Κυριακή, 1η Σεπτεμβρίου 2024  12:15 μμ
Κυριακή, 01 Σεπτεμβρίου 2024 12:52

Αίσιο τέλος είχε η πρόταση της δρω για την Κήρυξη της βελανιδιάς του Χατζόπουλου στο Παπαστράτειο Πάρκο Αγρινίου ως «Διατηρητέου Μνημείου της Φύσης»

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Η ΔΡΩ εκφράζει την ικανοποίησή της!

Δύο χρόνια μετά την αρχική κατάθεση της πρότασης για κήρυξη ως «Διατηρητέου Μνημείου της Φύσης» της «βελανιδιάς του Χατζόπουλου» από τη ΔΡΩ-Κίνηση Πολιτών για την Αιτωλοακαρνανία, το εμβληματικό αιωνόβιο δέντρο στο Πάρκο του Αγρινίου χαρακτηρίστηκε «Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης» με απόφαση της Επιθεώρησης Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής Πελοποννήσου, Δυτ. Ελλάδας και Ιονίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Κάτω από το δέντρο αυτό -σύμφωνα με μαρτυρίες- συνήθιζε να γράφει, να διαβάζει και να στοχάζεται ο αγρινιώτης Κώστας Χατζόπουλος, ποιητής, πεζογράφος και ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες διανοούμενους των πρώτων δεκαετιών του 20ου αιώνα.

Όπως αναφέρει η απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «η εν λόγω βελανιδιά (είδος Δρυς) επιστημονική ονομασία Quercus sp, βρίσκεται εντός του μοναδικού πάρκου της πόλης του Αγρινίου και εντός του αστικού ιστού. Το γεωγραφικό στίγμα της θέσης είναι με συντεταγμένες σε ΕΓΣΑ 87χ=274441,74 και ψ=4278966,26. Έχει διάμετρο 102εκ. και ύψος 18μέτρα. Η εν λόγω βελανιδιά που κηρύσσεται «Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης» έχει ιδιαίτερη επιστημονική, οικολογική, αισθητική ιστορική και πολιτισμική αξία. Τα αναγκαία έργα για την προστασία και την διαχείριση του θα εκτελούνται σύμφωνα με τις διατάξεις της Δασικής Νομοθεσίας και τις διατάξεις περί δημοσίων και δημοτικών έργων, αφού μελετηθούν, εγκριθούν και θεωρηθούν αρμοδίως. Να ληφθεί μέριμνα για την έκδοση σχετικής Δασικής Απαγορευτικής Διάταξης (Δ.Α.Δ.) όπου θα αναφέρονται οι απαγορεύσεις και οι κυρώσεις επί των παραβάσεων αναφορικά με το εν λόγω «Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης».

Η ΔΡΩ εκφράζει τη χαρά και την ικανοποίησή της, εφόσον τελικά οι ενέργειές της καρποφόρησαν και με την κήρυξη αυτή θα αναδειχθεί ένα σημαντικό τοπόσημο του Πάρκου του Αγρινίου, που θα προσδώσει επιπλέον αξία στο Πάρκο και θα ενισχύει τη μνήμη του Κώστα Χατζόπουλου στην πόλη μας.

Αυτή τη στιγμή η απόφαση βρίσκεται στο Εθνικό Τυπογραφείο για έκδοση ΦΕΚ.

Διαβάστηκε 72 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News