Κυριακή, 28η Απριλίου 2024  7:08 μμ
 
wm small
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 19:19

Λένε «όχι» οι κάτοικοι στα πλωτά φωτοβολταϊκά σε Καστράκι και Στράτο

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Αντίθετη είναι η περιοχή πέριξ της λίμνης Καστρακίου – Στράτου στο αίτημα γνωστής κατασκευαστικής εταιρείας που δραστηριοποιείται και στον τομέα της ενέργειας, η οποία αιτήθηκε την εγκατάσταση και λειτουργία πλωτού φωτοβολταϊκού σταθμού ισχύος 120 MW στην τεχνητή  λίμνη Καστρακίου, όπως επίσης και την εγκατάσταση άλλου πλωτού φωτοβολταϊκού σταθμού ισχύος 42 MW στην τεχνητή λίμνη Στράτου.

Οι κάτοικοι και οι πρόεδροι της περιοχής ήδη έχουν λάβει την απόφασή τους, η οποία δεν είναι άλλη από το να αρνηθούν στην εγκατάσταση πλωτών φωτοβολταϊκών στην περιοχή τους, όπως επίσης και να είναι συνεχώς σε ετοιμότητα, ώστε αν και εφόσον χρειαστεί να αντιδράσουν δυναμικά με κινητοποιήσεις!

Το θέμα μάλιστα συζητήθηκε χθες (28.3.24) στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αγρινίου καθώς όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία, οι αυτοδιοικητικοί θεσμοί (κοινότητες, δήμοι, περιφέρειες), απλώς και μόνο γνωμοδοτούν, ενώ η αδειοδότηση δίνεται από τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικών Αδειοδοτήσεων (ΔΙΠΑ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Το κλίμα που επικρατεί στην περιοχή για το αίτημα για πλωτά φωτοβολταϊκά μετέφεραν οι Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων στην εφημερίδα «Συνείδηση», οι οποίοι μεταξύ άλλων τονίζουν ότι από την τεχνητή λίμνη υδροδοτείται η περιοχή και συνολικότερα το μεγαλύτερο μέρος του Δήμου Αγρινίου.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Καστρακίου Γρηγόρης Μηλιόρδος μιλώντας στη «Σ» επεσήμανε: «Είμαστε αρνητικοί στην τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στη λίμνη. Είμαστε πνιγμένοι από δύο φράγματα και δεν έχουμε δει ούτε ένα ανταποδοτικό και τώρα μιλάνε και για πλωτά φωτοβολταϊκά; Δεν είναι δυνατόν.

Οι κάτοικοι τόσο του Καστρακίου όσο και της γύρω περιοχής αντιδρούν και είναι αρνητικοί. Έχουμε μάλιστα λάβει απόφαση στο Τοπικό Συμβούλιο Καστρακίου ότι δεν δεχόμαστε να τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά και είμαστε σε ετοιμότητα να κάνουμε ότι χρειαστεί για να υπερασπιστούμε την απόφασή μας.

Έχουμε κατά νου να κάνουμε κινητοποιήσεις αν και εφόσον χρειαστεί. Είναι σοβαρό το θέμα, διότι εκτός από τους λόγους που προαναφέραμε πρέπει να τονίσουμε πως το σημείο που λένε για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών είναι το σημείο απ'  όπου πίνει νερό η μισή Αιτωλοακαρνανία, όλοι οι κάτοικοι της περιοχής και οι κάτοικοι του Αγρινίου. Ποιος θα μας εγγυηθεί την ποιότητα του νερού και την ασφάλειά μας, όταν θα πίνουμε νερό όταν στη λίμνη θα έχουν τοποθετηθεί φωτοβολταϊκά; Τι θα γίνεται κάτω από τα φωτοβολταϊκά, στο νερό;

Το θέμα αφορά πολύ κόσμο, όχι μόνο τους κατοίκους πέριξ της λίμνης, αλλά εμείς έχουμε εικόνα για το που αιτήθηκαν να βάλουν φωτοβολταϊκά και από πού ακριβώς πίνουμε νερό και αντιλαμβανόμαστε τη σοβαρότητα της κατάστασης. Δεν γίνεται να επιβαρυνθεί το Καστράκι και με τα φωτοβολταϊκά, δεν θα το επιτρέψουμε».

Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Στράτου Νίκος Σιδέρης μιλώντας στη «Σ» τόνισε: «Είμαστε αρνητικοί στην τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στη λίμνη. Έλαβα το ενημερωτικό έγγραφο από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ως πρόεδρος συγκάλεσα άμεσα τοπικό συμβούλιο από το οποίο προέκυψε ότι όλοι είναι αρνητικοί στην τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στη λίμνη. Επίσης, ήρθα σε επαφή και με το Δήμο Αγρινίου, με το Δήμαρχο συγκεκριμένα, ο οποίος και αυτός με διαβεβαίωσε πως είναι αρνητικός.

Τα θέματα που ανακύπτουν από το αίτημα της εταιρείας για πλωτά φωτοβολταϊκά είναι πολλά και σοβαρά. Κατά πρώτον τόσο οι κάτοικοι της περιοχής πέριξ της λίμνης όσο και οι κάτοικοι του Αγρινίου πίνουμε νερό από τη λίμνη, ένα ακόμη ζήτημα που ανακύπτει είναι πως η περιοχή που αιτήθηκαν για πλωτά φωτοβολταϊκά είναι οικοσύστημα και πέραν των περιβαλλοντολογικών θεμάτων που ίσως να προκύπτουν και οφείλουμε να προστατέψουμε την περιοχή μας προκύπτει και θέμα αισθητικής.

Η εταιρεία έκανε αίτημα, έχει κάνει πολλά αιτήματα στα οποία οι τοπικές κοινότητες ήταν αρνητικές και δεν υπήρχε συνέχεια. Το ζήτημα είναι πώς θα διαχειριστούμε το αίτημα αυτό εμείς που είμαστε αρνητικοί. Επίσης, την αρνητική απόφαση που λάβαμε στο τοπικό συμβούλιο την έστειλα επισήμως και στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και σε άλλους φορείς που έπρεπε και χρειάζονταν. Ωστόσο, θα παρακολουθούμε στενά το ζήτημα και θα είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα, ώστε αν χρειαστεί να κινητοποιηθούμε να το κάνουμε άμεσα και δυναμικά, ακόμη και αν χρειαστεί να κλείσουμε δρόμους».

Κωνσταντίνος Χονδρός - Εφημερίδα "Συνείδηση" 

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 308 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.