Πέμπτη, 24η Οκτωμβρίου 2024  2:21 πμ
Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2024 14:51

Η ακριβής θέση της εκτέλεσης των 120 στο Αγρίνιο. Είναι στο σημερινό μνημείο;

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Του Λίνου Υφαντή,

Το πιο τραγικό γεγονός στην ιστορία της πόλης του Αγρινίου έλαβε χώρα τη Μεγάλη Παρασκευή του 1944, όταν 120 πατριώτες εκτελέστηκαν από τις ναζιστικές δυνάμεις κατοχής και τους ντόπιους συνεργάτης τους στην περιοχή της Αγίας Τριάδας στο τότε καπνοχώραφο του Σούλου”. Πλησίον του σημείου της εκτέλεσης στην περιοχή της Αγίας Τριάδας υπάρχει μνημείο. Είναι όμως η θέση του μνημείου ο ακριβής τόπος εκτέλεσης;

Μάρτυρας μοναδικός είναι η φωτογραφία του Ξυθάλη τον Φλεβάρη του 1945, όταν απόσπασμα του ΕΛΑΣ αποδίδει φόρο τιμής στους εκτελεσθέντες μπροστά από έναν ξύλινο σταυρό. Διακρίνεται ο τρούλος της Αγίας Τριάδας . Αν εστιάσουμε στην ίδια απόσταση, η εκκλησία φαίνεται στο ίδιο μέγεθος σε απόσταση 20 μέτρα από το χώρο που βρίσκεται το σημερινό μνημείο. Αν λάβουμε υπόψιν την οπτική γωνία του τρούλου, το σημείο εκτέλεσης φαίνεται να είναι μεταξύ του πρώην Φαφούτειου Οικοτροφείου, όπου σήμερα στεγάζεται η σχολή Ιεροψαλτών και της όπισθεν οικίας.

Σε κάθε περίπτωση λόγω της σημερινής δόμησης του χώρου δεν μπορεί να επαληθευτεί η ακριβή γωνία της φωτογραφίας του 1945, η οποία είναι το μοναδικό ντοκουμέντο που αποτυπώνει πλήρως το χώρο της εκτέλεσης. Η μεταφορά των λειψάνων των θυμάτων έγινε το 1948 στο νεκροταφείο Αγρινίου σε τελετή όπου παρευρέθηκε ο τότε βασιλιάς Παύλος. Το 1981 αρκετά από τα λείψανα των εκτελεσθέντων που κατάγονταν από την Κρυοπηγή Πρεβέζης μεταφέρθηκαν στην ιδιαίτερη πατρίδα τους.


 

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 289 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2024 14:54
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.