Πέμπτη, 10η Οκτωμβρίου 2024  4:18 πμ
Τετάρτη, 10 Ιανουαρίου 2024 22:10

Αγρίνιο: Η Αυτοδιοίκηση αναμένει ενημέρωση για το τι αλλάζει στην πολιτική προστασία

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το
«Πολυεπίπεδη διακυβέρνηση» διαφημίζει η κυβέρνηση αλλά… Η Αυτοδιοίκηση αναμένει ενημέρωση για το τι αλλάζει στην πολιτική προστασία όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”. 

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Συνεδρίασε, για πρώτη φορά από συστάσεώς του, το Εθνικό Συμβούλιο Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης, παρουσία της Υπουργού Εσωτερικών Νίκης Κεραμέως, η οποία  κατέχει ρόλο συντονιστή αυτού του Εθνικού Συστήματος Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης…

Δεν έλειψαν ασφαλώς και οι απαραίτητοι χαιρετισμοί κατά την έναρξη των εργασιών του Συμβουλίου: «Λίγους μήνες μετά τη θεσμοθέτηση, για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας μας, ενός ολοκληρωμένου πλαισίου για την Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση με τον νόμο 5013/2023 του Υπουργείου Εσωτερικών, ξεκινά πλέον και επίσημα η υλοποίηση του τριπλού στόχου μας, δηλαδή του βέλτιστου συντονισμού των διαφορετικών επιπέδων διακυβέρνησης, της αποφυγής αλληλοεπικαλύψεων αρμοδιοτήτων των υπηρεσιών και των φορέων και, ίσως σημαντικότερο από όλα, της καλύτερης ενημέρωσης του πολίτη.

Το Εθνικό Σύστημα Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης αποτελεί μία σημαντική τομή για το ελληνικό δημόσιο. Πολλές από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η δημόσια διοίκηση αφορούν παραπάνω από ένα επίπεδα διοίκησης και απαιτούν τον βέλτιστο συντονισμό Δήμων, Περιφερειών, Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και κεντρικού κράτους για να αντιμετωπισθούν.

Εννοείται πως με τη μεταρρύθμιση αυτή, για πρώτη φορά, οι εμπλεκόμενοι φορείς από όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης «μπαίνουν σε μία διαδικασία θεσμοθετημένης, οργανωμένης και συνεχούς διαβούλευσης με στόχο τον συντονισμό των διαφορετικών επιπέδων, την απάλειψη επικαλύψεων αρμοδιοτήτων, καθώς και τον καθορισμό της ευθύνης άσκησης της κάθε αρμοδιότητας, σε περιπτώσεις όπου οι ρόλοι δεν είναι ξεκάθαροι».

Η Υπουργός μάλιστα έφερε ως παράδειγμα την πρόληψη και αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης στη χώρα μας η οποία συγκαταλέγεται στις προκλήσεις της Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης. «Τα συχνά πλέον πλημμυρικά φαινόμενα καθιστούν επιτακτική την ανάγκη του άμεσου και αποτελεσματικού σχεδιασμού και υλοποίησης αντιπλημμυρικών έργων. Η διασφάλιση της επάρκειας και της ποιότητας των αποθεμάτων νερού είναι άλλο ένα στοίχημα που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή και πρέπει να κερδηθεί, κάτι που απαιτεί τη συνεργασία όλων των συναρμόδιων φορέων», εξήγησε στο όργανο.

Πρέπει να σημειωθεί ότι, ενώ δίνεται μεγάλη έμφαση από πλευράς κυβέρνησης στο συγκεκριμένο εγχείρημα, κανείς άλλος πλην του ίδιου του οργάνου που συγκροτήθηκε δεν έχει ενημέρωση πως θα γίνει αυτή η διασύνδεση με την Αυτοδιοίκηση! Η «Συνείδηση» έκανε ένα ρεπορτάζ στην Πολιτική Προστασία του Δήμου αλλά και σε πηγές προσκείμενες στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και διαπίστωσε ότι για ακόμη μία φορά εξαγγέλλεται κάτι χωρίς να γνωρίζουν κάτι οι εμπλεκόμενοι εκτός κυβέρνησης!

Ο Μ. Σκορδόπουλος

Σε ό, τι αφορά τον δήμο Αγρινίου– αλλά και τους υπόλοιπους δήμους της περιοχής-, η Πολιτική Προστασία που αφορά σε αντιπλημμυρικά έργα είναι συγκεκριμένη για φρεάτια και τα ανάλογης κλίμακας έργα όμως δεν έχει έρθει κάποια ειδοποίηση για συνεργασία με ένα νέο Όργανο τέτοιας σημασίας που εννοείται ότι είναι… πολυεπίπεδο. «Παράλληλα υπάρχει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για έργα που προέρχονται από ΕΣΠΑ ή άλλα προγράμματα τα οποία εμείς τηρούμε. Σε γενικές γραμμές στο Αγρίνιο δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε κάποιο έλλειμμα σε αυτό τον τομέα, όμως είμαστε εδώ για να δούμε τι περισσότερο προβλέπεται» εξήγησε ο επιφορτισμένος με την Πολιτική Προστασία αντιδήμαρχος κ. Σκορδόπουλος.

Σε ανάλογες αναζητήσεις προς την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας η απάντηση ήταν «έχουμε ενημερωθεί για τη συνεδρίαση, αναμένουμε ενημέρωση για τον τρόπο που θα υπάρξει η εμπλοκή μας και η συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία».

Οι στόχοι

Μέχρι να υπάρξει αποσαφήνιση πως εννοείται μια τέτοια «πολυεπίπεδη διακυβέρνηση»  πρέπει να αναφερθούν οι δυο στόχοι που ανέφερε η υπουργός:

-Η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του κρατικού μηχανισμού που σημαίνει ότι σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών πρέπει να βοηθήσει αρωγοί στην καλή συνεργασία όλων των συναρμόδιων Υπουργείων και φορέων.

– Ο σχεδιασμός και η λειτουργία μίας δημοσίως προσβάσιμης ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την καταγραφή και παρακολούθηση των αρμοδιοτήτων των φορέων, με στόχο την άμεση και έγκυρη ενημέρωση του πολίτη, ο οποίος θα μπορεί να γνωρίζει πού να απευθυνθεί για κάθε θέμα που τον απασχολεί, εύκολα και γρήγορα.

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 320 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.