Πέμπτη, 4η Ιουλίου 2024  8:31 πμ
Δευτέρα, 20 Μαϊος 2024 20:49

Εβδομάδα Erasmus+ στο Γυμνάσιο Νεάπολης Αγρινίου (φωτο, βίντεο)

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Το Γυμνάσιο Νεάπολης Αιτωλοακαρνανίας υλοποιεί, κατά τα έτη 2023-2025, Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ με τον τίτλο «Embrace diversity to live better together».

Βασικός σκοπός του προγράμματος είναι η αποδοχή της διαφορετικότητας, ως βάση για την ειρηνική συνύπαρξη των ανθρώπων και των λαών, για τη θέσπιση κοινών αρχών και αξιών και για την επίλυση κοινών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι χώρες της Ευρώπης, σχετικά με το περιβάλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Στα πλαίσια του προγράμματος αυτού, την εβδομάδα από 13 έως και 17 Μαΐου, το σχολείο υποδέχτηκε μαθητές και εκπαιδευτικούς από τα συνεργαζόμενα σχολεία Collège Jean Moulin της Γαλλίας, Agrupamento Vertical de Escolas de Palmela της Πορτογαλίας και Mehmet Ozcan Torunoglu Ortaokulu της Τουρκίας.

Με ομαδική δουλειά των μαθητών, των εκπαιδευτικών, των γονέων και της τοπικής κοινωνίας, η σχολική κοινότητα κατάφερε να αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις στους φιλοξενούμενούς. Οι μοναδικές στιγμές που ζήσαμε τις τελευταίες ημέρες είχαν τεράστια επίδραση σε όλους τους εμπλεκόμενους και κυρίως στα καταπληκτικά παιδιά. Το πρόγραμμα που υλοποίησε το σχολείο περιλάμβανε μία ποικιλία από βιωματικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες για μαθητές και εκπαιδευτικούς, τόσο εντός του σχολείου όσο κι έξω από αυτό.

Πραγματοποιήθηκαν παιχνίδια γνωριμίας και δημιουργήθηκαν μικρά περίπτερα, στα οποία κάθε χώρα παρουσίασε τον πολιτισμό της. Έγιναν επίσης, παρουσιάσεις με τις οποίες οι μαθητές των τεσσάρων σχολείων έδωσαν πληροφορίες για το σχολείο τους και για την κάθε χώρα ξεχωριστά. Παρουσιάστηκαν, τέλος, όλες οι οικολογικές και περιβαλλοντικές δράσεις που πραγματοποίησαν οι μαθητές κάθε σχολείου κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Μαθητές και εκπαιδευτικοί συμμετείχαν σε εικαστικές δραστηριότητες, σε μαγειρική και κηπουρική. Έγιναν ανταλλαγές δώρων και παραδοσιακών προϊόντων. Μαθητές και μαθήτριες του σχολείου ξενάγησαν τα παιδιά των άλλων σχολείων στην πόλη του Αγρινίου. Οι φιλοξενούμενοι είχαν την ευκαιρία να γευτούν παραδοσιακά εδέσματα και γλυκά, προσφορά των γονέων των μαθητών, των εκπαιδευτικών του σχολείου και τοπικών επιχειρήσεων. Επιπλέον, κάποιες οικογένειες φιλοξένησαν μαθητές άλλων χωρών στο σπίτι τους.


Εκπαιδευτικές επισκέψεις

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας αυτής πραγματοποιήθηκαν εκδρομές στο Θέρμο, στο Μεσολόγγι και στην Αρχαία Ολυμπία αντίστοιχα. Οι εκδρομές περιλάμβαναν επισκέψεις σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους, περιβαλλοντικά κέντρα και σημεία εξαιρετικού κάλους της περιοχής μας.

Τελετή Λήξης

Η εβδομάδα έληξε με ένα τραπέζι σε τοπικό εστιατόριο, με ζωντανή μουσική, τραγούδι και χορό. Οι μαθητές και μαθήτριες του σχολείου χορέψαν Ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς με τους τοπικούς Πολιτιστικούς Συλλόγους της Νεάπολης. Τέλος, μαθητές εκπαιδευτικοί και γονείς, χορέψαν όλοι μαζί, συμβολικά, από έναν χορό για κάθε χώρα. Ακολούθησε η απονομή των διπλωμάτων στους συμμετέχοντες και όλοι ανανεώσαμε το ραντεβού για την επόμενη συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο στην Πορτογαλία.

