Σάββατο, 27η Ιουλίου 2024  11:45 πμ
Κυριακή, 14 Ιουλίου 2024 11:45

Συγκίνηση και ενθουσιασμός στο Σαλέντο της Κάτω Ιταλίας για τους Πατρινούς ποιητές.

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Με τον αδελφικό χαιρετισμό στην γκρεκάνικη γλώσσα, "imèsta adèrfia" (είμαστε αδέλφια), υποδέχθηκε χθες, Σάββατο, 13 Ιουλίου 2024, το κοινό του ελληνοφώνου Σαλέντο στην Κάτω Ιταλία, τους Πατρινούς ποιητές, Σπύρο Βρεττό & Γιάννη Ζαρκάδη.

Οι δύο ποιητές, με την απαγγελία των ποιημάτων τους στην Ελληνική Γλώσσα, συγκίνησαν τους ελληνοφώνους - γκρεκάνους Ιταλούς του Σαλέντο οι οποίοι κατέκλυσαν τον αύλειο χώρο του Κάστρου των Βαρώνων, De Gualtieriis, στο ελληνόφωνο χωριό, Castrignano dei Greci.

Τις ημέρες αυτές, στο Καστρινιάνο ντεϊ Γκρέτσι (το Καστράκι των Ελλήνων), πραγματοποιείται για 12η χρονιά το Φεστιβάλ ελληνικής και γκρεκάνικης κουλτούρας με τίτλο: "Ήχοι, χρώματα & λόγια του Σαλέντο, 2024", το οποίο διοργανώνει ο Ελληνοϊταλικός Σύλλογος του Castrignano dei Greci, "Nuova Koinè" σε συνεργασία με το αδελφοποιημένο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνοϊταλικής Φιλίας Μεσολογγίου, "Nea Koinè".

Θέμα του φετεινού Φεστιβάλ είναι η ελληνική και η γκρεκάνικη ποίηση στο σήμερα, υπό τον τίτλο: "Λόγια της θάλασσας που ενώνουν"

Φιλοξενούμενοι των διοργανωτών είναι οι Πατρινοί ποιητές, Σπύρος Βρεττός & Γιάννης Ζαρκάδης, ποιήματα των οποίων έχουν μεταφραστεί στην Ιταλική γλώσσα και τα οποία οι ίδιοι ανέγνωσαν οι ίδιοι οι ποιητές στην ελληνική ενώ στην Ιταλική ανέγνωσε η Ερμίνα Ταρατσά.

Ιδιαίτερα συγκινημένος κατά την προσλαλιά του ο Δήμαρχος του Castrignano dei Greci, Roberto Casaluci, αφού υποδέχθηκε τους Έλληνες ποιητές και ευχαρίστησε τους διοργανωτές, αναφέρθηκε στους ισχυρούς δεσμούς που ενώνουν τα ελληνόφωνα χωριά του Σαλέντο (Grecìa Salentina) με την Δυτική Ελλάδα, την Πάτρα και το Μεσολόγγι.

Αξίζει να αναφερθεί πως ο Δήμος Ι. Π. Μεσολογγίου είναι ο μοναδικός ελληνικός Δήμος με τον οποίον είναι αδελφοποιημένη η Ένωση Ελληνοφώνων Δήμων του Σαλέντο (Grecìa Salentina).

Σημαντική ακόμη αναφορά έκανε στους πρωτεργάτες της επίσημης επίσκεψης της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου στα ελληνόφωνα χωριά του Σαλέντο τον Απρίλιο του 2022: τον Πρόεδρο του Συλλόγου, ποιητή - εικαστικό,  prof. Fernando Pensa -καλλιτέχνης ο οποίος σχεδίασε την αναθεματική στήλη που εγκαινίασε η ΠτΔ στο Σαλέντο- και τον Μεσολογγίτη σκηνοθέτη, Λευτέρη Δακαλάκη, Πρόεδρο του Κέντρου Πολιτισμού Ελληνοϊταλικής Φιλίας Μεσολογγίου, "Nea Koinè".

Η βραδυά έκλεισε με συναυλία γκρεκάνικης μουσικής από το μουσικό σχήμα, "Ghetonìa", υπό την διεύθυνση του θρύλου της γκρεκάνικης μουσικής,  τραγουδοποιού, Roberto Licci.

Διαβάστηκε 143 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News