Σάββατο, 13η Ιουλίου 2024  4:09 μμ
Τρίτη, 09 Ιουλίου 2024 14:14

Πως αντιμετωπίζουμε το τσίμπημα από τσούχτρα ή μέδουσα

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Η ζέστη και ο καύσωνας φέρνουν μαζί τους και κύματα από μέδουσες και τσούχτρες στις ελληνικές θάλασσες

Η μέδουσα και η τσούχτρα αποτελούν μια μεγάλη ομάδα οργανισμών που υπάρχουν σε όλες τις θάλασσες και ζουν σε όλα τα βάθη.

Οι περισσότερες από τις μέδουσες που ζουν στις ελληνικές θάλασσές δεν είναι τσούχτρες. Τσούχτρες ονομάζουμε μόνο μερικά είδη μέδουσας. Όλες οι μέδουσες τσιμπούν, γιατί όλες έχουν κνιδοκύτταρα που εκκρίνουν τοξικές ουσίες. Μερικών όμως το τσίμπημα δεν είναι ενοχλητικό για τον άνθρωπο όπως συμβαίνει για παράδειγμα με τις μέδουσες γυαλιά. Oι μέδουσες που συναντάμε πιο συχνά στις ελληνικές θάλασσες είναι η Pelagia noctiluca, η Aurelia aurita, η Cotylorhiza tuberculata ή η Rhizostoma pulmo.

Σύμφωνα με τους SOS Γιατρούς, όταν σας τσιμπήσει τσούχτρα ή μέδουσα, θα εμφανίσετε τα εξής συμπτώματα:

 • Πόνος σαν κάψιμο, πολλές φορές έντονος, κοκκίνισμα του δέρματος και σε μερικές περιπτώσεις αποτύπωση στο δέρμα τμήματος της μέδουσας ή τσούχτρας που σας κέντρισε.
 • Ναυτία, εμετός, διάρροια.
 • Υπόταση.
 • Ταχυκαρδία.
 • Κεφαλαλγία, δύσπνοια.

Για να αντιμετωπίσετε την κατάσταση αρχικά μόνοι σας, ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες:

 • Απομακρύνετε τα τυχόν κολλημένα στο σώμα σας πλοκάμια της τσούχτρας (όχι με γυμνά χέρια).
 • Ξεπλύνετε την περιοχή του τσιμπήματος με άφθονο θαλασσινό νερό. Αν δεν υπάρχει καλύτερος και προσφορότερος τρόπος, γεμίστε τη χούφτα σας με άμμο και τρίψτε το σημείο του σώματος που είναι κολλημένα τα πλοκάμια της τσούχτρας.
 • Τοποθετείστε στο σημείο του τσιμπήματος πάγο ή κρύες κομπρέσες. Αυτό περιορίζει τα τοπικά φαινόμενα στο δέρμα.
 • Αλείψτε την πάσχουσα περιοχή με κορτιζονούχο κρέμα. Η κρέμα αυτή περιορίζει την τοπική φλεγμονώδη αντίδραση και ανακουφίζει γρήγορα από το τσούξιμο και την φαγούρα. Αν δεν υπάρχει τέτοια κρέμα χρησιμοποιείστε κομπρέσες με ξυδόνερο (1 μέρος ξύδι και 3 νερό).
 • Συμβουλευτείτε το ιατρό σας για να πάρετε κάποιο αντισταμινικό χάπι. Με το χάπι αντιμετωπίζονται συστηματικότερα τα συμπτώματα. Η ανάγκη για χάπια τέτοιου είδους είναι μεγαλύτερη όσο μεγαλύτερη είναι η έκταση του προσβληθέντος δέρματος.
 • Τέλος αν τα συμπτώματα αφού σας τσιμπήσει η τσούχτρα ή η μεδουσα είναι έντονα και ιδιαίτερα αν δεν υποχωρούν μετά την εφαρμογή των τοπικών μέτρων, ίσως απαιτηθεί η διενέργεια κάποιας ενέσεως κορτιζόνης.

Σε περίπτωση που κάποιος στην παραλία υποστεί από το τσίμπημα αναφυλακτικό σοκ, καλέστε αμέσως ιατρική βοήθεια.

Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

iatropedia.gr

Διαβάστηκε 115 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News