Πέμπτη, 10η Οκτωμβρίου 2024  4:18 μμ
Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου 2023 21:45

Γιατί η Ένωση Καταναλωτών Αιτωλοακαρνανίας και το ΙΝΚΑ καταγγέλλουν τη λογική των καλαθιών

Αν βρίσκετε το άρθρο ενδιαφέρον κοινοποιήστε το

ΙΝΚΑ: 20% ακριβότερο φέτος το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Με ακρίβεια το «καλάθι των Χριστουγέννων» όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”. Γιατί η Ένωση Καταναλωτών Αιτωλοακαρνανίας και το ΙΝΚΑ καταγγέλλουν τη λογική των καλαθιών

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Η ακρίβεια σε όλα τα επίπεδα καλπάζει και οι καταναλωτές της Αιτωλοακαρνανίας και της υπόλοιπης Ελλάδας αναμένουν το δώρο για να ψωνίσουν για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, το οποίο φέτος είναι κατά 20% ακριβότερο σε σχέση με πέρυσι!

Από την πλευρά της η κυβέρνηση έχει «ενεργοποιήσει» από την Τετάρτη το «Χριστουγεννιάτικο καλάθι», το οποίο προωθεί ως μέτρο για την ελάφρυνση των καταναλωτών, αν και η «ενεργοποίησή» του δεν φαίνεται να άλλαξε τους συσχετισμούς που ήδη υπάρχουν στην αγορά, καθώς υπενθυμίζουμε πως φέτος το εορταστικό τραπέζι θα είναι ακριβότερο κατά 20%, με το κρέας να έχει λάβει αύξηση σε σύγκριση με πέρυσι κατά 8,1%.

Σύμφωνα με τον ΙΝΚΑ, το φετινό τραπέζι των Χριστουγέννων για 4 άτομα θα κοστίσει, περίπου, 146,55€ ενώ με τα ίδια προϊόντα, το κόστος πέρσι ήταν στα 119,25€. Ταυτόχρονα όμως το ΙΝΚΑ και η Ένωση Καταναλωτών Αιτωλοακαρνανίας θέτουν ακόμη δύο παραμέτρους στην συζήτηση επί του χριστουγεννιάτικου καλαθιού. Οι παράμετροι αυτοί είναι της ποιότητας των προϊόντων στο χριστουγεννιάτικο καλάθι, αλλά κυρίως του ότι η ίδια η κυβέρνηση κατευθύνει τους καταναλωτές στα μεγάλα σουπερ μάρκετ αποκλείοντας εντελώς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Αιτωλοακαρνανίας και του ΙΝΚΑ, Γιώργος Λεχουρίτης, μιλώντας στη «Σ» ανέφερε η Ένωση Καταναλωτών έχει την πρακτική των «καλαθιών υπό αμφισβήτηση.

lexouritis
Ο Γιώργος Λεχουρίτης

Συγκεκριμένα ο κ. Λεχουρίτης ανέφερε: «ότι εφάρμοσαν πέρυσι εφαρμόζουν και φέτος. Η διαφορά είναι ότι εμείς διαφωνούμε με τις πολιτικές των καλαθιών, γιατί δημιουργούν ανισότητες στην αγορά καθώς κατευθύνουν τον κόσμο μόνο στα μεγάλα σουπερ μάρκετ και τον αποκλείουν από την μικρομεσαία επιχείρηση, η οποία έχει δικαίωμα να ζήσει.

Δυστυχώς όμως η κυβέρνηση δεν το επιτρέπει, γιατί όταν λέει «καλάθι των Χριστουγέννων», «καλάθι των εορτών», «καλάθι των μαθητών» κλπ για συγκεκριμένη κατηγορία καταστημάτων αποκλείοντας τις υπόλοιπες κατηγορίες, τότε είσαι άδικος και σαν υπουργός και σαν κυβέρνηση είσαι άδικη.

Η κοινωνία έχει τα ίδια και ίσα δικαιώματα και γι’ αυτό δεν μπορείς να ξεχωρίζεις και να κάνεις τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους.

