Σάββατο, 5η Οκτωμβρίου 2024  12:08 μμ
Παρασκευή, 31 Μαϊος 2024 00:02

Στο… περίμενε ο Δήμος Αγρινίου για το δίκτυο μονοπατιών στο Παναιτωλικό Όρος

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Εκκρεμεί από το ΥΠΕΝ η αξιολόγηση, στο… περίμενε ο Δήμος όπως αναφέρει η εφημερίδα "Συνείδηση", σύμφωνα με την οποία εδώ και ένα χρόνο ο Δήμος Αγρινίου περιμένει την έγκριση του φακέλου για δίκτυο μονοπατιών 124 χλμ στο Παναιτωλικό Όρος

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Εδώ και ένα χρόνο έχει κατατεθεί ο σχετικός φάκελος στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, ο οποίος περιλαμβάνει όλα τα δικαιολογητικά και τα σχέδια για την ανάδειξη και αξιοποίηση των ορεινών ορειβατικών διαδρομών μήκους περί τα 124 χλμ του Παναιτωλικού Όρους στις Κοινότητες Αγίας Βαρβάρας, Αγίας Παρασκευής και Σιτομένων της Δ.Ε. Παναιτωλικού, στις Κοινότητες Παραβόλας, Κυρα Βγένας και Λαμπιρίου της Δ.Ε. Παραβόλας και στις Κοινότητες Αγίου Βλασίου, Πεντακόρφου, Σιδήρων, Χούνης και Ψηλοβράχου της Δ.Ε. Παρακαμπυλίων.

Το παράδοξο με την καθυστέρηση από πλευράς Υπουργείου Περιβάλλοντος είναι ότι το συνολικό σχέδιο για το Εθνικό Δίκτυο Μονοπατιών χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, που είναι γνωστό ότι έχει ένα «σφιχτό» χρονοδιάγραμμα, καθώς όλα τα έργα που έχουν ενταχθεί σε αυτό θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί σε περίπου δύο χρόνια από σήμερα, η διαδικασία της αξιολόγησης των προτάσεων που κατατέθηκε από την πλευρά των Δήμων κινείται με ρυθμούς χελώνας…

Όταν τελικά αξιολογηθεί και ενταχθεί σιγά – σιγά ο ορεινός όγκος τoυ Δήμου Αγρινίου θα αναβαθμιστεί και θα έχει αποκτήσει τις αρχικές προϋποθέσεις για να εξελιχθεί σε ένα προορισμό για τους λάτρεις της φύσης, τους περιπατητές και τους ορειβάτες.

Ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Αγρινίου Δημήτρης Τζιώλης μιλώντας στη «Σ» επί του θέματος ανέφερε: «το πρόγραμμα είναι εξελισσόμενο και έχει χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Από πέρυσι ο Δήμος Αγρινίου έχει υποβάλλει τον φάκελο, αλλά ακόμη δεν έχει αξιολογηθεί. Περιμένουμε την αξιολόγηση και την ένταξή του, αλλά δεν γνωρίζουμε τον λόγο της καθυστέρησης.

Ο προϋπολογισμός είναι 800.000 ευρώ. Το έργο αφορά σε μεγάλο βαθμό κυρίως την σήμανση και την οριοθέτηση των μονοπατιών, αλλά και την εξυγίανσή τους, αν και πολλά εξ’ αυτών είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Αναφερόμαστε σε μονοπάτια στο σύνολο του ορεινού όγκου του Δήμου, δηλαδή στις Δ.Ε. Παραβόλας, Παναιτωλικού και Παρακαμπυλίων. Το έργο αυτό μας ενδιαφέρει ως Δήμο πάρα πολύ, διότι θα αποτελέσει βήμα προς την εξωστρέφεια και θα φέρει τον εναλλακτικό τουρισμό πιο κοντά στο Δήμο μας.

Μιλάμε για ορειβατικά μονοπάτια που θα ανοίξουν το δρόμο στην ανάπτυξη του ορεινού όγκου της περιοχής μας. Δεν γνωρίζουμε πότε θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, ενώ να επισημάνουμε ότι εκτός από τον ηλεκτρονικό φάκελο έχει υποβληθεί και κανονικός, ως οφείλαμε, με σχέδια, εγκρίσεις κλπ.

Το ενδιαφέρον του κόσμου είναι μεγάλο για την εξέλιξη της υπόθεσης. Είναι σημαντικό το έργο και σχετίζεται, όπως προαναφέραμε, με την προβολή και την επισκεψιμότητα του ορεινού όγκου του Δήμου Αγρινίου. Να επισημάνουμε πως το έργο αυτό απευθύνεται ναι μεν σε συγκεκριμένο κοινό, σε όσους δηλαδή αγαπούν την πεζοπορία, την ορειβασία, το βουνό και την άθληση στη φύση γενικότερα, αλλά το κοινό αυτό είναι μεγάλο και συνεχώς διευρύνεται.

Επιπλέον, ο ορεινός όγκος του Δήμου Αγρινίου διαθέτει ιδιαίτερα όμορφα χαρακτηριστικά, τα οποία είναι ικανά να προσελκύσουν τον κόσμο που ασχολείται με τον εναλλακτικό τουρισμό από μόνα τους, πόσο μάλλον όταν υπάρχει ένα οργανωμένο δίκτυο μονοπατιών με τις προδιαγραφές που πρέπει».

Τι αφορούν οι προτεινόμενες παρεμβάσεις, ποια σημεία θα αναδειχθούν

  1. Καθαρισμός μονοπατιών που αποσκοπεί στη βελτίωση της βατότητάς τους και περιλαμβάνει, διαπλάτυνση μονοπατιού, διάνοιξη μονοπατιού και κατασκευή ή νέα χάραξη μονοπατιού
  2. Σήμανση διαδρομών που είναι ιδιαίτερα σημαντικό τμήμα για τη λειτουργία του δικτύου των διαδρομών ώστε να γίνει κατανοητό, εφικτό και προσιτό στον επισκέπτη, πεζοπόρο και ορειβάτη, να επιλέγει τη διαδρομή που τον ενδιαφέρει, να μπορεί να προσανατολίζεται και να μην παρεκκλίνει της πορείας του. Η σηματοδότηση των διαδρομών γίνεται με πινακίδες κατεύθυνσης και χρωματισμό
  3. Ειδικές κατασκευές : Πέτρινα σκαλοπάτια, σκαλοπάτια από κορμούς δένδρων, ξύλινα τραπεζοκαθίσματα, ξύλινα καθιστικά με στέγαστρο (κιόσκια).

Στην περιοχή του Παναιτωλικού Όρους υπάρχουν διάφορες υποδομές όπως κτίρια, παρατηρητήρια, φυλάκια, εκκλησίες, τουριστικές εγκαταστάσεις και σκοπός είναι να αναδειχθούν και να προβληθούν.

Ενδεικτικά αναφέρονται:

• καταφύγιο στο Περιστέρι
• Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου και Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου, καταρράκτης, Βρύση Κακόσταλος στην περιοχή της Αγίας Παρασκευής
• Πηγή Φτέρης στα Σιτόμενα
• Ι.Ν. Προφήτη Ηλία
• Καταρράκτης Σεπετού
• Ι.Ν. Αγίας Δευτέρας με την κρεμαστή γέφυρα

Κωνσταντίνος Χονδρός - Εφημερίδα "Συνείδηση"

sinidisi.gr

 

Διαβάστηκε 172 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.