Τετάρτη, 15η Μαίου 2024  4:26 πμ
 
wm small
Δευτέρα, 29 Απριλίου 2024 12:48

Νέα Δημοσκοπική Έρευνα της διαΝΕΟσις: Τι Πιστεύουν Οι Έλληνες – 2024 | Μέρος B΄

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Νέα Έρευνα: Τι Πιστεύουν Οι Έλληνες 2024 - Β' Μέρος

 

Το δεύτερο μέρος της δημοσκοπικής έρευνας καταγράφει τα συναισθήματα του πληθυσμού καθώς και απόψεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση, για τον κόσμο και για το φαινόμενο της μετανάστευσης.

 

 

& ακόμα

 

 

Ένα νέο άρθρο για την "Μπλε Οικονομία", και μια ανοιχτή εκδήλωση με θέμα "Πολιτισμός & Οικονομία" την Τρίτη 14 Μαΐου, σε συνεργασία με το ΟΠΑ

 

Το δεύτερο μέρος του έκτου κύματος της μεγάλης δημοσκοπικής έρευνας της διαΝΕΟσις "Τι πιστεύουν οι Έλληνες" περιλαμβάνει ερωτήσεις για τα συναισθήματα που κυριαρχούν μεταξύ των πολιτών αυτή την περίοδο, για την Ευρωπαϊκή Ένωση, για την κατάσταση του κόσμου αλλά και για τη μετανάστευση. Η έρευνα επιχειρεί να αναδείξει τις σκέψεις των πολιτών σε μια εποχή παγκόσμιας αβεβαιότητας και δύο πολέμων στην ευρύτερη περιοχή μας.

Πώς πιστεύουν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες ότι επηρεάζονται από την κατάσταση και τι αναμένουν το επόμενο διάστημα; Πώς βλέπουν την ελληνική δημοκρατία μισό αιώνα μετά την αποκατάστασή της και τι δηλώνουν για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Γνωρίζουν τι είναι το Ταμείο Ανάκαμψης; Πώς βλέπουν τους μετανάστες –όσους βρίσκονται ήδη στη χώρα αλλά και εκείνους που μπορεί να έρθουν στο μέλλον;

Όπως και το πρώτο μέρος της έρευνας, το οποίο δημοσιεύτηκε πρόσφατα, έτσι και αυτό δεν μένει μόνο στην αποτύπωση της εικόνας σήμερα. Το "Τι πιστεύουν οι Έλληνες" συνολικά περιλαμβάνει αρκετές κοινές ερωτήσεις με το πρώτο κύμα του 2015 και, επομένως, μπορεί κάποιος να παρατηρήσει το πώς ο πληθυσμός αλλάζει (ή δεν αλλάζει) απόψεις μέσα στα χρόνια. Οι παρατηρήσεις αυτού του είδους, ειδικά σε κάποια θέματα της συγκεκριμένης ενότητας της έρευνας που επηρεάζονται από σημαντικά διεθνή και τοπικά γεγονότα, έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Το δεύτερο μέρος του έκτου κύματος του "Τι πιστεύουν οι Έλληνες" προέκυψε μετά από δημοσκόπηση, τηλεφωνικά και online, της Metron Analysis σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.104 ατόμων, την περίοδο 23 Ιανουαρίου έως 6 Φεβρουαρίου 2024. Μπορείτε να βρείτε την έκθεση αποτελεσμάτων εδώ, καθώς και μια βασική σύνοψη των συμπερασμάτων εδώ. Τα πλήρη αποτελέσματα και δεδομένα της δημοσκόπησης συνοδεύει η δημοσίευση μιας έκθεσης, την οποία υπογράφουν ο Στράτος Φαναράς, ο Γιάννης Μπαλαμπανίδης και η Πέννυ Αποστολοπούλου από τη Metron Analysis, και μία ανάλυση της Research Director στη Mindview Νεφέλης Στουρνάρα για τη μετανάστευση. Το επόμενο διάστημα θα δημοσιευτούν ακόμα περισσότερες ενδιαφέρουσες αναλύσεις σχετικά με τα ευρήματα της έρευνας, καθώς και το τρίτο και τελικό μέρος των αποτελεσμάτων.
Διαβάστε την έκθεση των αποτελεσμάτων (PDF) - Β' ΜΕΡΟΣ
Διαβάστε μια σύνοψη της έρευνας (HTML)
Διαβάστε μια συνοπτική παρουσίαση των αποτελεσμάτων (PDF)
Διαβάστε την έκθεση της Metron Analysis (PDF)
Διαβάστε την ανάλυση της Νεφέλης Στουρνάρα (PDF)
Ακολουθεί μια σύντομη παρουσίαση των βασικών ευρημάτων της δημοσκοπικής έρευνας.

