Σάββατο, 5η Οκτωμβρίου 2024  11:42 μμ
Κυριακή, 07 Ιουλίου 2024 22:08

«Γολγοθάς» η φοιτητική στέγη - Τι γίνεται στο Αγρίνιο

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Oι λιγοστοί φοιτητές όμως που θα έρθουν στο Αγρίνιο θα συναντήσουν από τα φθηνότερα ενοίκια ανά την Ελλάδα.

Αντίστροφα μέτρα ο χρόνος για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού, το οποίο θα «δείξει» στους περισσότερους φοιτητές σε ποια σχολή θα φοιτήσουν. Ανέκαθεν η επιλογή της σχολής φοίτησης για πολλούς φοιτητές «συνδέονταν» και με την πόλη για πολλούς και διάφορους λόγους, με ένα από αυτούς να είναι και το κόστος ζωής.

Ωστόσο τα τελευταία χρονιά τα ενοίκια για τη φοιτητική στέγη έχουν εκτοξευτεί, με αποτέλεσμα οι εποχές που έβρισκες εύκολα φοιτητικό σπίτι με 250 - 300 ευρώ να έχουν περάσει ανεπιστρεπτί και αυτό να ζορίζει ιδιαιτέρως τους Αγρινιώτες γονείς.

Αυτό συμβαίνει όχι μονό λόγω των πενιχρών συχνά εισοδημάτων, αλλά και της εκτίναξης στις τιμές των ενοικίων στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας τα τελευταία χρόνια.

Η φετινή χρονιά, αποτελεί τη δυσκολότερη χρονιά από το σύνολο των προηγούμενων 4-5ετών ιδιαίτερα στις περιοχές που καταγράφεται έντονη τουριστική δυναμική και αύξηση των εγγραφών ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Αν σε πολλές περιπτώσεις οι αγγελίες ενοικίασης για σπίτια στο κέντρο της Αθήνας είναι λες και απευθύνονται σε ενοικιαστές με μισθούς Ελβετίας, μεγάλες αυξήσεις και σε άλλες επαρχιακές πόλεις.

Για παράδειγμα στην Πάτρα με το τρίτο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας, ηαύξηση των ενοικίων άγγιξε το 55% για το χρονικό διάστημα 2017-2023.

Συγκεκριμένα στη περιοχή της Αγίας Σοφίας, το κόστος μίσθωσης κατοικίας έως 25τμ κυμαίνεται από 220€/μήνα, ενώ για κατοικία 30τμ-45τμ αγγίζει ακόμη και τα 570€/μήνα για κατοικία πλήρως ανακαινισμένη ή/και νεόδμητη, επιπλωμένη με το σύνολο των οικοσυσκευών. Ενώ στο κέντρο της πόλης, στα Ψηλά Αλώνια, οι τιμές είναι απλησίαστες μίσθωσης, με το κόστος μίσθωσης κατοικίας έως 25τμ κυμαίνεται από 270€/μήνα, για κατοικία από 30τμ έως 45τμ αγγίζει ακόμη και τα 600€/μήνα και για κατοικία 50τμ-60τμ ακόμη και τα 650€/μήνα.

Στο αντίποδα, όσοι φοιτητές έρθουν στο Αγρίνιο για να ζήσουν και να φοιτήσουν είναι τυχεροί στο θέμα του ενοικίου, διότι το Αγρίνιο είναι μάλλον η φθηνότερη πόλη στην Ελλάδα στα ενοίκια!

Ο Αγρινιώτης μεσίτης Στράτος Καλύβας μιλώντας στη «Σ» για το ζήτημα της φοιτητικής στέγης σημείωσε:

«Τα ενοίκια έχουν ξεφύγει πανελλαδικά. Στις περιοχές που είναι τουριστικές ή έχουν airbnb λειτουργεί ακόμη πιο πιεστικά η αγορά, με αποτέλεσμα τα ενοίκια για τους φοιτητές που αναζητούν κατά κανόνα μικρά διαμερίσματα να είναι πολύ ακριβότερα. Είναι ο νόμος της προφοράς και της ζήτησης.

Στην Αθήνα να λάβουμε υπόψη ότι από το 2026 θα είναι εντελώς διαφορετικά τα πράγματα, καθώς τότε θα λειτουργήσουν και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Αντί να κάνουμε αποκέντρωση, κάνουμε το αντίθετο και αυτό δεν βοηθά τα ενοίκια και όσους αναζητούν σπίτι. Δεν βοηθά, διότι θα δούμε ότι τα ενοίκια θα αυξηθούν περισσότερο, με αποτέλεσμα φοιτητές και εκπαιδευτικοί, που ανέκαθεν τέτοιο περίπου καιρό αναζητούν σπίτι, να δυσκολευτούν περισσότερο και να κληθούν να βάλουν βαθύτερα το χέρι στην τσέπη.

Για τη συνεχή αυξητική πορεία των ενοικίων να τονίσουμε πως δεν ευθύνονται μόνο οι ιδιοκτήτες, αλλά έχει βάλει το χέρι της και η Κυβέρνηση με τις συνεχείς αυξήσεις σε όλους τους τομείς, με αποτέλεσμα αυτός που διαθέτει ένα διαμέρισμα προς ενοικίαση να προσεγγίζει το ζήτημα επιχειρηματικά και να ζητά παραπάνω χρήματα για να καλύψει όλες τις υπόλοιπες αυξήσεις που έχει υποστεί και ο ίδιος.

