Κυριακή, 23η Ιουνίου 2024  6:55 μμ
 
wm small
Δευτέρα, 03 Ιουνίου 2024 18:31

Γιατί η μαύρη σοκολάτα ονομάζεται «υγείας»

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Από την πρώτη στιγμή που ανακαλύπτουμε τη σοκολάτα, στα σοκολατένια αυγά του Πάσχα, σε εκείνη την «αμαρτωλή» σοκολατίνα που μας περιμένει στο ψυγείο μετά την μελέτη Γλώσσας και Μαθηματικών για τα αυριανά διαγωνίσματα, μέχρι την καθημερινή ρουτίνα της ενηλικίωσης, μαθαίνουμε σημαντικές αλήθειες, όπως ότι η μαύρη σοκολάτα λέγεται υγείας, και εκείνη με το πιο καφετί χρώμα, λέγεται γάλακτος.

Η μαύρη σοκολάτα έχει εγκλωβιστεί σήμερα στον άχαρο ρόλο του να αποτελεί υλικό για την πραγμάτωση συνταγών, για βίγκαν γλυκά, χωρίς πολλή ζάχαρη, για να αποτελεί συνένοχο μας στο να τρώμε και πάλι γλυκά, αλλά αυτή τη φορά με ένα τρόπο πιο απενοχοποιημένο. Αλλά το ερώτημα παραμένει. Γιατί η μαύρη σοκολάτα λέγεται υγείας;

Σε δημοσίευμά εφημερίδας του 1934, βρίσκουμε μια κάποια εξήγηση.

gala sokolata.png
The Manchurian X/Twitter

«Τι είναι υγεία; Υγεία είναι η σοκολάτα» έλεγε ο Μπριγιά Σαβαρέν, Γάλλος δικηγόρος, στοχαστής, πολιτικός, συγγραφέας του περίφημου οκτάτομου βιβλίου περί γαστρονομίας «Η φυσιολογία της γεύσης» (Physiologie du Goût).

Δεν είναι τροφή πολυτελείας, αλλά «πλήρης τροφή, ικανή να αντικαταστήσει πολλές άλλες, οι οποίες θεωρούνται εκ των θρεπτικότερων».

Ο Μέγας Ναπολέοντας θρυλείται πως ήταν ο πρώτος ινφλουένσερ στην ιστορία της μαύρης σοκολάτας. Κάθε πρωί, αντί για καφέ, απολάμβανε μαύρη σοκολάτα. Δεν είμαστε σε θέση να συμπεράνουμε αν αυτή η συνήθεια του Ναπολέοντα ευθύνεται για το περίφημο Βατερλό, αλλά τουλάχιστον έως τότε, ήταν πάντα σε φόρμα, και έχαιρε άκρας υγείας. (#διπλής)

Γιάννης Δημητρέλλος reader.gr

Διαβάστηκε 132 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News