Κυριακή, 23η Ιουνίου 2024  2:04 πμ
 
wm small
Κυριακή, 09 Ιουνίου 2024 15:06

Φωτοβολταϊκοί σταθμοί: Απαιτείται πλέον φύτευση - Λίνος Μπλέτσας: Η απόφαση έχει αξία περιβαλλοντική

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Υπογράφτηκε η υπουργική απόφαση για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς

Μια απόφαση που αναμενόταν για μεγάλο χρονικό διάστημα υπογράφτηκε σχετικά με τις απαιτήσεις φύτευσης σε φωτοβολταϊκούς σταθμούς αλλάζοντας εντελώς τον τρόπο που θα προσεγγίζουν οι συγκεκριμένες επενδύσεις, όπου εγκαθίστανται, ταυτόχρονα αλλάζοντας και το πώς αντιμετωπίζονται από τις τοπικές κοινωνίες και τις συλλογικότητες.

Πρόκειται, όμως, μόνο για μια αλλαγή ως προς την εικόνα των συγκεκριμένων ΑΠΕ; Η αναφορά είναι για την απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, σύμφωνα με την οποία καθορίζονται οι παράμετροι της υποχρεωτικής φύτευσης στις περιμετρικές ζώνες ή και στο εσωτερικό των φωτοβολταϊκών σταθμών.

Μεταξύ των παραμέτρων έχει δοθεί μεγάλη σημασία στα χαρακτηριστικά των φυτών, όπως το είδος και το ύψος τους, ενώ δίδονται συγκεκριμένες προδιαγραφές για τις αποστάσεις από τα στοιχεία της εγκατάστασης, την διαδικασία έγκρισης και ελέγχου, με αυτοψία και οι κυρώσεις σε περίπτωση μη τήρησης της υποχρέωσης φύτευσης.

Στην απόφαση προβλέπεται πως το ελάχιστο πλάτος αυτών των ζωνών φύτευσης είναι 10μ. για τα έργα μεγάλου μεγέθους, 8μ. για τα μεσαίου μεγέθους και 5μ. για τα μικρά έργα. Εάν το έργο καταλαμβάνει πάνω από 70 στρέμματα, απαιτείται εσωτερική φύτευση του 5% της έκτασής του, επιπροσθέτως της περιμετρικής.

Τα ελάχιστα ύψη δέντρων και θάμνων καθορίζονται στα 10μ. για μεγάλα και μεσαία έργα, περιλαμβάνοντας μεταξύ άλλων, είδη όπως η αμυγδαλιά, η ελιά, η δαμασκηνιά, η χαρουπιά κ.ά., ενώ στα μικρά έργα το ελάχιστο ύψος είναι 8μ. Πρέπει να γίνει, μάλιστα, σαφές ότι φορέας του έργου αναλαμβάνει την εγκατάσταση της βλάστησης και τη συντήρησή της για όλη τη διάρκεια του έργου, πράγμα πολύ σημαντικό, το οποίο ασφαλώς χρήζει εποπτείας και συστηματικού ελέγχου.

Το βασικό εργαλείο εξειδίκευσης του τρόπου φύτευσης για κάθε έργο είναι η λεγόμενη φυτοτεχνική μελέτη, η οποία εντάσσεται στον φάκελο της περιβαλλοντικής αδειοδότησης και χωρίς την οποία δεν μπορείς να «φυτέψεις» ένα φωτοβολταϊκό σε μια πλαγιά έχοντας απλά αποψιλώσει τον τόπο τριγύρω.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, σε δηλώσεις που έκανε μετά την έκδοση της απόφασης, τόνισε ότι με τις ρυθμίσεις αυτή της Υ.Α. «βελτιώνεται η ένταξη των φωτοβολταϊκών σταθμών στο περιβάλλον και η διάθεση αποδοχής τους από τις τοπικές κοινωνίες».


Λίνος Μπλέτσας: Σημαντική η βελτίωση στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα των φωτοβολταϊκών

Σχετικά με την σημασία της συγκεκριμένης υπουργικής απόφασης, μίλησε στη «Συνείδηση» ο Αντιπεριφερειάρχης Βιώσιμης Ανάπτυξης, Ενέργειας, Χωροταξίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Ελλάδας κ. Λίνος Μπλέτσας, εξηγώντας ότι δεν πρόκειται μόνο για την προφανή αισθητική αναβάθμιση που ούτως ή άλλως κάνει την εκάστοτε τέτοια επένδυση ευκολότερα αποδεκτή.

«Είναι σαφές ότι έχει σημασία να μην είναι μια ολόκληρη κοιλάδα από αντανακλάσεις του ηλίου κοντά σε κάποια κατοικημένη περιοχή και αυτή η παρέμβαση θα βοηθήσει σε αυτό. Όμως η φύτευση-και μάλιστα σε ζώνες, αριθμό και ύψος δέντρων που προβλέπονται- βοηθά και στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα που αφήνει η συγκεκριμένη ΑΠΕ ή επένδυση, αν προτιμάτε.

Κι αυτό γιατί το έδαφος κάτω από τα πάνελ συχνά διαβρώνεται και χάνει τα συστατικά του λόγω του ότι δεν δέχεται τον ήλιο που θα έπρεπε λόγω της αντανάκλασης. Φυτεύοντας όμως, με συγκεκριμένη μελέτη, ανάμεσα στα πάνελ, επιτρέπεις στην γη να αναζωογονείται και να διατηρηθεί αργότερα για άλλη χρήση, αν πάψει να φιλοξενεί φωτοβολταϊκά.

Ταυτόχρονα, το μικροκλίμα επηρεάζεται θετικά από τα δέντρα και τα φυτά, οι θερμοκρασίες κρατιούνται σε σωστά επίπεδα, το αποτύπωμα στο περιβάλλον μειώνεται σημαντικά», εξηγεί ο κ. Μπλέτσας.

Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη τα είδη των δέντρων που υποδεικνύονται, όπως και τα ύψη τους, είναι εξαιρετικά χρήσιμα και συμβατά με την ελληνική χλωρίδα.

Γιάννης Συμψηρής - Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 161 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News