Πώς δηλώνουν ότι αισθάνονται οι Έλληνες

Η ιεράρχηση των συναισθημάτων που αναφέρονται συνολικά σε αυτό το κύμα της έρευνας, φαίνεται ότι παραμένει παρόμοια με τα τρία προηγούμενα κύματα. Πιο συγκεκριμένα (στοιχεία για τις συνολικές αναφορές): 
  • Ανασφάλεια 49,9% 
  • Απογοήτευση 44%
  • Θυμός 29,7%
  • Aισιοδοξία 21,7%
  • Ντροπή 16,8%
  • Υπερηφάνεια 12,4% 
  • Σιγουριά 10,3%
  • Αυτοπεποίθηση 7,9%
Η έρευνα ζητά επίσης από τους ερωτώμενους να βαθμολογήσουν την προσωπική τους κατάσταση, με βαθμό από 1 (πολύ αρνητική) έως 10 (πολύ θετική) σε διάφορους τομείς. Δίνουν τον υψηλότερο βαθμό (7,7 κατά μέσο όρο) στη "σχέση τους με τους άλλους".

H ποιότητα της δημοκρατίας σήμερα

Με αφορμή την επέτειο των 50 ετών Μεταπολίτευσης, η έρευνα ζητά από τους συμμετέχοντες να σχολιάσουν την ποιότητα της δημοκρατίας στη χώρα. Είναι ενδιαφέρον ότι η ηλικιακή ομάδα στην οποία η επιλογή "ισχυρή" παίρνει το χαμηλότερο ποσοστό, είναι οι νεότεροι, ηλικίας 25-39 ετών.
Ευρωπαϊκή Ένωση 

Επιπλέον, η έρευνα θέτει ερωτήσεις που αφορούν τις αντιλήψεις των πολιτών σχετικά με την εικόνα, αλλά και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • 64,8% αποτιμούν θετικά τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ
  • 64,6% συμφωνούν με τη διεύρυνσή της με νέα κράτη-μέλη
  • 36,8% πιστεύουν ότι η ΕΕ θα διασπαστεί τα επόμενα χρόνια
  • 35,9% θεωρούν ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να υπάρχει με τη μορφή που έχει σήμερα
  • 36,4% θεωρούν την ΕΕ αναξιόπιστη
  • 10,3% πιστεύουν ότι η ΕΕ θα διαλυθεί
  • 35,9% γνωρίζουν το Ταμείο Ανάκαμψης
Η Ελλάδα στον κόσμο

Τι πιστεύουν οι Έλληνες για μεμονωμένες χώρες, εντός ή εκτός ευρωπαϊκής οικογένειας; Ποιους θεωρούν καλύτερους συμμάχους τους; Πώς αξιολογούν τους ηγέτες των μεγάλων δυνάμεων; Πώς πιστεύουν ότι θα επηρεάσει τη ζωή μας ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή;
Θετικές γνώμες για τους ηγέτες
  • Περισσότερο δημοφιλείς
    • 63% Εμανουέλ Μακρόν (Γαλλία)
    • 33,4% Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (ΕΕ) 
    • 33,2% Τζο Μπάιντεν (ΗΠΑ)
  • Λιγότερο δημοφιλείς
    • 12,6% Ρίσι Σούνακ (Ηνωμένο Βασίλειο)
    • 16,1% Tαγίπ Ερντογάν (Τουρκία)
    • 21,1% Μπενιαμίν Νετανιάχου (Ισραήλ) 
Απόψεις για την Κίνα
  • 67% χαρακτηρίζουν την Κίνα ως «ισχυρή»
  • 6 στους 10 χαρακτηρίζουν την Κίνα ως δύναμη «σε άνοδο»
  • 1 στους 3 δεν έχει ακουστά τον πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ
Μετανάστευση

Τι πιστεύει ο ελληνικός πληθυσμός για τους μετανάστες; Τι θεωρούν οι πολίτες ότι πρέπει να κάνει η χώρα για να διαχειριστεί τις ροές; Πού θεωρούν οι περισσότεροι ότι η μετανάστευση θα βελτιώσει τις συνθήκες και πού πιστεύουν ότι θα δημιουργήσει προβλήματα;
  • 7 στους 10 συμφωνούν ότι τα παιδιά των νόμιμων μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα θα πρέπει να λαμβάνουν άμεσα την ελληνική υπηκοότητα
  • 7 στους 10 αναγνωρίζουν ότι η φυγή μεταναστών δημιουργεί πρόβλημα στην οικονομία
  • 1 στους 2 ζητάει αυστηρότερη διαδικασία χορήγησης ιθαγένειας
  • 1 στους 2 πιστεύει ότι υπάρχει ανάγκη για πολιτικές που θα αποτρέπουν την περαιτέρω φυγή μεταναστών
  • 6 στους 10 πιστεύουν ότι η Ελλάδα πρέπει να δέχεται μετανάστες ανάλογα με τις ανάγκες της οικονομίας της 
Διαβάστε την έκθεση των αποτελεσμάτων (PDF) - Β' ΜΕΡΟΣ
Διαβάστε μια σύνοψη της έρευνας (HTML)
Διαβάστε μια συνοπτική παρουσίαση των αποτελεσμάτων (PDF)
Διαβάστε την έκθεση της Metron Analysis (PDF)
Διαβάστε την ανάλυση του Παναγή Παναγιωτόπουλου (PDF)
 
