Κυριακή, 21η Ιουλίου 2024  5:30 πμ
Δευτέρα, 15 Ιουλίου 2024 17:11

Ποιος ήταν ο Γαρύφαλλος που γράφτηκε σε ένα βράδυ και έκανε γνωστούς τους Πελόμα Μποκιού

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Ένα από τα μουσικά σχήματα που έχουν παίξει καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση της σκηνής των 70s στην Ελλάδα, είναι οι Πελόμα Μποκιού. Το περίεργο όνομά τους έκανε πολλούς να θεωρούν πως πρόκειται για ξένη μπάντα (μάλιστα γραφόταν και ως… Peloma Boqueu από αρκετούς) όμως τα πράγματα μόνο έτσι δεν ήταν.

Το όνομα προέκυψε από τη συλλαβές των επιθέτων των μελών του, ενώ με την κυκλοφορία του «Γαρύφαλλου» το 1970 κατάφεραν να «σπάσουν» τα μέχρι τότε δεδομένα με τον αγγλικό στίχο.

Οι Πελόμα Μποκιού δεν ήταν άλλοι από τους ΔεΠΕρη, ΛΟγοθέτη, ΜΑρινάκη, ΜΠΟνάτσο και ΚΙΟΥρκτσόγλου. Ο τελευταίος, ο κιθαρίστας της μπάντας, είναι και ο άνθρωπος που δημιούργησε μέσα σε ένα βράδυ το τραγούδι που έμελλε να κάνει γνωστό το συγκρότημα αλλά και να τραγουδιέται ακόμη και τώρα πέντε δεκαετίες μετά από την κυκλοφορία του.

Γαρύφαλλος: Πώς προέκυψε το τραγούδι

Ο ίδιος ο Γιάννης Κιουρκτσόγλου έχει αναφέρει σε συνεντεύξεις του πως το τραγούδι το έγραψε μέσα σε ένα βράδυ, σε λίγα λεπτά όταν του ζητήθηκε από τη δισκογραφική εταιρία να παρουσιάσει ένα κομμάτι, κι εκείνος παρότι είχε πει πως έχει αρκετά με ελληνικό στίχο, έπρεπε να δημιουργήσει ένα.

«Γράφτηκε σε πέντε λεπτά μέσα αυτό το τραγούδι. Γράφτηκε ως τραγούδι που θα το πετάξω στα σκουπίδια μετά, για να πάω να δικαιολογήσω ότι δήθεν είμαι συνθέτης» έχει αναφέρει σε συνέντευξη που παραχώρησε το 2011 στο rocking.gr. Εκεί εξιστορεί μάλιστα και την εμπειρία που είχε όταν το παρουσίασε και τις αντιδράσεις που μόνο θετικές δεν ήταν.

Φυσικά το τραγούδι στην πορεία βρήκε τον δρόμο του, η φωνή του Δαπέρη (και όχι του Μπονάτσου όπως πολλοί πιστεύουν) το έκανε ένα από τα κλασικά ελληνικά ροκ τραγούδια εκείνης της περιόδου.

Αξίζει δε να αναφερθεί πως πολλά χρόνια αργότερα διασκευάστηκε από τους Goin’ Through και τότε ήταν και η πρώτη φορά που το τραγούδησε ο αείμνηστος Βλάσσης Μπονάτσος.

Ποιος ήταν ο Γαρύφαλλος

Και μπορεί το τραγούδι στην αρχική του μορφή να ήταν δημιούργημα της στιγμής, ο πρωταγωνιστής του όμως ήταν ένα υπαρκτό πρόσωπο.

«Ο Γαρύφαλλος υπάρχει! Το όνομα μού ήρθε επειδή υπήρχε ένας κύριος Γαρύφαλλος στη γειτονιά μου, ο οποίος βέβαια καμία σχέση δεν είχε με το τραγούδι ο άνθρωπος. Ήταν τότε ένας πολύ ηλικιωμένος κύριος, ογδοντάρης, που ανεβοκατέβαινε στο Κολωνάκι, καλοντυμένος, πάντα κουστουμαρισμένος, με το παλτό του, τη ρεπούμπλικα κλπ., και είχε πάντα τις τσέπες γεμάτες με καραμέλες που τις έδινε στα παιδιά. Όλοι ξέρανε τον κύριο Γαρύφαλλο που μοιράζει καραμέλες. Ουδεμία σχέση με τον Γαρύφαλλο του τραγουδιού, αλλά εγώ εκείνη τη στιγμή έψαχνα ένα όνομα τετρασύλλαβο. Λέει «Γαρύφαλλε» το τραγούδι και όχι κάτι άλλο, γιατί το είχα πρόχειρο το όνομα, αφού ο κύριος Γαρύφαλλος περνούσε μπροστά από το σπίτι μου όλη τη μέρα. Ο στίχος βγήκε βιασμένα και πιεσμένα» έχει αποκαλύψει ο Γιάννης Κιουρκτσόγλου στην ίδια συνέντευξη στο rocking.gr.

Γαρύφαλλε: Οι στίχοι

Μαζεύεται πλήθος

χαρούμενες φάτσες

εκεί που ο Γαρύφαλος λέει

Τους λέει τα δικά του

και σαν τελειώσει

ο κόσμος γελάει ή κλαίει

Σχολείο βιβλία

αρχαία ιστορία

γι’ αυτόν είναι άγνωστες λέξεις

Δεν ξέρει να γράφει

και όμως θαυμάσια δίνει

στον κόσμο διαλέξεις

Γαρύφαλε, Γαρύφαλε

κανείς μας δεν ξέρει ποιος είσαι

Τα χρόνια περάσαν

τον είδανε όλοι

και ήταν πολύ ευτυχισμένος

Οι νέοι γεράσαν

και φύγαν οι γέροι

και φεύγει και αυτός ο καημένος

Μαζεύεται πλήθος

να τον χαιρετήσει

κανένας πια δε γελάει

Στα ουράνια ο Γαρύφαλος

βρίσκεται τώρα

και με τους αγγέλους μιλάει

Γαρύφαλε, Γαρύφαλε

κανείς μας δεν ξέρει ποιος είσαι

Πηγή:  reader.gr

Διαβάστηκε 152 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News