Δεν έχει δηλαδή δικαίωμα ο μικρομεσαίος κρεοπώλης να πουλήσει κρέας; Δεν έχει δικαίωμα ο ψαράς, ο μανάβης, ο μπακάλης να πουλήσουν τα προϊόντα τους; Έχουν δικαίωμα δηλαδή μόνο οι μεγάλοι που έχουν τζίρο πάνω από 90 εκατ. ευρώ; Οι υπόλοιποι δεν πρέπει να ζήσουν;

Μα θα μου πείτε η κυβέρνηση επιχειρεί να διασφαλίσει το να βρουν φθηνά προϊόντα οι φτωχοί. Οι φτωχοί όμως δεν έχουν την ίδια αξία ως άνθρωποι με έναν πλούσιο και πρέπει να φάει τα αμφιβόλου ποιότητας προϊόντα που του σερβίρει η εκάστοτε κυβέρνηση; Δεν έχουν το δικαίωμα να πάρουν κρέας ποιοτικό;

Δημάδη, με απλά λόγια, ο υπουργός λέει ότι μπορείς να βρεις γαλοπούλα με 4 και 4,50 ευρώ το κιλό, αλλά τι γαλοπούλα είναι αυτή; Είναι εισαγωγής και κατεψυγμένη. Αυτό γιατί δεν το λέτε; Η ντόπια γαλοπούλα πέρυσι είχε 9 ευρώ και φέτος θα έχει 11 ευρώ, ίσως και παραπάνω.

Η φέτα μας ενημερώνει ο υπουργός ότι μπορεί να τη βρει κανείς με 7 ευρώ ή  το αρνάκι στο σουπερ μάρκετ, που ο ίδιος υπουργός ονομάτισε, κοστίζει 8,90. Το θέμα είναι όμως ότι από τα υπόλοιπα σουπερ μάρκετ ο υπουργός, πήρε τιμές; Από τα κρεοπωλεία πήρε τιμές; Φυσικά και όχι. Η φέτα των 7 ευρώ έχει την ίδια αξία και ποιότητα με την φέτα των 13 ευρώ;

Δεν μπορεί ο υπουργός να λέει ότι φέτος το χριστουγεννιάτικο τραπέζι θα είναι φθηνότερο ή θα είναι στην ίδια τιμή με το περσινό, όταν η έρευνα του ΙΝΚΑ αποδεικνύει με στοιχεία ότι αυτά που λέμε είναι η αλήθεια.

Εμείς δεν έχουμε να προασπίσουμε κάτι πολιτικό, αλλά κοιτάμε το συμφέρον του καταναλωτή και διαπιστώνουμε ότι η αγορά κινείται στα επίπεδα που καταγράψαμε από την έρευνά μας και μεταφέρουμε.

Αυξήθηκε η τιμή στο μελομακάρονο, στον κουραμπιέ, στο κρασί, στα γλυκίσματα, στη ντομάτα. Αυτά βγάλανε ένα κοστολόγιο για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι ύψους 146,55 ευρώ σε σύγκριση με τα 119,25 ευρώ που κόστιζε πέρσι το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Πως λοιπόν είναι φθηνότερο φέτος το εορταστικό τραπέζι;

Ο υπουργός θέλει να πείσει την κοινωνία ότι δεν υπάρχει ακρίβεια; Να πούμε επίσης πως οι αριθμοί αυτοί προκύπτουν χωρίς να συμπεριλάβουμε το ψωμί, το λάδι, το ρεύμα που θα κάψουμε για να ετοιμάσουμε το φαγητό, αλλά βάλαμε κάποια βασικά προϊόντα.

Βάλαμε όμως την γαλοπούλα θα μου πείτε. Κάποιος όμως αντί για γαλοπούλα μπορεί να θέλει κοτόπουλο ή μοσχάρι, αλλά σημασία έχει πως κατά Μ.Ο. οι τιμές διαμορφώνονται στο επίπεδο που προαναφέραμε και αυτό αποδεικνύεται με αριθμούς και την έρευνα του ΙΝΚΑ ή και αυτή που μπορεί να κάνει ο εκάστοτε καταναλωτής από μόνος του».

Στο «καλάθι των Χριστουγέννων» εντάσσονται τα προϊόντα:

Γαλοπούλα
Σοκολάτα
Τσουρέκι
Βασιλόπιτα (τσουρέκι)
Αρνί
Κατσίκι

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”

sinidisi.gr

Διαβάστηκε 354 φορές
Ακολουθείστε το AitoloakarnaniaBest.gr στο Google News
Συντακτική Ομάδα του AitoloakarnaniaBest.gr

Καθημερινή ενημέρωση με οτι καλύτερο συμβαίνει και ότι είναι χρήσιμο για τον κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία. Σε πρώτο πλάνο η ανάδειξη του νομού, ως φυσική ομορφιά, πολιτισμικές δράσεις, ιστορικά θέματα, ενδιαφέροντα πρόσωπα και ομάδες και οτι άλλο αξίζει να αναδειχθεί.