Κυριακή, 29η Σεπτεμβρίου 2024  12:55 πμ
Τετάρτη, 26 Ιουνίου 2024 21:58

Επαρκής φοίτηση για το επίδομα παιδιού - Πως οι απουσίες των μαθητών φρενάρουν τη χορήγησή του

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Επαρκής φοίτηση για το επίδομα παιδιού. Πως οι απουσίες των μαθητών φρενάρουν τη χορήγησή του. Τι αναφέρει στη «Σ» ο Πρόεδρος της Β ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας Βαγγέλης Τσούκας: Θετικό το μέτρο, αλλά χρειάζονται ουσιαστικές πολιτικές ένταξης

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Τα πάνω κάτω έρχονται με τις αλλαγές στο επίδομα παιδιού! Ο ΟΠΕΚΑ (Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης) θα προχωρήσει στο επόμενο διάστημα στον έλεγχο των απουσιών του εκάστοτε μαθητή που η οικογένειά του λαμβάνει το επίδομα παιδιού και αν διαπιστώσει ότι δεν εκπληρώνεται η φοίτηση του μαθητή στο σχολικό έτος λόγω αδικαιολόγητου αριθμού απουσιών, τότε το επίδομα θα διακόπτεται!

Μάλιστα, οι έλεγχοι αυτοί θα αφορούν και το σχολικό έτος που μόλις ολοκληρώθηκε, με αποτέλεσμα αν ο μαθητής έχει μεγάλο αριθμό απουσιών το επίδομα από 01/07/2024 μέχρι και 31/12/2024 θα διακοπεί και δεν θα επαναχορηγείται έστω και αν το τέκνο εγγραφεί στο νέο σχολικό έτος 2024-2025!

Με το τέλος της εκάστοτε σχολικής χρονιάς θα γίνεται ο επανέλεγχος για την καταβολή των συγκεκριμένων επιδομάτων, ανάλογα με το αν το παιδί έχει περάσει την τάξη ή έχει μείνει από απουσίες, αλλά και για ποιο λόγο.

Προκειμένου να διασταυρωθεί ηλεκτρονικά η φοίτηση των ανήλικων παιδιών στην υποχρεωτική εκπαίδευση, θα πρέπει στην καρτέλα με τα προσωπικά στοιχεία του μαθητή και ειδικότερα στο πεδίο «Στοιχεία Φοίτησης Τέκνου», να είναι καταχωρημένα τα στοιχεία της σχολικής μονάδας, της τάξη, όπως επίσης και ο αριθμός μητρώου του μαθητή, αν το τέκνο βρίσκεται στην υποχρεωτική εκπαίδευση. Επίσης, θα πρέπει να είναι καταχωρημένο και το έτος ολοκλήρωσης της φοίτησης στην υποχρεωτική εκπαίδευση (Γυμνάσιο), αν το παιδί έχει ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση.

Ο Πρόεδρος της Β ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας Βαγγέλης Τσούκας μιλώντας για το θέμα στη «Σ» ανέφερε:

Ο Βαγγέλης Τσούκας

«το μέτρο αυτό έχει ήδη ψηφιστεί και αφορά τα παιδιά από ηλικίες 4 έως και 16 ετών, από το Νηπιαγωγείο μέχρι και το Γυμνάσιο δηλαδή. Η επιδίωξη του Υπουργείου μέσα από το μέτρο αυτό είναι το παιδί να εγγραφεί στην υποχρεωτική εκπαίδευση, όπως επίσης να έχει ολοκληρωμένη φοίτηση, χωρίς να χρειάζεται να επαναλάβει την τάξη μένοντας από απουσίες.

Ο νόμος αυτός είναι προς την σωστή κατεύθυνση, διότι, είτε αδύναμες κοινωνικά ομάδες, είτε Ρομά, είτε και μειονοτικές ομάδες, είχαν δυσκολία στην πρόσβαση των παιδιών τους στο σχολείο. Τώρα όμως θα αναγκαστούν, λόγω του κινδύνου απώλειας των επιδόματος παιδιού, να οδηγούν στην κανονική φοίτηση τα παιδιά τους στο σχολείο. Αυτό είναι σημαντικό ακόμη και για την αλλαγή σταδιακά της νοοτροπίας απέναντι στο σχολείο.

Τις απουσίες ο εκάστοτε εκπαιδευτικός είναι υποχρεωμένος να τις περνάει κανονικά και τα δικαιολογητικά των απουσιών μπορούμε να τα δεχτούμε μέσα στον μήνα της απουσίας του μαθητή.

Πρέπει τα δικαιολογητικά για τις απουσίες να προέρχονται από επίσημη πηγή, αλλά να επισημάνουμε όμως ότι στα σχολεία δεχόμαστε και δικαιολογητικά για απουσίες και μήνες μετά από τότε που έγιναν οι απουσίες αυτές και για να γι’ αυτό θα πρέπει να υπάρξει ειδική οδηγία από το Υπουργείο.

Το μέτρο αυτό σίγουρα, όπως προανέφερα, είναι προς την θετική κατεύθυνση, αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό.

Το ζήτημα είναι αν πραγματικά μπορούν να εφαρμοστούν ουσιαστικές πολιτικές ένταξης. Δεν φταίει η Πολιτεία, αλλά το μόνο σίγουρο είναι πως υπάρχει μεγάλη δυσκολία να ενταχθούν στο σχολικό περιβάλλον πολλά από τα παιδιά που ανήκουν σε διάφορες κοινωνικές ομάδες που προαναφέραμε.

Υπάρχουν φαινόμενα παραβατικότητας, όπως επίσης δεν έχουν ξεπεραστεί στοιχειώδη πράγματα, ώστε η ένταξη να είναι σωστή.

Για να το διευκρινίσω. Υπάρχουν περιπτώσεις παιδιών που η ένταξή τους στη σχολική μονάδα ήταν ευκολότερη διαδικασία σε σχέση με την ένταξη παιδιών από την ίδια κοινωνική ομάδα. Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι στον αστικό ιστό υπάρχουν προϋποθέσεις ώστε ένας μαθητής να διαθέτει περισσότερα στοιχεία παραβατικότητας και μη ενσωμάτωσής του στο σχολικό περιβάλλον».

Κωνσταντίνος Χονδρός - Εφημερίδα "Συνείδηση"

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 153 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News