Ευχαριστίες του Γυμνασίου Νεάπολης:

«Ευχαριστούμε πολύ όλες και όλους, όσους συντέλεσαν στο να πραγματοποιηθεί με επιτυχία το πρόγραμμα Erasmus+ στο Γυμνάσιο Νεάπολης κατά τη διάρκεια αυτής της υπέροχης εβδομάδας. Πρώτα απ΄ όλα ευχαριστούμε τα εξαιρετικά παιδιά μας, τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και το προσωπικό του σχολείου μας, που από την πρώτη στιγμή αγκάλιασαν την όλη προσπάθεια και ιδιαίτερα: τις κυρίες Χαραλαμποπούλου Αγγελική, Καμποσιώρα Βασιλική, Βλαχάκη Άννα, Δεληγιάννη Χαρά, Καρδάρα Γιώτα, τους κ. Σαπλαούρα Κωνσταντίνο, Δημούση Ιωάννη, Δράκο Ιωάννη, Σκόνδρα Γεώργιο, Σαλαούνη Γιώργο, τον Υποδιευθυντή του σχολείου Ματσούκα Χρήστο, την πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων κα Βλάχου Έφη, τις κυρίες Σιατή Λέρη Φωτεινή, Μερισιώτη Τσακανίκα Χριστίνα, Ξενάκη Σάνα, Κουτσουπιά Μουσούντα Ελένη, Τασούλη Φανή, Τσακανίκα Ευφροσύνη, Παπαθανάση Φανή, Πανοπούλου Ρούλα, Τζουβαλζίδου Κυριακή, Κούτσικου Σοφία, Τουρκομανώλη Νικολέτα, Στρεμμένου Κωνσταντίνα, Κατσαούνη Ευγενία, Παπαθανάση Φανή, Αλιγιάννη Φωτεινή.

Τις εκπαιδευτικούς Νικολακάκη Εύα (εικαστικός) και Σελεβίστα Μέλισσα (φυσικός-ηθοποιός) για την πολύτιμη βοήθειά τους.

Την κυρία Γιαννακά Μαρία, τον κύριο Σκαφίδα Αθανάσιο και τον κ. Αραπογιάννη Ευάγγελο, χωρίς την αρχική προσπάθεια των οποίων δεν θα υπήρχε η ευκαιρία για την συμμετοχή του σχολείου στο πρόγραμμα.

Τον Πολιτιστικό Σύλλογο “Παλαιόκαστρο Νεάπολης Αγρινίου Ελαιόφυτο-Τριαντέικα” , τη δασκάλα χορού κ. Παππά Αφροδίτη και τον κ. Κουτρομάνο Δημήτρη.

Τον Πολιτιστικό Σύλλογο Νεάπολης “Παναγία Βλαχερνών” , τη δασκάλα χορού κ. Ράπτη Σοφία και την κυρία Αλιγιάννη Φωτεινή.

Ευχαριστούμε επίσης τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Νεάπολης κ. Μαλή Κωνσταντίνο, το Δήμο Αγρινίου, το Δήμο Θέρμου, το Εμπορικό Επιμελητήριο Αγρινίου, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Θέρμου, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μεσολογγίου, το Ινστιτούτο Δημιουργικότητας, Έρευνας και Ανάπτυξης Περιφέρειας Θέρμου.

Τέλος ευχαριστούμε τα καταστήματα: Αρτοποιείο Κουτέρη, τον κ. Αραπογιάννη Γρηγόρη (παραγωγό μελιού), την εταιρία “ΑΝΘΗΡ” -αρωματικά φυτά και έλαια, το ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΒΕΡΓΑ, τη Βιοτεχνία ζυμαρικών “Ο Κήπος των Εσπερίδων“, τον κ. Αλεξάκη Σταύρο (γαλακτοκομικά), τον κ. Μπλίκα Άρη -Βlikas olives, το Supermarket «Ο Γιάννης» , την Κηποτεχνική «Ζώης» , το Κατάστημα κεριών “Vioker shop“, το κατάστημα SOUQ , Το παστελάκι Αγρινίου, την Ταβέρνα «Κεφαλόβρυσο» στο Θέρμο και την ταβέρνα “ΑΓΡΑΦΙΩΤΗΣ” στην Κυψέλη».

agrinionews.gr

Διαβάστηκε 532 φορές
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News