Δευτέρα, 29η Απριλίου 2024  1:08 μμ
 
wm small
Κυριακή, 24 Μαρτίου 2024 12:38

Αγρίνιο - Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας: Η έλλειψη φοιτητών δεν περνά απαρατήρητη…

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

Αγρίνιο - Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας: Η έλλειψη φοιτητών, όπως αναφέρει η εφημερίδα "Συνείδηση" δεν περνά απαρατήρητη... Πόλεις με σχολές χωρίς φοιτητές όπως στο Αγρίνιο ήδη κάνουν προτάσεις…

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Με ένα πολύ εκτεταμένο άρθρο της η «Καθημερινή» επαναφέρει το ζήτημα των πανεπιστημιακών σχολών και τμημάτων που δεν έχουν ζήτηση και φαίνεται ότι θα υπάρξει εκ νέου κινητικότητα του είδους που ποτέ δεν έκανε καλό στην ακαδημαϊκή ζωή και κοινότητα στο Αγρίνιο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, περί τα 20 τμήματα ελληνικών πανεπιστημίων έχουν ελάχιστο, ακόμη και μονοψήφιο, αριθμό εισακτέων ετησίως τα τελευταία χρόνια με βασικό λόγο είναι η χαμηλή ζήτησή τους από τους υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων, την ώρα που το 2023 περίπου 60 τμήματα δέχθηκαν κάτω από 50 πρωτοετείς φοιτητές. Όπως γίνεται αντιληπτό, τα 20 συγκεκριμένα τμήματα παρουσιάζονται ως οι ακραίες περιπτώσει από τις οποίες πρόκειται να ξεκινήσει, πιθανότατα, άλλη μια «αναδιάρθρωση».

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο άρθρο αναφέρεται πως «σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος που μετέχει στη διαμόρφωση της κυβερνητικής πολιτικής για την ανώτατη εκπαίδευση, να προκαλέσει σημαντικές αναδιαρθρώσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση –και δη στα περιφερειακά ΑΕΙ– σε συνδυασμό με τη λειτουργία των πρώτων μη κρατικών πανεπιστημίων από τον Σεπτέμβριο του 2025».

Το άσχημο με την όλη υπόθεση είναι πως το τμήμα «Αειφορικής Γεωργίας» παρουσιάζεται ως το ύστατο ακραίο παράδειγμα καθώς φέτος στο Αγρίνιο δεν εισήχθη «ούτε ένας υποψήφιος». Σύμφωνα με επεξεργασία των στοιχείων των Πανελλαδικών Εξετάσεων, το 2023 σε 18 τμήματα εισήχθησαν έως 10 υποψήφιοι γενικού λυκείου. Πρόκειται για τμήματα σε περιφερειακά πανεπιστήμια, με αντικείμενο χαμηλής ζήτησης από την αγορά εργασίας με πιο ενδεικτικό να αναφέρεται το Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας. «Προκύπτουν τα εξής παράδοξα, που καταδεικνύουν την απουσία στρατηγικής στην ανάπτυξη της ελληνικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Το Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας λειτούργησε για πρώτη φορά το 2023. Άρα, ερώτημα αποτελεί γιατί η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών προχώρησε στη δημιουργία ενός τέτοιου τμήματος τη στιγμή που στο ίδιο ΑΕΙ, αλλά σε άλλη πόλη, υπάρχει τμήμα με συναφές αντικείμενο. Πρόκειται για το Γεωπονίας στο Μεσολόγγι, το οποίο επίσης δέχθηκε πολύ μικρό αριθμό υποψηφίων το 2023, μόλις 20», αναφέρει μαθηματικός που χρησιμοποιείται ως πηγή στο δημοσίευμα.

Κι όλα αυτά παρότι είναι αποδεκτό ότι τα τμήματα του γεωτεχνικού τομέα έχουν σημασία στην οικονομία της χώρας, αρκεί ότι δεν είναι ελκυστικά στους υποψηφίους για να κριθούν ως χαμηλής ζήτησης και να είναι στο στόχαστρο του υπουργείου το ότι υπάρχουν πολλά νέα σε αυτούς τους τομείς και όχι σε άλλα επιστημονικά πεδία με υψηλή ζήτηση. Στην κουβέντα ασφαλώς εισέρχεται και το γεγονός ότι τα τμήματα αυτά δεν «τραβάνε» υποψηφίους ούτε από τα επαγγελματικά λύκεια ούτε από τις ειδικές κατηγορίες, γεγονός  που έχει γίνει όντως εμφανές στο Αγρίνιο.

