), Alain Schroeder (BE), Γιάννης Μαυράκης (GR), Ανέζα Παλαιού (GR),

Μουσείο Καπράλου, Επιμέλεια: Φωτεινή Παπαχατζή

Φωτογραφική ομάδα art8″ του Αγρινίου.

Συμμετέχουν:

Αλέκα Δημητριάνου, Δημήτρης Γρηγορίου, Πάνος Καλτσάς, Γεωργία Καραχρήστου, Δημήτρης Κούρτης, Δήμητρα Κουτρουμπά, Νώντας Λαμπρακόπουλος, Θεώνη Λειβαδίτη, Ελένη Λίτινα, Κώστας Τσόλκας

Εικαστικό Εργαστήρι Δήμου Αγρινίου, Φωτογραφικό τμήμα | Επιμέλεια: Θέμης Ζαχρήστος]

Συμμετέχουν:

Αλεξάνδρα Γαλαζούλα, Θέμης Ζαχρήστος, Χριστίνα Κουτρολού, Χριστιάνα Σκαλίγκου»

——————–ο——————–

Ομιλία της Καλλιτεχνικής Διευθύντριας του Φεστιβάλ κυρίας Ελένης Μουζακίτη.

Περιβαλλοντικές και άλλες ανησυχίες

«Με επίκεντρο τις πιεστικές περιβαλλοντικές προκλήσεις, το φετινό φεστιβάλ αφιερώνει το μεγαλύτερο μέρος των εκθέσεών του στη διερεύνηση περιβαλλοντικών θεμάτων στα οποία περιλαμβάνονται τόσο οι καταστροφές και οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας όσο και οι πρωτοβουλίες που προωθούνται για την προστασία του.

Στις εκθέσεις που παρουσιάζονται στην κεντρική αίθουσα της Παλαιάς Δημοτικής Αγοράς οι καλλιτέχνες χρησιμοποιούν το φωτογραφικό μέσο για να καταγράψουν και να φέρουν στην επιφάνεια την περίπλοκη και ευαίσθητη ισορροπία των οικοσυστημάτων (Karin Elise Fajersson, Alessia Rollo) καθώς και τις καταστροφικές πολλές φορές επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας στον φυσικό κόσμο (Έφη Χαλιορή) ή τις συνέπειες της συνεχούς αστικής εξάπλωσης και ταχείας ανάπτυξης οικονομικών κέντρων  (Ορέστης Σεφέρογλου). Πραγματεύονται μέσω των εικόνων τους τις γεωπολιτικές δυνάμεις που διαμορφώνουν το τοπίο και τις ζωές των ανθρώπων γύρω από ποταμούς όπως ο Μεγάλος Ζαμπ (Alex Κemman), μιλούν για τη χρήση πράσινης ενέργειας για νησιά (Ιωάννα Σακελλαράκη), για το μεγαλείο των ανέγγιχτων παγωμένων τοπίων (Jesper Thomsen), προσπαθούν τέλος να επαναμαγεύσουν χώρους που έχουν γίνει προ πολλού πεδία υπερεκμετάλλευσης και απομάγευσης (Σπύρος Ζερβουδάκης).  

Τα έργα αυτά μαζί με τις εικόνες της ομαδικής έκθεσης Beyond The Air We Βreathe. Addressing Climate Change του Lucie Foundation στο Παπαστράτειο Μέγαρο, τις φωτογραφίες του διαγωνισμού «Περιβαλλοντικές Ανησυχίες» στη γκαλερί «Ταξιδεύουσα» και την ετήσια ομαδική της Art8 μας προσκαλούν να δούμε και να αναλογιστούμε την ομορφιά, την ευθραυστότητα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο φυσικός κόσμος, ενώ παράλληλα αναδεικνύουν τον αντίκτυπο της αδυσώπητης ανάπτυξης τόσο στο περιβάλλον όσο και στις ίδιες τις πόλεις καλλιεργώντας μια βαθύτερη οικολογική συνείδηση.

Αν και η έκθεση Photofolios:24 (Μουσείο Καπράλου) όπως κάθε χρόνο δεν έχει θεματικό άξονα γύρω από τον οποίο κινείται, ο θεατής θα αναγνωρίσει κι εδώ σε πολλές δουλειές περιβαλλοντικές ανησυχίες, άμεσες ή έμμεσες αναφορές στα κρίσιμα συναφή ζητήματα.

Στην κεντρική πλατεία η Κατερίνα Καλογεράκη παρουσιάζει το έργο Bridging Cultures/Ordinary People το οποίο αφορά ηλικιωμένους ανθρώπους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις χώρες τους και το πολιτισμικό τους περιβάλλον και να εγκατασταθούν στη Μεγάλη Βρετανία, ενώ στο χώρο της βιβλιοθήκης στην Παλαιά Δημοτική Αγορά η Ελίζα Ταμουρίδου χρησιμοποιεί εικόνες αρχείου από την περίοδο αμέσως μετά τη Μάχη της Κρήτης τον Μάιο του 1941 και παρουσιάζει τα έργα Little Square Half Circle και το βιβλίο AND.THE.FOLLOWING.YEAR.THE.WAR.CAME… Ελένη Μουζακίτη».

Α.Κ.Κ.

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 84 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.