Δευτέρα, 29η Απριλίου 2024  8:30 μμ
 
wm small
Παρασκευή, 05 Απριλίου 2024 21:17

Μήπως ήρθε η ώρα για την χονδροελιά Αγρινίου μετά την ελιά Καλαμών;

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Μετά την ελιά Καλαμών…. Μήπως ήρθε η ώρα για την χονδροελιά Αγρινίου; Η Περιφέρεια προχωρά σε φακέλους για προϊόντα ΠΟΠ ή ΠΓΕ, η «Ελιά Αγρινίου» είναι ανάμεσά τους όπως αναφέρει η εφημερίδα "Συνείδηση"

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

Μετά την προχθεσινή απόφαση του ΣτΕ που δικαιώνει του 98% των παραγωγών της χώρας επιτρέποντάς τους να παράγουν και να τυποποιούν ξανά το προϊόν που είναι παγκοσμίως γνωστό ως “Kalamata Olives”, αρκετοί αναρωτιούνται μήπως ήρθε η ώρα να στραφούμε σε ένα προϊόν εξίσου ποιοτικό που καλλιεργείται σε χιλιάδες δέντρα στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας, ειδικά γύρω από το ευρύτερο Αγρίνιο.

Μιλάμε για την γνωστή πράσινη χονδροελιά Αγρινίου, ή κονσερβοελιά, που θα μπορούσε να γίνει βασικός πυλώνας στήριξης της τοπικής οικονομίας αλλά και να αυξήσει το αποτύπωμα των ελληνικών εξαγωγών από την περιοχή. Ένα προϊόν με «ταυτότητα» που μπορεί, όπως λένε πολλοί ειδική να γίνει τόσο αναγνωρίσιμο ώστε να καταστεί brand για την περιοχή.

Στην περιοχή μας η διαδικασία δεν χρειάζεται να αρχίσει από το μηδέν, άλλωστε υπάρχει το τοπικό παράδειγμα με την μεγάλη υποδομή για τις ελιές που δημιούργησε πριν από χρόνια η Ένωση Αγρινίου στη Σπολάϊτα, με εργοστάσιο επεξεργασίας-τυποποίησης, οργανώνοντας υπηρεσίες για την προώθηση του προϊόντος στην ευρωπαϊκή και όχι μόνο αγορά.

Από το 2015 υπήρχαν δημοσιεύματα για την προσπάθεια που επρόκειτο να γίνει ώστε να προωθηθούν οι διαδικασίες για την αναγνώριση της Ελιάς Αγρινίου ως ΠΓΕ (Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης), με ειδικό φάκελο μετά από φυσικοχημικές αναλύσεις, όμως η διαδικασία δεν προχώρησε τότε και τώρα ίσως είναι η ευκαιρία να αναθερμανθεί.

Σύμφωνα με τον Σάββα Βλάχο, προϊστάμενο Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας της Περιφέρειας το επόμενο διάστημα «πρόκειται να είναι έτοιμοι φάκελοι για μια σειρά προϊόντων από την Αιτωλοακαρνανία που θα συνταχθούν και θα προωθηθούν είτε για ΠΟΠ είτε για ΠΓΕ. Η επιτραπέζια Αγρινιώτικη ελιά είναι μεταξύ τους, προφανώς ως ΠΓΕ, καθώς θέλουμε να τονίζεται η γεωγραφική προέλευση», όπως εξηγεί.

Βέβαια στην παρούσα φάση, όπως λέει στην «Σ» ο κ. Βλάχος η αγωνία όλων είναι για το αν θα έχουμε φέτος παραγωγή. «Ευελπιστούμε ότι θα καταλήξουμε σε ένα 50% και πάνω από την περσινή χρονιά αν όλα πάνε καλά στο επόμενο εικοσαήμερο όταν δέσει ο καρπός, αναφερόμαστε φυσικά σε όσους φρόντισαν τα δέντρα τους και είχαν τις σωστές καλλιεργητικές πρακτικές. Αν υποχωρήσει η θερμοκρασία χωρίς κάποιο έντονο φαινόμενο φαίνεται πως θα πιάσουμε τον στόχο, μετά το «περίεργο» χειμώνα που είχαμε φέτος. Είναι σημαντικό το διάστημα για να μην μείνουμε εντελώς χωρίς καρπό με αποτελέσματα που τα αντιλαμβάνεται ο οποιοσδήποτε. Αν όλα πάνε καλά οι προτάσεις μας και για την πράσινη επιτραπέζια ελιά θεωρώ ότι θα είναι ακόμη πιο επίκαιρες», επισημαίνει.