Ακόμα, η διαΝΕΟσις δημοσίευσε ένα νέο άρθρο, στο οποίο ο Γιώργος Βαγγέλας, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας στο ΕΚΠΑ, και ο Μιχάλης Ιακωβίδης, Συνιδρυτής του Cymothoe Initiative, αναλύουν τα οφέλη που μπορεί να έχει η περαιτέρω διεύρυνση της "Μπλε Οικονομίας" στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

"Η Μπλε Οικονομία εστιάζει στην ισορροπία ανάμεσα στην οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική ευημερία και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος", εξηγούν οι συγγραφείς, και σημειώνουν ότι η ανάπτυξή της "από το 2000 και μετά ως αυτοτελής κλάδος της οικονομίας είναι εκθετική".
Διαβάστε περισσότερα
 
Την Τρίτη 14 Μαΐου στις 17:00, η διαΝΕΟσις και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ) συνδιοργανώνουν μια εκδήλωση με θέμα τη διασύνδεση του πολιτισμού με την οικονομία και την επιχειρηματικότητα στο Αμφιθέατρο "Ανδρέας Κιντής" Πτέρυγα Δεριγνύ, ΟΠΑ, στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των δύο οργανισμών. 

Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν ο Γενικός Διευθυντής της διαΝΕΟσις Διονύσης Νικολάου και ο Πρύτανης του ΟΠΑ Καθηγητής Δημήτρης Μπουραντώνης

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης με τίτλο "Ο Πολιτισμός ως Μοχλός Ανάπτυξης", το οποίο θα συντονίσει η  Διευθύντρια Ερευνών της διαΝΕΟσις Φαίη Μακαντάση, θα συμμετέχουν οι:
  • Χρήστος Καρράς, Σύμβουλος Πολιτιστικής Στρατηγικής, υπεύθυνος έργου της έρευνας της διαΝΕΟσις για τον πολιτισμό 
  • Αναστασία Γκάτζιου, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Πολιτιστικών Δράσεων και Εποπτείας, Υπουργείο Πολιτισμού
Στο δεύτερος μέρος της εκδήλωσης με τίτλο "Παραδείγματα ελληνικής καινοτόμου οικονομικής δραστηριότητας στον τομέα του πολιτισμού και συζήτηση για τις διαφαινόμενες τάσεις", το οποίο θα συντονίσει ο Ομότιμος Καθηγητής, Επικεφαλής της Έδρας UNESCO στις Ψηφιακές Μεθόδους για τις Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες, ΟΠΑ Πάνος Κωνσταντόπουλος, θα συμμετέχουν οι:
  • Ανδρέας Βασιλάκης, Phasmatic
  • Παντελής Καμμάς, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών, μέλος της Έδρας  UNESCO, ΟΠΑ,
  • Κώστας Κωνσταντινίδης, Διευθυντής, Postscriptum
  • Νίκος Μηναδάκης, CEO, Advance Services
  • Γιάννης Νικολόπουλος, CEO, Clio Muse Tours
  • Γεώργιος Παπαϊωάννου, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Πληροφορικής, μέλος της Έδρας UNESCO, ΟΠΑ
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν με τους ομιλητές για τα θέματα που τους ενδιαφέρουν. 

Για να παρακολουθήσετε την εκδήλωση, μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή, εδώ.
ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Διαβάστε περισσότερα
 
Κυκλοφόρησε το όγδοο κατά σειρά τεύχος της ετήσιας έκδοσης της διαΝΕΟσις στο οποίο μπορείτε να βρείτε συγκεντρωμένη τη δραστηριότητα του οργανισμού το 2023 με συνοπτικό και εύληπτο τρόπο.

Το 2023 η διαΝΕΟσις δημοσίευσε 17 άρθρα, ένα βιβλίο, ένα περιοδικό, 27 νέα βίντεο και 15 επεισόδια podcasts στο πλαίσιο της δεύτερης σεζόν της σειράς "Με Απλά Λόγια". Επίσης, δημοσίευσε συνολικά 11 καλά τεκμηριωμένες
μελέτες και κείμενα πολιτικής, που χαρτογραφούν και πλαισιώνουν μια σειρά από μικρότερα ή μεγαλύτερα ζητήματα, παρέχοντας παράλληλα κατευθύνσεις για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις.

Μέσα από τη δράση της, η διαΝΕΟσις επιχείρησε να συμβάλει στον δημόσιο διάλογο και να προβληματίσει όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες, με σκοπό την καλύτερη διαχείριση της σημερινής αβεβαιότητας.

Μπορείτε να βρείτε το νέο τεύχος "Έρευνες 2023" στο e-shop της διαΝΕΟσις.
Διαβάστηκε 236 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.