Συγχωνεύσεις ή αλλαγή αντικειμένου

Η μεγάλη παγίδα, ειδικά με την πικρή εμπειρία που υπάρχει στο Αγρίνιο είναι η όλη προσπάθεια να πλασαριστεί ως μια εκλογίκευση με αλλαγή επιστημονικής κατεύθυνσης των τμημάτων με λίγους εισακτέους και με συγχωνεύσεις όπου προβλέπονται. Ως παράδειγμα αναφέρεται η περίπτωση του Τμήματος Νοσηλευτικής στο Διδυμότειχο, που έως τώρα είχε μονοψήφιο αριθμό εισακτέων ετησίως και μεταφέρθηκε στην Αλεξανδρούπολη ώστε να είναι δίπλα στη σχολή επιστημών υγείας και στη θέση του ιδρύθηκε Τμήμα Ψυχολογίας, ένα αντικείμενο με πολύ μεγάλη ζήτηση.

Στο πλαίσιο αυτό, ήδη διάφορα ΑΕΙ με αντίστοιχα «προβληματικά» τμήματα καταθέτουν προτάσεις στο υπουργείο Παιδείας, όπως λένε οι πληροφορίες και για την τελική απόφαση θα ληφθούν υπόψη ο αριθμός των φοιτητών σε βάθος τετραετίας και ο αριθμός των καθηγητών! Να θυμίσουμε ότι πιο πάνω αναφέρεται η γνώμη του ειδικού για το γεγονός ότι χρονικά στην γεωπονική σχολή έχει προηγηθεί το Μεσολόγγι από το Αγρίνιο…

Το υπουργείο Παιδείας είναι βέβαιο ότι δεν πρόκειται να αφήσει τα ακριτικά πανεπιστήμια, για λόγους πολιτικούς, αντίθετα θα βρει τρόπους να παρουσιάσει την όποια αλλαγή ως ενίσχυση, όπως για παράδειγμα αναμένεται να συμβεί με το Πανεπιστημίου Αιγαίου όπου ο προσανατολισμός θα είναι, φυσικά, οι τουριστικές σπουδές. Η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου έχει ζητήσει το τμήμα να έχει έδρα τη Ρόδο (με το να γίνει η Ανώτερη Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης κανονικό ΑΕΙ), κάτι που προσκρούει στην θέληση των Κυκλάδων να στήσουν από την αρχή μια σχετική σχολή!

Κανείς δεν κρύβει πια ότι οι εξελίξεις θα επηρεαστούν και από τις κινήσεις των μη κρατικών ΑΕΙ, τα πρώτα εκ των οποίων αναμένεται να αδειοδοτηθούν μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο και να δεχθούν τους πρώτους φοιτητές τον Σεπτέμβριο του 2025. Το δημοσίευμα αναφέρει επί λέξει ότι «τα μη κρατικά ΑΕΙ, που θα λειτουργήσουν σε Αττική και Θεσσαλονίκη, εκτιμάται ότι θα «κλέψουν» φοιτητές από τα δημόσια ΑΕΙ της περιφέρειας, τα οποία θα αναγκαστούν να αναπροσαρμόσουν τα επιστημονικά αντικείμενα των τμημάτων με χαμηλή ζήτηση που έχουν τώρα».

Γίνεται αντιληπτό ότι έχει ξεκινήσει η γνωστή κινητικότητα στην ανώτατη Παιδεία. Ήδη άλλες περιοχές και πόλεις καταθέτουν προτάσεις και προσπαθούν να επηρεάσουν ώστε σχολές μη ελκυστικές να αλλάξουν ρόλο και κατεύθυνση. Το Αγρίνιο αν πιαστεί πάλι στον ύπνο και δεν έχει έτοιμες προτάσεις, αρχικά προς το Πανεπιστήμιο Πατρών, θα τρέχει πάλι στο τέλος και δεν θα φτάνει…

Γιάννης Συμψηρής - Εφημερίδα "Συνείδηση"

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 301 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.