Η πράσινη χονδροελιά Αγρινίου είναι ακόμη άγνωστη στο μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας αγορά με αποτέλεσμα το έδαφος να είναι πρόσφορο αν και έχουμε αργήσει χαρακτηριστικά. Το μεγάλο πλεονέκτημα, πέραν της ποιότητας, είναι το γεγονός ότι η διαδρομή που ακολουθεί το παραγόμενο προϊόν είναι απ’ ευθείας απ’ το λιοστάσι στο εργοστάσιο και από εκεί στην κατανάλωση γιατί το προϊόν είναι ανθεκτικό και δεν θέλει πολλή επεξεργασία.

Στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας στα διοικητικά όρια του Δήμου Αγρινίου μόνο, καλλιεργούνταν συνολικά 130.000 στρέμματα και από αυτά τα 36. 000 στρέμματα ήταν ελιές για την παραγωγή ελαιολάδου, τα 82.000 στρέμματα ελιές επιτραπέζιες και περίπου 12.000 στρέμματα ελιές διπλής κατεύθυνσης. Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται και σήμερα για επιτραπέζιες είναι κυρίως η χονδροελιά ή κονσερβοελία Αγρινίου και η Καλαμών, ενώ οι ποικιλίες που καλλιεργούνται για ελαιόλαδο είναι κυρίως η Κορωνέϊκη και η Κουτσουρελιά, κάπου το 50 % της συνολικής γεωργικής παραγωγής, δηλαδή, είναι ελιές και οι πράσινες έχουν τεράστιο περιθώριο αύξησης ποσοστού.

Βέβαια, η τιμή είναι ένα μεγάλο πρόβλημα καθώς δεν έχει περάσει πολύς καιρός π.χ. από όταν είχε εκδώσει ψήφισμα από κοινού η Δημοτική Κοινότητα, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός και ο Αγροτικός Σύλλογος της περιοχής του Καινούργιου, όπου αναφέρονταν στα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν (απουσία εργατικών χεριών, έλλειψη αρδευτικών έργων, κακή αγροτική οδοποιία) και επικεντρώνονταν στις χαμηλές τιμές, οι οποίες σε συνδυασμό με την εκτόξευση του κόστους παραγωγής καθιστούσαν και καθιστούν σχεδόν αδύνατη την επιβίωσή τους.

Διαφορά ΠΟΠ και ΠΓΕ

Η ένδειξη ΠΟΠ σημαίνει Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης και αποτελεί την ονομασία που ταυτοποιεί ένα προϊόν, το οποίο κατάγεται από συγκεκριμένο τόπο, περιοχή ή σε εξαιρετικές περιπτώσεις χώρα, του οποίου η ποιότητα ή τα χαρακτηριστικά οφείλονται κυρίως ή αποκλειστικά στο ιδιαίτερο γεωγραφικό περιβάλλον που συμπεριλαμβάνει τους εγγενείς φυσικούς και ανθρώπινους παράγοντες, και του οποίου όλα τα στάδια της παραγωγής, πραγματοποιούνται εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής. Έτσι, για παράδειγμα η μαστίχα Χίου είναι μια ρητίνη που παράγεται σε συγκεκριμένη μορφή, με συγκεκριμένη μέθοδο και χαρακτηριστικά αποκλειστικά στη Χίο

Η ένδειξη ΠΓΕ σημαίνει Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη και αφορά την ονομασία που ταυτοποιεί ένα προϊόν, το οποίο κατάγεται από συγκεκριμένο τόπο, περιοχή ή χώρα, του οποίου ένα συγκεκριμένο ποιοτικό χαρακτηριστικό, η φήμη ή άλλο χαρακτηριστικό μπορεί να αποδοθεί κυρίως στη γεωγραφική του προέλευση και του οποίου ένα τουλάχιστον από τα στάδια της παραγωγής εκτελείται εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής. Για παράδειγμα το κρητικό παξιμάδι φέρει την ένδειξη ΠΓΕ καθώς αποτελεί προϊόν που παράγεται με αυτά τα χαρακτηριστικά στην Κρήτη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζοντας την διαφορετικότητα των τόπων, των μεθόδων, των παραδόσεων και των γεωγραφικών χαρακτηριστικών και την επίδραση τους στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων, προστατεύει την παραγωγή αυτή με γεωγραφική ένδειξη, δίνοντας την δυνατότητα στους καταναλωτές να λάβουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την προέλευση και την μεθοδολογία που συνάδει με παραδοσιακούς όρους παραγωγής.

Γιάννης Συμψηρής - Εφημερίδα "Συνείδηση"

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 285 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.

Στην ίδια κατηγορία