Τρίτη, 6η Αυγούστου 2024  1:24 μμ
Τρίτη, 06 Αυγούστου 2024 09:56

Δεν έχει τέλος το δράμα με τις εφημερίες που δε βγαίνουν – Ποιους παθολόγους καλεί τώρα ο Γεωργιάδης

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Συνεχίζεται η έλλειψη παθολόγων για κάλυψη των εφημεριών στα δημόσια νοσοκομεία και η προσπάθεια εξεύρεσης ιατρικού προσωπικού. Μετά τη νομοθέτηση της υποχρεωτικής συνδρομής ιδιωτών γιατρών σε νοσηλευτικά ιδρύματα περιοχών με πολλές ελλείψεις, η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδας καταγγέλλει ότι υποχρεώνονται 10 γιατροί του δημοσίου να στελεχώσουν το νοσοκομείο Κιλκίς.

«Νέα εντέλλεσθε της 2ας Αυγούστου 2024! 10 παθολόγοι του ΕΣΥ από Νοσοκομεία, ΤΟ.Μ.Υ, ΠΕ.Δ.Υ και Κέντρα Υγείας των Σερρών και της Θεσσαλονίκης πρόκειται να καλύψουν τις εφημερίες ολόκληρου του Παθολογικού Τομέα στο Νοσοκομείο Κιλκίς. Τα ίδια συμβαίνουν στις περισσότερες υγειονομικές περιφέρειες. Το Υπουργείο Υγείας και η Κυβέρνηση συνεχίζουν τις εμβαλωματικές τους τακτικές εξουθενώνοντας τους Παθολόγους του ευρύτερου δημόσιου τομέα σωματικά, ψυχικά και επαγγελματικά, απειλώντας τους ιδιώτες Παθολόγους και ψηφίζοντας νόμους στα όρια της Συνταγματικότητας», αναφέρει η Ένωση σε χθεσινή ανακοίνωσή της.

Σύμφωνα με τους παθολόγους, τέτοιου είδους αποφάσεις αποθαρρύνουν τους νέους ιατρούς από την επιλογή της Παθολογίας ως ειδικότητας. «Προκειμένου να υπάρχουν Παθολόγοι σε αυτή τη χώρα, πρέπει κατά πρώτον να βελτιωθούν οι εξοντωτικές συνθήκες εργασίας τους κατά τη διάρκεια της ειδικότητας και μετά την απόκτηση αυτής και τουλάχιστον να διπλασιασθούν ο μισθός και η αποζημίωση των εφημεριών, όπως αυτό έγινε στην κοντινή μας Ρουμανία και έλυσε το πρόβλημα της υποστελέχωσης του ΕΣΥ», αναφέρει η ίδια ανακοίνωση.

Η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων τοποθετείται, επίσης, σχετικά με το δικαίωμα των γιατρών του ΕΣΥ να διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο ή να απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα. «Η δήθεν ικανοποίηση ενός αιτήματος ιατρών του ΕΣΥ να τους επιτραπεί ιδιωτικό έργο, μόνον πρόσθετα προβλήματα, αλλά και διαφορετικών ταχυτήτων ιατρούς θα δημιουργήσει. Η κάλυψη παγίων και διαρκών αναγκών με λεονταρισμούς και απαξίωση δεν θα οδηγήσει πουθενά, εκτός εάν το υπουργείο σκοπεύει στο άμεσο μέλλον, δηλαδή μετά την παρέλευση των τεσσάρων μηνών που δημοσίως υποσχέθηκε ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης ότι θα υπάρξει μόνιμη λύση, να μας οδηγήσει «αλυσοδεμένους» στις εφημερίες», σημειώνουν οι παθολόγοι.

Η έλλειψη παθολόγων από το ΕΣΥ αποτελεί μια πραγματικότητα με την οποία «μάχεται» το Υπουργείο Υγείας. Μέσα στον Ιούλιο ξέσπασε «πόλεμος» μεταξύ του Υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, και των εκπροσώπων των ιδιωτών γιατρών μετά την απόφαση του πρώτου να βάλει κυρώσεις (απαγόρευση ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, καταγγελία σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ) σε όποιους γιατρούς αρνηθούν να συνδράμουν στο ΕΣΥ. Η ειδικότητα της παθολογίας δεν προσελκύει τους νέους γιατρούς, οι οποίοι κάνουν λόγο για χαμηλές απολαβές σε δύσκολες συνθήκες υπερεφημέρευσης, επιλέγοντας τελικά κάποια χώρα του εξωτερικού ή τον ιδιωτικό τομέα.

ygeiamou.gr

Διαβάστηκε 79 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News