Κυριακή, 21η Ιουλίου 2024  9:31 πμ
Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2024 12:24

Ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα: Ποιες αλλαγές θα δουν οι αυτοαπασχολούμενοι το 2025

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Kεντρικός στόχος του ΥΠΕΘΟ είναι η συνεχής μείωση του ποσοστού των αυτοαπασχολούμενων που θα καταλήγουν να φορολογούνται με βάση το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα.

Τα μέχρι τώρα στοιχεία έχουν δείξει ότι το ποσοστό αυτό διαμορφώνεται κοντά στο 50% και ο στόχος είναι με την πάροδο του χρόνου, να γίνεται ολοένα και μικρότερο.

Πώς εκτιμάται ότι θα συμβεί αυτό; Καταρχήν με τη συνέχιση της ανάπτυξης που θα φέρει υψηλότερα εισοδήματα και κατά δεύτερον με την επέκταση των ηλεκτρονικών βιβλίων που ουσιαστικά θα βάζουν υψηλότερα τον πήχη για εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες από αυτόν που ορίζουν τα τεκμαρτά εισοδήματα.

Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 75.166 δηλώσεις αυτοαπασχολούμενων και από αυτές προκύπτει ότι το 51% (περίπου 37943 φορολογούνται με βάση το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα ενώ οι υπόλοιποι με βάση τα βιβλία τους (δηλαδή τη διαφορά εσόδων – εξόδων). Αν και είναι ακόμη νωρίς για την εξαγωγή τελικών συμπερασμάτων δεδομένου ότι υπάρχει ακόμη δρόμος μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, εκτιμάται ότι το ποσοστό δεν θα μεταβληθεί σημαντικά.

Φέτος δεν αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές καθώς η διαδικασία εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων είναι σε εξέλιξη.

Τι αναμένεται για το 2025
1. Να αποδώσουν περισσότερο τα ηλεκτρονικά βιβλία. Τα αυτόματα συμπληρωμένα στοιχεία θα βάζουν για χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους «όρια» τα οποία θα είναι υψηλότερα από τα τεκμαρτά. Και επειδή τα ηλεκτρονικά τιμολόγια στηρίζονται σε πραγματικά δεδομένα συναλλαγών, δεν θα υπάρχει και το επιχείρημα ότι οι φορολογούμενοι επιβαρύνονται για εισόδημα που ενδεχομένως δεν υπάρχει.

2. Να μειωθεί περαιτέρω η επιβάρυνση λόγω της πλήρους κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος. Το μέτρο έχει ήδη συμπεριληφθεί στον σχεδιασμό για το επόμενο φορολογικό έτος και θα εξασφαλίσει μείωση φόρου κατά 300 ευρώ για όλους, είτε φορολογούνται με βάση τα τεκμήρια είτε όχι.

3. Να υπάρξει μια αύξηση στο «τεκμαρτό εισόδημα» λόγω της αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού.

Ενδεχομένως αυτό να προκαλέσει προβλήματα για μικρούς επαγγελματίες διαφόρων ειδικοτήτων σε περιοχές. Σε αυτό το πεδίο μπορεί να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση. Να εξεταστούν δηλαδή τα ευρήματα από τις φετινές φορολογικές δηλώσεις, να εντοπιστούν σημεία αδικίας και να διορθωθούν.

www.newmoney.gr

Διαβάστηκε 150 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News

Στην ίδια κατηγορία