Παρασκευή, 27η Σεπτεμβρίου 2024  11:05 μμ
Τρίτη, 18 Ιουνίου 2024 20:08

Πανελλαδικές 2024 - Αιτωλοακαρνανία: Μεγάλη αύξηση των γραπτών κάτω από τη βάση

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Πανελλαδικές 2024: Μεγάλη αύξηση των γραπτών κάτω από τη βάση όπως αναφέρει η εφημερίδα "Συνείδηση", σύμφωνα με την οποία τα πολλά γραπτά φέρνει και μείωση των μείωση των βάσεων. Αντίστοιχη η εικόνα και στην Αιτωλοακαρνανία

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Η Δευτέρα 17/06/24 ήταν η ημέρα που οι μαθητές των ΕΠΑΛ εξετάζονταν για τελευταία φορά στις πανελλαδικές, ενώ παράλληλα ήταν και ημέρα έναρξης των εξετάσεων για τα ειδικά μαθήματα!

Παράλληλα όμως οι μαθητές των ΓΕΛ που συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις είναι πλέον σε θέση να αντιληφθούν πως έγραψαν και να αναμένουν τα ανάλογα αποτελέσματα. Όμως οι εκτιμήσεις που υπάρχουν έχουν αρνητικό πρόσημο, διότι κατά γενική ομολογία οι πανελλαδικές του 2024 ήταν δυσκολότερες από τις περσινές και τις προπέρσινες.

Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι μεγάλο ποσοστό μαθητών, υποψηφίων για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, θα είναι κάτω από την βάση φέτος τόσο στη φυσική, όσο και στα μαθηματικά, αν και συχνά συμβαίνει όταν υπάρχουν «κλάματα» από τα παιδιά τον Ιούνιο να έχουμε γέλια τον Αύγουστο. Και αυτό γιατί αναμένεται σημαντική πτώση των βάσεων.

Ο Γιώργος Τσιρώνης

Ο Πρόεδρος των ιδιοκτητών φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας Γιώργος Τσιρώνης μιλώντας στη «Σ» επισήμανε: «τα δυσκολότερα θέματα στην θετική κατεύθυνση ήταν στο μάθημα της φυσικής και των μαθηματικών. Στη θεωρητική το δυσκολότερο μάθημα κρίθηκε ότι ήταν η ιστορία, ενώ στην κατεύθυνση των οικονομικών τα εξεταζόμενα ήταν δυσκολότερα από αυτά των προηγούμενων ετών. Γενικώς ήταν δυσκολότερες οι εξετάσεις σε σχέση τόσο με την περσινή, όσο και από την προπέρσινη χρονιά.

Η δυσκολία των θεμάτων θα φέρει και πτώση των βάσεων. Περιμένουμε δηλαδή χαμηλές επιδώσεις και ειδικότερα στα μαθηματικά και τη φυσικά. Εκτιμούμαι ότι στα μαθηματικά θα είναι μεγάλο ποσοστό κάτω από την βάση, ίσως και το ποσοστό αυτό να πλησιάζει ή και να αγγίζει το 80% των μαθητών. Εκεί περίπου θα κυμανθεί και η φυσική, στο 70% δηλαδή να είναι κάτω από τη βάση.

Στην Αιτωλοακαρνανία οι μαθητές θα κινηθούν, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η αίσθηση που υπάρχει αυτή τη στιγμή σε πανελλαδικό επίπεδο. Η πληθώρα των μαθητών στο μάθημα της φυσικής θα κινηθεί δηλαδή κάτω από την βάση, όπως και στα μαθηματικά.

Έχουν υπάρξει κι άλλες χρονιές με τόσο χαμηλές αποδώσεις, αλλά είχε χρόνια να συμβεί. Χρονιές όπως το 2012 ή το 2015 υπήρχαν θέματα ανάλογης δυσκολίας. Ειδικά στο μάθημα της φυσικής έχει ξεκινήσει συζήτηση και έχουν υπάρξει καταγγελίες από την Ένωση Φυσικών Ελλάδας για λανθασμένες διατυπώσεις, αλλά και για τα θέματα σε συνάρτηση με το χρόνο. Οι φετινές εξετάσεις ήταν σίγουρα εξετάσεις με παρατράγουδα, αλλά τα παιδιά που θα έχουν χαμηλότερη επίδοση από άλλες χρονιές δεν πρέπει να το βάζουν κάτω, ότι βαθμούς και αν δουν, γιατί συμβαίνει αρκετές φορές όταν βλέπουμε κλάματα από τα παιδιά τον Ιούνιο έχουμε γέλια τον Αύγουστο. Αυτό συμβαίνει γιατί συμπαρασύρονται οι βάσεις προς κάτω. Παίζει όμως ρόλο και αυτός ο παράγοντας, αλλά και το τι έχουν κάνει και οι υπόλοιποι ανταγωνιστές τους που έδιναν εξετάσεις.

Οι βαθμοί εκτιμούμε ότι θα βγουν στο τέλος Ιουνίου, θα πρέπει έπειτα να περάσει μια εβδομάδα περίπου μέχρι το Υπουργείο Παιδείας να ανακοινώσει της ΕΒΕ (Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής) και μεταξύ 7 και 10 Ιουλίου θα ανοίξει η διαδικασία κατάθεσης του μηχανογραφικού. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή αρχές Αυγούστου ανακοινώνονται και οι βάσεις. Πέρυσι ανακοινώθηκαν 5 Αυγούστου και ήταν η γρηγορότερη ημερομηνία που ανακοινωθήκαν ποτέ.

Οι βαθμοί των μαθητών ανακοινώνονται και στα σχολεία, αλλά και στους μαθητές με προσωπικό μήνυμα στο κινητό ή με μέιλ, εξαρτάται τι έχουν δηλώσει. Από την στιγμή που ένας υποψήφιος περάσει την ΕΒΕ στο ειδικό μάθημα τότε παίρνει ως «μπόνους» κάποιες επιπλέον σχολές, ανάλογα και το ειδικό μάθημα που θα επιλέξει.

Οι πανελλαδικές είναι μια ψυχοφθόρα διαδικασία για τους μαθητές και τις οικογένειες και ίσως για τους μαθητές είναι η πρώτη φορά στη ζωή τους που βιώνουν τον ανταγωνισμό και τον συναγωνισμό. Δεν πρέπει όμως να ξεχνούν ότι ένα όνειρο αν το πιστεύεις και το κυνηγάς ακόμη και με την πρώτη να μην το πετύχεις, στο τέλος θα το πετύχεις. Να μην σταματούν να κυνηγούν τα όνειρά τους».

Κωνσταντίνος Χονδρός - Εφημερίδα "Συνείδηση"

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 275 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News