Σάββατο, 27η Ιουλίου 2024  11:50 πμ
Δευτέρα, 27 Μαϊος 2024 18:47

Αγρίνιο - Λαογραφικό Μουσείο: Κινδυνεύει αν δεν αποκατασταθεί ο «θησαυρός» του λέει η Λαμπρινή Αντωνάτου

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Γράφει η Λαμπρινή Αντωνάτου*

Ένα μέρος του Πολιτισμού της Πατρίδας μας και μάλιστα αυτός που αφορά τη Λαϊκή Παράδοση της πόλης μας αλλά και της ευρύτερης περιοχής βρίσκεται σε «χειμερία νάρκη» με απρόβλεπτη εξέλιξη της τύχης του.

Ο λόγος για το Ιστορικό Φιλολογικό Λαογραφικό Μουσείο που στεγάζεται στην οδό Κέντρου 20 στο Αγρίνιο και που ιδρύθηκε το 1978 από τον τότε νεοσυσταθέντα Παναιτωλοακαρνανικό Σύλλογο Γυναικών.

Οι κυρίες του Συλλόγου αυτού με Πρόεδρο την αείμνηστη Μαίρη Χρυσικοπούλου, με πολύ μεράκι και κόπο κατάφεραν και συγκέντρωσαν πλήθος αντικειμένων που εκπροσωπούν τον τρόπο ζωής, τις συνήθειες, ήθη και έθιμα των επτά έως οκτώ προηγουμένων γενεών και συνεπώς είναι ένα σημαντικό κομμάτι της Ιστορίας μας και του Πολιτισμού μας. Περιλαμβάνει επίσης αξιόλογο λογοτεχνικό και φιλολογικό τμήμα που αναφέρεται σε έργα και εικόνες λογοτεχνών της πόλης μας και της ευρύτερης περιοχής.

Διαθέτει ακόμη βιβλιοθήκη από χιλιάδες βιβλία, περιοδικά και εφημερίδες, χρήσιμα για διατριβή φοιτητών διαφόρων Σχολών. Παρέχει επισκεψιμότητα στους κατοίκους και στους διερχόμενους στην πόλη μας, αλλά και ξενάγηση σε μαθητές Σχολείων και όχι μόνο, η οποία είναι δυσχερέστατη
ελλείψει χώρου.

Γενικά μπορούμε να πούμε ότι το Λαογραφικό Μουσείο Αιτωλοακαρνανίας αποτελεί πηγή γνώσης για μικρούς και μεγάλους . Είναι οι ρίζες στις μνήμες του παρελθόντος του ανθρώπου και του μόχθου του. Είναι η Ιστορία που καταγράφει ο άνθρωπος στην καθημερινή του ζωή. Είναι ο Πολιτισμός του.

Επ’ αυτού ο Ουίνστον Τσώρτσιλ είπε: «Όσο πιο πολύ πίσω πάμε στο παρελθόν , τόσο πιο μακριά στο μέλλον μπορούμε να δούμε».

Ο δε δικός μας Γεώργιος Σεφέρης αναφέρει: «Σβήνοντας ένα κομμάτι από το παρελθόν είναι σα να σβήνεις ένα αντίστοιχο κομμάτι από το μέλλον».

Αυτός ο θησαυρός δεν είναι κρίμα να βρίσκεται «ατάκτως ερριμένος» σε αποθήκη μέχρι αποκαταστάσεώς του;

Ελπίζουμε ότι αυτή η αποκατάστασή του δε θα αργήσει, διότι ο κίνδυνος να αλλοιωθεί και να καταστραφεί είναι προφανής.

Οι άνθρωποι της περιοχής μας τα παρέδωσαν στο Μουσείο μας με εμπιστοσύνη και με σκοπό να διατηρηθούν καταλλήλως και να αποτελέσουν πηγή γνώσης του Πολιτισμού μας και της Ιστορίας μας.

Οφείλουμε να τιμήσουμε και να προστατεύσουμε την προσφορά τους.  Η διαβεβαίωση από την Δημοτική μας Αρχή για την Ίδρυση ενός σύγχρονου Λαογραφικού Μουσείου που λείπει από την πόλη μας, είναι δεδομένη και ελπίζουμε στη γρήγορη υλοποίησή της.

*Πρόεδρος του Παναιτωλοακαρνανικού Συλλόγου Γυναικών

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 240 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News