Το ενοίκιο λειτουργεί όπως ακριβώς και οι υπόλοιποι τομείς, ανέβηκαν τα οικοδομικά υλικά, αυξήθηκαν τα έξοδα στο σούπερ μάρκετ, έτσι συνεπώς ανέβηκε και το ενοίκιο.

Στην περιοχή μας όταν ένα διαμέρισμα είχε 1.200 ευρώ το μέτρο, η γκαρσονιέρα ενοικιάζονταν 220 ευρώ, τώρα που το μέτρο κοστίζει 2.000 ευρώ είναι λογικό η γκαρσονιέρα να ενοικιάζεται 320 ευρώ. Για τα μεγαλύτερα διαμερίσματα πρέπει να πούμε πως δεν υπάρχει σπίτι των 80τμ ή 90τμ κάτω από 400 ευρώ.

Οι περισσότεροι φοιτητές από το Αγρίνιο που αναζητούν σπίτια σε άλλες πόλεις της Ελλάδας αναζητούν κατά κανόνα γκαρσονιέρες. Ωστόσο, όπως άλλες χρονιές έτσι και φέτος έχει εμφανιστεί και πάλι το φαινόμενο της συγκατοίκησης, με σκοπό να μοιραστούν τα έξοδα οι οικογένειες των φοιτητών.

Μια γκαρσονιέρα στην καλύτερη περίπτωση κοστίζει σε κάποια πόλη, εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων, 300 ευρώ, ενώ ένα δυάρι κοστίζει 350 ευρώ. Επιλέγοντας το δυάρι μειώνεται το κόστος και η διαβίωση γίνεται λίγο πιο άνετη.

Οι γονείς δεν μπορούν εύκολα να επωμιστούν το κόστος, αλλά αναγκαστικά το επωμίζονται με ό,τι αυτό συνεπάγεται, κόβουν προσωπικά έξοδα, μετατρέπουν σε δόσεις όλες τους τις υποχρεώσεις, καθώς τα παιδιά τους είναι η πρώτη προτεραιότητα.

Στο πλαίσιο αυτό συχνά οι Αγρινιώτες γονείς ζητούν μικρά γενικώς σπίτια για τα παιδιά τους που θα ζήσουν ως φοιτητές σε άλλες πόλεις, δίνοντας και πλαφόν στην τιμή του ενοικίου στο πλαίσιο της αναζήτησης, τιμή όμως που δυστυχώς δεν υφίσταται.

Συγκεκριμένα ζητούν χαμηλότερες τιμές από αυτές που υπάρχουν, με αποτέλεσμα όταν μαθαίνουν ποιες είναι οι τιμές που ισχύουν σε άλλε πόλεις της Ελλάδας και κυρίως σε πόλεις με πολλούς φοιτητές να βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο, αναζητώντας όμως λύσεις για να μπορέσει να πάει και να σπουδάσει το παιδί τους.

Ως προς τα ακριβότερα ενοίκια η Αθήνα προηγείται μακράν, ακολουθεί η Θεσσαλονίκη, η Κρήτη που είναι παράλληλα και τουριστικός προορισμός καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου, ακολουθεί έπειτα η Πάτρα με μια σημαντική διαφορά ως προς τις τιμές στα ενοίκια, σε μικρό ωστόσο βαθμό.

Πολλοί μάλιστα φοιτητές, αλλά και εκπαιδευτικοί, από την περιοχή μας που ενδιαφέρονται να βρουν σπίτι στην Κρήτη ή σε άλλα νησιά που έχουν και Πανεπιστήμιο εκτός από τον τουρισμό, αντιμετωπίζουν και άλλο πρόβλημα.

Αντιμετωπίζουν το πρόβλημα ότι λόγω τουριστικής σεζόν οι ιδιοκτήτες ζητούν τα σπίτια λίγο μετά το Πάσχα, ώστε να τα εκμεταλλευτούν για την τουριστική περίοδο, ενώ το μεγαλύτερο ακόμη πρόβλημα που υπάρχει είναι ότι σ’ αυτές τις περιοχές δεν διατίθενται πολλά σπίτια προς ενοικίαση σε φοιτητές και εκπαιδευτικούς».

Το Αγρίνιο η φθηνότερη πόλη στην Ελλάδα σε ενοίκια

Ο κ. Καλύβας αναφερόμενος και σε όσους φοιτητές, λιγοστούς, έρθουν στο Αγρίνιο για να σπουδάσουν και αναζητήσουν σπίτι προς ενοικίαση σημείωσε «τα ενοίκια στο Αγρίνιο πρέπει να πούμε ότι ακολουθούμε τη γενική τάση με γοργά βήματα σχετικά με την αύξηση των ενοικίων.

Παρατηρούμε μικρά διαμερίσματα των 40τμ και των 45τμ να διατίθενται από 280 ευρώ στην καλύτερη περίπτωση, αν και ο κανόνας είναι τα 300 ευρώ, ενώ πολλές φορές αγγίζουν και τα 320 ευρώ. Ωστόσο, να επισημάνουμε πως το Αγρίνιο διαθέτει τα φθηνότερα ενοίκια ανά την Ελλάδα για την ενοικίαση κατοικίας και αυτό είναι σημαντικό».

Κωνσταντίνος Χονδρός - Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 298 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.